Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Sara Beskow Anbefalinger 10. desember 2014

Lesetips til juleferien

Jul er en magisk høytid og ingenting bringer tilbake gode minner som å lese eller se noen gode juleklassikere.  Siden julen er den tiden på året jeg blir mest nostalgisk, har jeg funnet frem noen av mine personlige favoritter som kanskje ikke er fullt så kjente, eller som har gått litt i glemmeboken.

Tekst: Sara Beskow/Foto: Justin Belcher, Flickr.com (bildet over), Corgi (bildet under)

Noen ganger kommer man over en bok, eller i dette tilfellet en tegneserie, som er så godt begravet i minnet at man blir genuint overrasket når man innser at man faktisk har lest den før. Historien om julenissen var en oppdagelse jeg gjorde i veldig ung alder. Skal jeg være helt ærlig, så var jeg såpass ung når jeg oppdaget tegneserien at jeg ikke hadde lært å lese enda. Så strengt tatt leste jeg ikke tegneserien før i år, men bildene husker jeg veldig godt. De vakre tegningene av nymfer og andre magiske vesener gjorde inntrykk.

Tegneserien er tegnet av Michael Ploog og er basert på Frank Baum sin roman The Life and Adventures of Santa Claus. Den forteller historien om julenissens dramatiske barndom og liv. Historien er spennende og tegningene vakre, det var ordentlig gjensynsglede da jeg gjenoppdaget den.

«Og når vi blir voksne og store

og nisser og lek vi har glemt,

så bor det et barn i oss alle

som tiden og strevet har gjemt.»

Fra Historien om julenissen.

Vinter, men aldri jul

Jeg tror ikke jeg er alene om å assosiere BBC sin tv-serie om Narnia med jul. Jeg får fortsatt frysninger når jeg hører den vakre intromusikken. Så vidt jeg husker, ble Drømmen om Narnia: Løven, heksa og klesskapet sendt både rundt påsketider og jul, men for meg vil alltid miniserien være en juletradisjon. Historien om de fire barna som kommer til den magiske verdenen, Narnia, gjennom et klesskap var en storfavoritt.

Jeg syntes fryktelig synd på de stakkars innbyggerne i Narnia som kun hadde vinter og aldri jul. Jeg må innrømme at tv-serien kanskje ikke har tålt tidens tann like godt som jeg skulle ønske. Det er flere øyeblikk i serien hvor man ikke kan annet enn å le av den dårlige grafikken, men det er en del av sjarmen. Hvis man er skeptisk til serien fra 1988, så kan man alltids lese bøkene i stedet.

Julesvin 

En nyere favoritt handler ikke om julenissen, men skiveverdenens svar på nissen, nemlig Hogfather. Skiveverden-serien (Discworld på engelsk) er en fantastisk morsom fantasy-serie skrevet av forfatteren Terry Pratchett. Fellesnevneren for bøkene er at handlingen finner sted på planeten Skiveverden, et absurd sted som er til forveksling lik vår planet, men med betraktelig mer magi.

Serien har et fantastisk persongalleri hvor noen karakterer er gjengangere i flere av bøkene. Siden alle bøkene er avsluttende, trenger man ikke lese serien kronologisk (selv om det kan lønne seg for å få et grep om dette litt spesielle universet).

I Hogfather blir det bestemt av noen guddommelige byråkrater at Hogfather ikke lenger passer inn i deres firkantente verdensbilde. De ansetter derfor en snikmorder som skal kvitte seg med Hogfather. Da Hogfather plutselig forsvinner, blir det ubalanse i Skiveverdenen.

For å opprette balansen og passe på at barna i Skiveverden ikke slutter å tro på Hogfather, trår Døden til og vikarierer for Hogfather. Døden, som til vanlig jobber i en litt mer alvorlig bransje, egner seg av naturlige årsaker ikke spesielt godt i rollen og kaos følger.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.