Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Gunnar Vilberg Intervjuer 6. desember 2013

Charlotte Thorstvedt -Utfordrende å skrive om meg selv

Alt som er kreativt har en magnetisk tiltrekningskraft på meg. Om det er visuelt, musikk eller noe annet, så blir jeg lykkelig av det. Jeg klarer rett og slett ikke å si nei til en spennende mulighet. Dette prosjektet har vært det mest uvante jeg har vært med på, forteller Charlotte Thorstvedt.

I høst kom DJ, mediaprofil og antropolog Charlotte Thorstvedt med det personlige essayet #Selfie om feminisme. Pamfletten er en del av serien Stemmer Aschehoug utgir i forbindelse med hundreårsjubileet for kvinnelig stemmerett. Vi tok en prat med henne.

Tekst: Maria Santi Bagtas og Gunnar Vilberg
Foto: Frank Mickaelsen

Har det gitt mersmak å skrive denne pamfletten, eller er det musikken som er din greie?
– Det har vært en stor og utfordrende prosess å skrive boka. Den utviklet seg fra en ide og skulle vise seg å bli noe helt annet. Jeg er vant til å skrive akademisk, men ville at teksten skulle være tilgjengelig for folk flest. Derfor valgte jeg å utfordre meg selv med en mer muntlig skriveform. I tillegg fant jeg ut at det området der jeg kunne bidra mest, var med egne personlig erfaringer. Det var utfordrende å gjøre meg sårbar ved å skrive mine egne tanker.

Charlotte Torstvedt 2 Foto Frank Michaelsen

Man blir veldig avkledd når man er så personlig som du er i pamfletten?
-Ja, men det er ganske terapeutisk også. Man får lufta alt og gravd tilbake i arkivet på personlige anekdoter og erfaringer. Jeg måtte virkelig tenke meg om. Hva er det jeg har opplevd som er relevant, og da kom jeg på ting som jeg hadde glemt og jeg fikk liksom røsket opp i mange gamle minner.

Musikk, mote og skriving er alle kreative ting. Det er jo en slags ekspresjonisme alt sammen?
-Alt som er kreativt har en magnetisk tiltrekningskraft på meg. Om det er visuelt, musikk eller noe annet, så blir jeg lykkelig av det. Jeg klarer rett og slett ikke å si nei til en spennende mulighet. Dette prosjektet har vært det mest uvante jeg har vært med på. For det første er det uvant for meg å skrive på norsk. Alle oppgaver på Blindern valgte jeg å skrive på engelsk, og jeg har vokst opp i England og gått på engelsktalende skole i Stavanger etter det. Jeg spurte faktisk om å få skrive på engelsk, men det var det nei til. Så dette har på mange måter vært svært utfordrende.

Hvis du googler DJ og girl, er det første som kommer opp toppløse DJs. Det er en kvalmende trend.

Du skriver jo om det at kvinner skal gripe muligheter, og sånn sett blir du et godt forbilde siden du nettopp gjør det?
-Jeg vil ikke utpeke meg selv som et forbilde, men jeg håper jeg kan gi et budskap om at jenter ikke skal la seg skremme av mannsdominerte yrker. Hvorfor er for eksempel yrket som DJ så mannsdominert? Jenter er jo like musikkinteresserte, og like flinke til å lage og mikse musikk. Noe som provoserer meg voldsomt er at noen seksualiserer rollen som DJ. Det finnes til og med toppløse DJs. Hvis du googler DJ og girl, er det første som kommer opp toppløse DJs. Det er en kvalmende trend. Noen kvinner tror dessverre også at den eneste muligheten til å bli DJ, er at de kaster seg på en slik trend og at det gir en slags makt.

Men da mister de vel egentlig integriteten og «makten» en ønsker å få?
-Ja, og det er faktisk det teksten min i utgangspunktet skulle handle om – kvinner som kler av seg i media. Feminismen i seg selv er veldig splitta i synet på dette. I begynnelsen var feminismen forent i kampen for kjernesakene som stemmerett og retten til abort, tilgang på p-piller og slike ting. Når kjernesakene delvis ble oppnådd, så var det plutselig ikke noen konkret felles kampsak. Da ble det mange splitta meninger. For eksempel mente noen at  å utrykke kvinnelig seksualitet var enhver kvinnes rett, og at det er feministisk i seg selv å gjøre det man vil med kroppen sin. Så var det andre som mente at – nei, det er maktstrukturene i samfunnet som er mannsdominerte som gjør at kvinner bruker den mulighet til «makt» en har. Hvis det ikke hadde vært sånn, ville kvinner aldri ha funnet på å gjøre noe sånt. Dette er en diskusjon som fortsatt pågår.

Tusen takk for intervjuet, Charlotte Thorstvedt.

Les tidligere anmeldelse av #Selfie her.

CT

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *