Søk Meny Lukk
Lukk
Portrett Annette Münch
Av: Lina Malm Intervjuer 3. desember 2014

– Han føler seg som konge av verden når han er på steroider

Hvordan kommer man i kontakt med folk som doper seg? Vi har tatt en prat med Bragepris-vinner Annette Münch.

Tekst: Lina Malm/Foto: Cappelen Damm

Annette Münch skriver i boka Badboy. Steroid om 17 år gamle Casper som føler at alt i livet glipper. Han er sikker på at løsningen ligger i at han pumper seg opp. Muskler = respekt. Hvordan måtte Münch gå fram for å skape Casper og sette seg inn i hans livssituasjon?

Jeg var rett og slett oppriktig nysgjerrig og hadde et ønske om å forstå hvorfor noen, spesielt unge mennesker, begynner med steroider.

Hvorfor begynte du å skrive Badboy: Steroid?

Det finnes ikke ett enkelt svar på det. Jeg har lenge vært opptatt av trening og vært i ulike treningsmiljøer, og ble faktisk første gang tilbudt å selge steroider da jeg var 14 år gammel. Senere hadde jeg en periode en kjæreste som brukte steroider, men jeg tror hovedmotivasjonen min lå utenfor meg selv – jeg var rett og slett oppriktig nysgjerrig og hadde et ønske om å forstå hvorfor noen, spesielt unge mennesker, begynner med steroider. Hvorfor noen velger å sette sprøyter med væske de kanskje har bestilt på nettet, på seg selv.

Hvem er de, hvordan tenker de, hva utløser valget, har de noen fellestrekk, hvordan oppleves det å være ung i Norge i dag og bruke anabole steroider? Disse spørsmålene gjorde meg nysgjerrig, og jeg skjønte at det lå mye viktig og interessant stoff her, og nok til å basere en spenningsroman på.

Badboy: Steroid omslag

Badboy: Steroid sikret Annette Münch Brageprisen 2014 i kategorien barne- og ungdomsbøker.
Omslagsdesign: Superultraplus

Casper er hovedpersonen i den nye boka di. Hvem er han?

En mer eller mindre vanlig 17-år gammel gutt, som de siste årene har flyttet med moren og den tause lillebroren sin mellom morens rike kjærester. Han er en snill fyr med stor ansvarsfølelse overfor moren og lillebroren sin.

En dag opplever han å miste alt det som til nå har definert ham som person: pengene og huset til morens siste kjæreste. Den populære kjæresten. Statusen. Tilgang til penger, klær, fester og alt det siste innen teknologi. Han klarer ikke beskytte lillebroren mot mobbere, og kommer dårlig overens med morens nye, mystiske kjæreste.

Så når ham møter igjen en tidligere bekjent, som introduserer han for nye muligheter og en hittil ukjent verden på treningssenteret, er han ganske sårbar. Han finner en måte å ta tilbake kontrollen over eget liv på.

Boka er basert på samtaler du har hatt med unge brukere av anabole steroider. Kan du si noe mer om hvordan du kom i kontakt med disse?

Jeg kontaktet Ståle Wadsworth, som driver nettsiden steroider.net. For noen år siden intervjuet jeg ham for et magasin. Nå spurte jeg om jeg kunne få legge ut en annonse i forumet hans hvor jeg søkte etter personer å intervjue til et tekstprosjekt. Det fikk jeg, og deretter kom henvendelsene inn.

Jeg endte med å intervjue fem brukere fra hele landet, som hadde ulike historier.

Jeg endte med å intervjue fem brukere fra hele landet, som hadde ulike historier. Noen av dem har jeg hatt jevnlig kontakt med i de tre årene jeg har jobbet med prosjektet, og vi snakkes fortsatt.

I tillegg leste jeg mye på mange forskjellige fora, hvor jeg opprettet brukerkonto og fulgte med på diskusjonene. Jeg så dokumentarer, filmsnutter på YouTube, lester forskningsartikler, avisintervjuer med mer. Jeg har også snakket med politi, lege, musikere, sikkerhetsfirmaer og andre.

Du åpner boka med et sitat fra Henry Rollins:

The iron never lies to you.
I have found the iron to be my greatest friend.
It never freaks out on me, never runs.
Friends may come and go,
but 200 pounds is always 200 pounds.
The iron is the best antidepressant I have ever found.
There is no better way to fight weakness
than with strength.
Once the mind and body have been awakened
to their true potential,
it’s impossible to turn back.

Hvem er Rollins, og hvorfor har du valgt å ta med noe han har sagt?

Sitatet dukket opp mens jeg gjorde research, og jeg synes det oppsummerte mye av det jeg hadde lest og blitt fortalt de siste månedene. I hovedsak likte jeg hvordan det var sterkt og sårt på en gang. Henry Rollins er en amerikansk musiker, journalist, skuespiller og programleder. Han hadde en tøff oppvekst, og opplevde et vendepunkt i livet idet han begynte å trene med vekter som 16-åring. Blant annet kunne han slutte på ritalin (ADHD-medisin).

Vurderte du andre titler enn den du endte opp med?

Ja, vi var innom ganske mange. Arbeidstittelen min var «Kong Casper», ettersom han føler seg som kongen av verden når han er på steroider. Redaktøren forkastet den tittelen med én gang, he, he.

Hvem spiller hovedrollen som Casper hvis Badboy blir filmatisert?

Ha, ha, ha! Så langt har jeg faktisk ikke tenkt! Jeg vil tro at et helt nytt ansikt ville vært riktig. Å spille Casper vil nok være en krevende og utfordrende oppgave, både fysisk og mentalt. Når det er sagt, mener jeg naturligvis at Badboy. Steroid ville blitt en spennende film, så her er det bare for produksjonsselskapene å kaste seg over manus, ha, ha!

Under forfatterbesøk synes jeg musikk, tekst, film og bilder kompletterer hverandre på en god måte

Du har tidligere samarbeidet med Alis fra Klovner i Kamp (i boka Kaoskrigeren fra 2006). Hvem kunne laget et soundtrack som passer til Badboy?

Her er jeg faktisk i dialog med noen, men det er for tidlig å si noe om. Samarbeidet med Alis fungerte veldig bra, så jeg vil absolutt se på muligheten for å gjøre noe lignende nå. Under forfatterbesøk synes jeg musikk, tekst, film og bilder kompletterer hverandre på en god måte – hvis det gjøres riktig.

En bok kan være helt feil for deg i dag, men om tre år ville du ikke klart å legge den fra deg.

Har du lest anmeldelsene du har fått fra ungdom på Uprisens nettsider? Hva betyr det at ungdom forteller hva de synes om bøkene dine?

For meg er det viktigste at boken blir lest av de som trenger den. Jeg vet at den vil være riktig for noen, mens andre ikke vil få noe ut av den. Jeg tror det handler om hvor man er i livet. En bok kan være helt feil for deg i dag, men om tre år ville du ikke klart å legge den fra deg. Jeg leser naturligvis anmeldelsene, og synes Uprisen er et fantastisk godt og viktig initiativ. Det er alltid hyggelig og varmende å høre at den har gitt noen en god leseopplevelse, og for de som den ikke treffer, håper jeg at de finner andre bøker som er riktige for dem der hvor de er i livet nå.

Har du fått spørsmål eller tilbakemeldinger fra ungdom som har “bolet” eller kjenner noen som har gjort det, etter at Badboy ble utgitt?

Jeg snakket nylig med en jente som hadde vært i et forhold med en fyr som brukte steroider, og behandlet henne veldig dårlig. Det gjorde enormt inntrykk. Hun skulle lese boken, så kanskje vi prates igjen etter det. Ellers har jo guttene jeg intervjuet lest boken, og bekreftet at de kjenner seg igjen. Det er viktig for meg.

Jeg snakket nylig med en jente som hadde vært i et forhold med en fyr som brukte steroider, og behandlet henne veldig dårlig. Det gjorde enormt inntrykk.

Skriver du på noe nytt for tiden, og vil du i så fall røpe noe?

Boken kom ut for bare to måneder siden, så det har jeg ikke rukket ennå! Men jeg kan røpe at jeg er i gang med å forsøke å utvikle et multimedialt foredrag knyttet til boken og tematikken, både rettet mot ungdom og voksne.

Badboy: Steroid har en egen nettside med mer informasjon om boka og steroider.

Annette har skrevet mer enn Badboy: Steroid. Du kan låne bøkene hennes på Deichman. 

Se Annettes ofisielle nettside og forfatterside på Facebook for siste nytt om forfatterskapet hennes.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *