Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Cathrine Strøm Tema 13. februar 2014

Olympisk lesestoff

Vi ba sportstidsskriftet Olympiastadion om å anbefale bøker som kan passe som litterær smøring under OL-skiene. De tok utfordringen på strak arm og leverte en liste som inspirerer til leselyst før, under og etter OL-øvelsene. Her er noe for enhver smak: biografier, romaner, kulturhistorie, dikt og langrennfilosofi. Mer litterært OL-stoff finner du på www.olympiastadion.no.

 

Kroppens geni

Sverker Sörlin – Kroppens geni

Den svenske forfatteren lurer på hvor fort det er mulig å gå på ski. På sin jakt etter denne kunnskapen følger han det norske langrennslandslaget over en sesong, og trener med Bjørgen og Northug. Refleksjonene hans gir et helt unikt innblikk i treningskulturen og mentaliteten blant norske langrennsutøvere.  

Vekten av snøkrystaller

Thorvald Steen – Vekten av snøkrystaller

Roman om en gutt som drømmer om å bli skihopper. Etter et stygt fall i skibakken, får han beskjed av legen at han har en uhelbredelig sykdom og at han må slutte med skihopp. Dette er en rørende oppvekstskildring, som også er nært knyttet Steens egen historie.

Sonja Henie

Bodil Stenseth – Sonja Henie – Kvinne på is

Praktverk om en av Norges første superstjerner. Stenseth gir ikke bare innblikk i Henies enestående karriere, men også om hvordan det var å være kvinnelig idrettsutøver i en mannsdominert verden.

Først i løypa

Thor Gotaas – Først i løypa

Få kjenner norsk langrenn så godt som Thor Gotaas. Boken inneholder både de lange linjene i langrennhistorien og artige anekdoter om de mange, seige sliterne i norsk langrennhistorie.

Roman 1987

Dag Solstad – Roman 1987

Solstad er kjent for sine VM-bøker med Michelet. Men han har aldri behandlet fotballen skjønnlitterært, slik han gjør med skøytesporten i denne romanen. Solstad beskriver skøytesportens essens og dens magiske tiltrekning på publikum.

En sirkel is

Jan Erik Vold – En sirkel is

Diktsamling om skøyter. Vold tar oss tilbake til den tiden da skøyter var folkesport nummer 1 i Norge. Her er det autografjegere, tribuneslitere og verdensmestere i skjønn forening. Et must for alle med et hjerte for skøyter. Velegnet lektyre i vanningspausene på 10 000 meter.

Sporten

Rune Slagstad – (Sporten) – en idéhistorisk studie

Du er først en virkelig sportsidiot når du har lest Slagstads 849-sider-lange drøfting av sportshistorien. 

hopp jenter hopp

Karin Berg – Hopp, jenter, hopp! Historien om Johanne Kolstad og Hilda Brakserud: et annerledes skieventyr

Kvinnehopp har vært omdiskutert i snart 100 år. For første gang arrangeres OL i hopp for kvinner. Karin Berg forteller om Annette Sagens forgjengere, damene som kjempet for å utøve sin favorittsport.

Den usynlige krigen

Aage Storm Borchgrevink – Den usynlige krigen: reiser i Tsjetsjenia, Ingusjetia og Dagestan

Sotsji ligger i umiddelbar nærhet til konfliktpregede regioner. Når OL arrangeres nettopp i denne delen av verden, passer det godt å sette seg inn i bakgrunnshistorien. Borchgrevink har besøkt området en rekke ganger og forteller rystende historier om brudd på menneskerettighetene.

 

I tillegg finnes det enormt med russisk skjønnlitteratur oversatt til norsk. Gammel som ny. Her er det bare å kaste seg ut i leseløypa!

 

*

 

Olympiastadion – Sportstidsskrift med litterært tilsnitt

Olympiastadion er et nystartet sportstidsskrift på nett fylt av velskrevne artikler om verdens beste lidenskap. Olympiastadion er en arena for alle idretter. På sommerstid blir det mye gress og asfalt. Vinteren bringer snø og is. Med innslag av filt og parkett. Pluss en og annen tjukkas.

Olympiastadion Sportstidsskrift skal dyrke idrettens galskap og lidenskap igjennom det skrevne ord. Det blir hallusinasjoner og refleksjoner, haikudikt, intervjuer, kultur- og samfunnsperspektiv, innenriks og utenriks.

Tidsskriftet redigeres av Peder Samdal og Endre Ruset.

Nettside: Olympiastadion.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.