Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 7. november 2013

Jesus, Reodor og Pettersen. Hva er det med jula og håndverkere?

Filmen Jul i Flåklypa, om oppfinner og mekaniker Reodor Felgen, får 6’er i dagens utgave av Aftenposten. Alf Prøysens Snekker Andersen er obligatorisk i desember. Og fremdeles går over en halv million av oss i kirka hver julaften og hører om far og sønn Snekker: Josef og Jesus. Hva er det med jula og fortellinger om håndverkere?

Foto: Maipo Film AS

For mange av oss kommer julestemningen bare vi hører stemmen til Henki Kolstad, alias Skomaker Andersen. Og skribent og forfatter Kjell Aukrusts uforglemmelige oppfinner Reodor er allerede knyttet til jula ved at Flåklypa Grand Prix, sendes på NRK hver julaften. Det er liten tvil om at vi har gjort jula til en høytid for å hedre det gode håndverket. Og da snakker vi Hånd på Verk, ikke industriell masseproduksjon.

Symaskiner og farget kartong

askepotts kjole

Askepotts kjole i Disneys versjon – et eksempel på tidlig ecodesign. Foto: Disney.wikia.com, lisens: CC.

Selv kjøper vi inn farget kartong og brenner oss på limpistoler for å lage julekort og -pynt vi kunne fått billigere og penere i butikken. Vi drømmer oss bort til en hverdag der vi har tid til virkelig å ta tak i idealhobbyene og etablere eget ølbryggeri, rydde en bod til møbelsnekring eller tørke støv av symaskinen. Vi vil jo så gjerne sy om gamle klær til vintage-vidundere slik Jenny Skavlan gjør i boka Sy om eller Askepotts mus på Disneys julaften. Men hvis du faktisk er en av dem som rekker å slenge deg på Do-It-Yourself-bølgen før jul, kan du både brygge øl til morfar og høvle bokhylle til søster. Vi har henholdsvis 24 og 30 ulike boktitler du kan velge mellom som hjelp.

Nissens verksted og kjipe naboer

tomtemaskinen

Et lykkelig kaos regjerer i gubben Pettersens snekkerverksted. Men kaoset tærer på lykken når han ikke klarer å konstruere en troverdig julenisse.

Rent bortsett fra snekker Andersen, som snekrer gaver til en hel nissefamilie, er det imidlertid lite litteratur som rommer så mye håndverks-magi som Gubben og katten og nissemaskinen (1995). En vidunderlig historie for hele familien om hvordan man skal skaffe nisse til julaften når husholdet består av to personer og naboen ikke er av det hyggelige slaget. Sven Nordqvists gubbe og hans katt minner påfallende om Reodor og hans kråke- og pinnsvin-assistenter. Her er snekring, grubling, plantegninger, rot og forsvunne muttere. Det er oppfinner-gubber og deres barnlige og mer eller mindre nyttige hjelpere. Og mens Reodor får trøbbel med en rabiat og snøfiksert journalist, har gubben Pettersen psykedeliske mareritt om julenissen han ikke klarer å konstruere. Likevel, historien om nissemaskinen ender godt og med den perfekte porsjon av mystikk som bare en hyper, skjeggløs, ekte julenisse utkledd som postbud i skogen kan gi deg. Heldigvis. Det er mange som prøver å selge deg «garantert julestemning» før høytiden, men på biblioteket kan du få den gratis. Enten som lydbok, tegnefilm eller god, gammeldags (skjønt ikke håndinnbundet) p-bok.

bokatomtemaskinen

Leve håndverkeren

«Morgendagens arbeidsmarked krever at 50 prosent av arbeidsstokken har fagbrev.[…] Parallelt med en styrking av dagens fagutdanninger, bør de rødgrønne begrense antall studieplasser i høyere utdanning,» skrev Mímir Kristjánsson i et debattinnlegg i Aftenposten i går. Kanskje ikke bare de rødgrønne, men også de blå, bør la juleferien inspirere til å fremme håndverkerfaget i 2014?

(Kilder: SSB.no, Aftenposten)

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.