Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Anbefalinger 8. desember 2014

Fremtidens forfattere: Jenny Dellegård

Les upubliserte dikt, kortprosa og fortellinger skrevet av fremtidens forfattere!

Hver mandag i desember kan du bli kjent med studentene ved Forfatterstudiet i Bø og deres tekster her på Deichmans litteraturblogg.

Kos deg!

Foto over: Paul Almasy, Universal Images Group (Rights Managed / For Education Use Only)

 

Under får du Jenny Dellegårds tekst og nederst kan du bli bedre kjent med Dellegård selv. 

 

Sara røyker altfor mange sigaretter generelt.

 

Samtidig som latteforeldrene rusler gatelangs med barnevognene sine og de er sikkert av god kvalitét, de har solskinn i blikket. Da tørker Sara bord på en velbesøkt pub på Løkka. Hun er godt vant til å smile, le, gi, helle opp, tørke, si takk, gi service. Noen ganger er det vanskelig å si nei til overtid. Det finnes altfor mange som sier ja.

Men.

Denne våte kvelden på Mono visste ikke Sara at Espen og hun skulle spise vafler. At buksene deres skulle ligge på feil gulv i feil hus. At de seinere skulle sende meldinger der det står: It’s a long way to the top if you wanna rock’n’roll.

Espen sin hånd som griper lillefingeren hennes under bordet. Fingeren har bringebærrød neglelakk.

En mann utenfor selger begeistring og behag.

Espen sier at han elsker at Sara er en politisk korrekt svensk feminist. Hun smelter fullstendig da ny informasjon dukker opp. Han har spesialkunnskaper på flere områder.

 

Partysvensker. Mojitodrikkende hipsters som fikser raske penger, eller en fortapt generasjon, et kriserammet barn med gullskje i munnen. Null på kontoen ved arbeidsledighet. Litt sutrete. Lokalhistoriewiki.no sier at: Partysvenske er et begrep som dukket opp i norsk språk omkring 2008. Det ble opprinnelig først og fremst brukt i Oslo, og uttrykket er negativt ladet, om enn humoristisk. Begrepet brukes om unge svensker som jobber i utelivsbransjen og servicebransjen, tjener penger og går mye ut.

På Mono bouncer samtaler mellom veggene. Gapskratt. Sara retter på den røde kjolen sin, hun har moteriktige klær. Skifter garderobe innimellom. Hun trenger seg gjennom små ganger av boblende menneskeflokker. Har ikke store pupper. Det klinger i glass, midnatten er rå. Det kommer mer øl til bordet. Folk bestiller Fernet, de er mange. I høyttaleren Robyn, you can hang with me. Sara propagerer for at disco ikke ville vært det samme uten det tyske bandet som bare fikk spille konserter i Russland dersom de ga løfte om å ikke spille låta Rasputin. – Bobby Farrell fikk sparken fra Boney M på grunn av mangel på arbeidsmoral, sier hun. Espen har en annen guilty pleasure som han ikke vil snakke om akkurat nå. Han kysser Sara. Hvisker et kallenavn i øret hennes. Sara røyker altfor mange sigaretter generelt. Er en smule mørk under øynene. Hun snakker litt om den banale ondskapen, og Espen sier at det er mange ting som ikke har med andre verdenskrig å gjøre.

For ikke så veldig lenge siden var Espen forelsket i en saksofonist fra Peru. De inngikk en kort romanse, spiste ceviche og reiste for å se fjorder. Hun forsvant videre til Berlin, frilanser. Partysvensker frilanser ikke, sier Sara og dypper fingeren i et stearinlys. Partysvensker danser langs Torggata, men de frilanser ikke. Adeccodansen, sier Espen. We are actually sending youngsters to Oslo in Norway, where the service sector is greater and bigger, sa Sveriges forrige statsminister Fredrik Reinfeldt på World Economic Forum i Davos, forteller Sara, drikker av pilsen sin.

Fyllemat kjøpes på hjemveien. Eller kanskje de ikke er sultne da. 

Bli kjent med forfatterstudent:

kaffejenny (1)

Foto: Privat.

Jenny Dellegård

Hvem er du?
Aktivist og feminist. Student på Forfatterstudiet i Bø. Jobber som Forlags- og markedssekretær. Er skribent i Fett.

Hva drømmer du om å publisere?
En relasjonsroman om tosomhet, partysvensker og menn som bor i brakker.

Hvilken litterær sjanger liker du best å skrive innenfor og hvorfor?
Sosialrealisme, chiclit, moderne arbeiderlitteratur. Jeg vil krype under huden på virkeligheten, ikke fly fra den. Jeg vil skrive om kvinner og om relasjoner. ‘Jag anser det vara det enda värt att skriva om. Arbetet och kärleken,’ som forfatter Moa Martinsson sa.

 

 

 

Comments are closed.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.