Søk Meny Lukk
Lukk
Rød som blod bokomslag
Av: Lina Malm Anbefalinger 10. oktober 2014

Lukta av kaffe og blod om morgenen

Lumikki er skolens ensomme ulv. Hun unngår andre og passer sine egne saker. Men det er før hun får ferten av blod.

Tekst: Lina Malm Foto: Gyldendal

Rød som blod bokomslagMandag 29. februar. Tammerfors, Finland.

Lumikki gjør seg klar til nok en dag i en lang rekke av ordinære skoledager. Kantinedama serverer henne kaffe svart som natta. Uten kaffen hadde hun vært en zombie. Hun nyter de svarte styrkedråpene alene. Som vanlig unngår hun medelevene: utseendefikserte jenter og andre lite tiltalende mennesker. Alene, men ikke ensom. Ikke som alle andre. Akkurat som alle andre.

Morgenritualet hennes inkluderer en tur inn på mørkerommet for noen minutters total stillhet før timene starter. Det stummende mørket er det samme vante, men lukta er ikke det. Lyset avslører at det henger titalls 500-eurosedler til tørk. Røde flekker på gulvet og på sedlene. Lukta og fargen levner ingen tvil – det er størknet blod.

I Isbjørnens eventyrland

Fredag 4. mars. Tammerfors, Finland.

Fire dager har passert siden pengefunnet i mørkerommet. Lumikki befinner seg i et bagasjerom på vei til den beryktede «Isbjørnens fest». Hun er blindpassasjer, og risikerer livet for å delta på en fest hvor hun må mingle med russisk mafia, korrupte politimenn og andre tvilsomme typer. Hvilke hendelser har ført Lumikki hit? Hun som har «Man klarer seg bedre her i livet hvis man lar være å blande seg» som livsmotto.

Hud så hvit som snø. Lepper så røde som blod

Lumikki er bare 17 år, men bor på en hybel for seg selv mens hun går dramalinja på videregående skole i den finske byen Tammerfors. I likhet med sin egen stil (militærstøvler og null sminke), foretrekker hun å holde hybelen så enkel som mulig, til tross for at moren maser om at hun må innrede. På et punkt i boka blir Lumikki kalt Lumikki Poisander av en annen karakter. Hørt om Hercule Poirot og Lisbeth Salander? I flere anmeldelser av boka blir hun beskrevet som en yngre utgave av Lisbeth Salander fra Stieg Larssons Millenniumtrilogi: hun er også sterk, androgyn, velger ensomhet og er i besittelse av egenskaper over gjennomsnittet.

Salla Simukka

Forfatter Salla Simukka er i tillegg oversetter og kritiker og mottok den finlandssvenske Topeliusprisen i fjor.

Hun mestrer blant annet kunsten å skjule karakteristiske trekk ved seg selv. Som lesere blir vi til en viss grad kjent med Lumikki og hennes fortid som inkluderer et oppgjør med brutale mobbere. Men hun forblir delvis en gåte: hvem er for eksempel denne personen hun til stadighet dagdrømmer om, og som hun har tydelig sterke følelser for?

Moderne Snøhvit

Lumikki er det finske ordet for Snøhvit. Titlene på bøkene i Salla Simukkas krimtrilogi refererer til Brøderne Grimms eventyr om Snøhvit, og forfatteren krydrer kapitlene med utdrag fra eventyret.

Rød som blod er første bok i Snøhvit-trilogien, Hvit som snø slippes på norsk 15. oktober og Svart som ibenholt avslutter serien. Vil du lese mer om forfatteren og bøkene? Sjekk ut forfatter Salla Simukkas facebookside og bokseriens engelske nettside. Bestill Rød som blod på Deichmans nettside og bli med inn i Lumikkis iskalde og blodrøde verden.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *