Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Hedda Rosenberg Kommentarer 23. juni 2014

Den akutte litteraturen

Inne i det ti kvadratmeter store lokalet på Grünerløkka holder Victoria Kielland på å flytte esker og stable fanziner og bøker. Pop-up bokhandelen Skrev åpnet fredag 20. juni og skal ha åpent i ti dager.

Foto: Frank Michaelsen

Forfatteren Victoria Kielland jobber til daglig på Deichman Furuset, men har tatt seg fri for å drive bokhandelen Skrev sammen med Kenneth Pettersen. Bordene og hyllene langs veggene er fulle av utgivelser som ikke finnes i «vanlige» bokhandler eller bibliotek.

– Her var det ikke mange forfattere jeg har hørt om… Hvor kommer alle disse små heftene fra?

– Vi begynte med våre egne initiativ, forlagene A.K.R.O.N.Y.M. og AFV, og deretter spurte vi dem vi kjenner som også driver med fanziner og småforlag. Vi har reist rundt i Skandinavia og vært på festivaler, i små bokhandlere og lett på nettsidene til små forlag. Flere forlag har blitt overrasket over at vi har visst hvem de er, men så har vi også blitt kontaktet av initiativ vi ikke visste om, som også vil være med. Nå har vi ca. 80 bidragsytere, så prosjektet har blitt mye større enn vi forventet.

Tekst i alle mulige formater

Victoria trekker frem utgivelser og viser oss variasjonen i utvalget. Skrev selger trykkede teksthefter, men også farget kartong sydd sammen med tråd, kassetter, vinyl, remser med papir, postkort, buttons og nøkkelringer. De er fylt med tekst, alt fra ordknappe haiku og tegneserier til lengre noveller.SKREV-4

– Hvis du bare kunne kjøpt én utgivelse her, hva hadde du valgt?

– Asta Olivia Nordenhof sin diktsamling Det nemme og det ensomme. Jeg har hørt mye bra om den fra folk som jeg stoler på. Men jeg liker ikke forsiden. Jeg synes det sier sånn «ung pike født på 90-tallet, kan alle referansene sine altfor godt». Esben Titland sine tegneserier har jeg også lyst på, jeg synes han lager veldig flotte ting.

Victoria holder frem en bunke hvite A4-ark, som er stiftet sammen. Det er en fanzinen Mean Girl av Olga Ravn som er trykket i 250 eksemplarer.

– Hun er en etablert forfatter i Danmark, og Mean Girl har jo vært en braksuksess. Man trenger begge deler, sier Victoria. 

Gjør-det-selv- litteratur

– Hva er egentlig en fanzine?

– En fanzine er egentlig et lite blad eller et hefte med intervjuer og faktatekster skrevet av noen som er fans av noe. Det er vanligere innenfor musikksjangeren, særlig innen for punk og hardcore. Så derfor er egentlig ingenting av det vi har her fanziner. Så man sier kanskje «teksthefter» eller «ziner» i dag og mener et hefte med skjønnlitterær tekst.SKREV-3

– Gjør bibliotekene nok for å fronte de små initiativene?

– Ja, det synes jeg. På Deichman Grünerløkka er det jo en egen hylle for småforlag og Grünerløkka er riktig sted å ha det på. Man trenger det ikke ved hvert eneste bibliotek, fordi det er ikke nok interesse for det. De fleste av disse utgivelsene kan melde seg på i innkjøpsordningen, men jeg tror de liker å være utenfor institusjonene og heller basere seg på en bytteøkonomi.

– Man gir ikke ut fanziner for å tjene penger, men fordi tekstene blir så akutte. Folk liker å få tekst på papir.

Senker kvalitetsnivået?

Den andre delen av Skrev er forfatter og forlegger i AFV Kenneth Pettersen. Det er tydelig at de to har diskutert bokhandelen og prosjektet mye, Victoria nevner ofte hva Kenneth mener eller har sagt. Bokhandelen har allerede mottatt kritikk og avgjørelsene har ikke alltid vært enkle.

– Noen vil nok mene at  denne lettvinte produksjonen av litteratur senker kvalitetsnivået, fordi hvis alle kan gi ut tekst,vil litteraturen på det jevne skades, rent kvalitetsmessig. Men vi vil nok hevde at når alle kan produsere utfra sine vilkår, vil det skapes mer og potensielt bedre litteratur, man må bare lete litt mer nøye. Når vi har valgt ut tekster har vi ikke tatt stilling til hva vi synes er bra eller dårlig, den vurderingen må de som kommer til bokhandelen  selv ta.SKREV-5

Et dundrende underskuddsprosjekt

– Vi har hatt en diskusjon på hvor etablerte de som får være med kan være. I utgangspunkt ville vi ikke ha med forlag hvor noen tar ut lønn, men det har vi måttet gå bort fra. Flamme forlag, for eksempel, er her med sine boksingler. De inneholder tekster av etablerte forfattere som eksperimenterer. Vi har en del utgivelser fra mellomstore forlag fra Sverige og Danmark her også.

Victoria viser frem en lysebrun konvolutt. Den er merket med «6 ziner 2009-2014, Audun Mortensen».

– Dette er en forundringspakke, man får ikke se på innholdet før etter at man har kjøpt den og vi har bare ett eksemplar. Det koser 8000 kr.

Prisnivået på resten av utvalget er lavere, det er rundt femtilappen for en utgivelse. På tross av at Skrev har fått mye oppmerksomhet og lokalet nok blir fult på åpningsdagen, regner Victoria ikke med noe økonomisk overskudd.

– Nei, det blir nok et dundrende underskudd. Det vi bruker mest penger på er porto. Vi sender og mottar utgivelser fra Norge, Sverige og Danmark, og det koster.

– Er det slutt om ti dager?

– Vi skal samarbeide med Deichman på Grünerløkka om en tekstmesse i oktober. Det er fortsatt litt uklart hvordan det blir, men det som er igjen av fanziner når vi er ferdige her skal til Deichman.

– Hvis det blir noe igjen, da?

– Haha, ja, jeg liker optimismen din.

 

SKREV-9

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.