Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 31. mars 2014

Deichmans bøker på tur med Kronprinsessen

I et halvt år har Deichmanske bibliotek brettet opp ermene og samlet hundrevis av bøker, laget anbefalingslister og ordnet teknisk utstyr. Formålet har vært H.K.H. Mette-Marits Litteraturtog, som i morgen tirsdag 1. april ruller ut fra stasjonen i Bodø.

Foto over: Marte Storbråten Ytterbøe på Deichman har samlet hundrevis av bøker til boktoget. Fotograf: Frank Michaelsen.

Dagen før alle bokeskene skulle hentes av Slottet kom beskjeden

Det hele startet i september i fjor høst. Norsk Bibliotekforening feiret 100 års-jubileum og ble kontaktet av Kronprinsessen som ønsket hjelp med sine planer om en litteraturtogreise med bibliotekvogn. Det skulle bli en togtur til ære for litteraturen, folkebibliotekene og lesegleden. Deichmanske bibliotek ble bedt om å hjelpe, og dermed var arbeidet i gang. Det ble arrangert opplæring i utlån, innredning av bibliotekvognen og pakking av bøker. Dagen før alle bokeskene skulle hentes av Slottet kom beskjeden: H.K.H. Mette-Marit var blitt sykmeldt, litteraturtoget var avlyst.

På skinner igjen

mettemarit

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit (Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff)

På nyåret 2014 ble imidlertid planene om Litteraturtoget gjenopptatt, og dermed var det igjen tid for å finne fram litteratur her på Deichman. Det ble for omfattende å administrere innsamling av bøker fra alle de åtte lokale folkebibliotekene langs ruten, dermed falt valget på Oslos folkebibliotek og flere ansatte ble satt i sving.

Ungdomsbøker, barnebøker og bøker for voksne; et godt utvalg for liten og stor skulle nemlig ut på tur. Listen over ønskede titler talte 461. Tipsene var samlet fra Kronprinsessens familie og venner, samt bibliotekarer og ansatte på Slottet.

Deichmans anbefalinger

I tillegg la Deichman-ansatte til nyere titler. – Vi hadde nettopp hatt kurs om ny barne- og ungdomslitteratur for skolebibliotekarer og lærere. Dermed tok jeg med mange av titlene vi hadde omtalt der, forteller bibliotekar Marte Storbråten Ytterbøe på Unge Deichman. Ungdomsbibliotekarer på Deichmans filialer fikk også i oppdrag å lage lister over populære og viktige ungdomsbøker. H.K.H. satt dessuten opp sin egen liste over favoritter. I dag er totalt 953 bøker fra Deichman installert i Bibliotekvognen, som tilbyr utlån på hver stasjon for alle med nasjonalt lånekort.

I dag er totalt 953 bøker fra Deichman installert i Bibliotekvognen

Tabu på toget

13_gode_grunner

En roman om Hannah og hennes 13 grunner til å begå selvmord, passer inn i Kronprinsessens tema for Snåsa stasjon: Litteraturen som tabubryter.

Kronprinsessen tar opp ett litterært tema på hver stasjon toget stopper på, fra Bodø til Mosjøen i morgen 1. april og fra Snåsa til Stjørdal onsdag 2. april. I Snåsa skal litteraturen som bryter tabuer få oppmerksomhet. Til høyre ser du en av de tabubrytende titlene bibliotekar Frid Hamsun på Lambertseter filial har anbefalt Litteraturtoget.

Bibliotekets betydning

Skulle du ikke ha anledning til å møte opp langs togruten, kan du dele dine beste leseopplevelser på Twitter med hashtagen #minbok. Der er det mange tips å få allerede. – Jeg har lyst å inspirere folk til å lese mer! Og jeg har lyst å sette fokus på hvor viktige bibliotekene er i samfunnet vårt, sa Kronprinsesse Mette Marit til NRK i mars. Det gjør både hun og Deichman til gagns gjennom denne litterære reisen.

Én kommentar til “Deichmans bøker på tur med Kronprinsessen”

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.