Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Julie Berge Larsen Intervjuer 14. mars 2015

-Ensomhet er vår tids største tabu

Han får oss til å lese om vårt samfunns store utfordringer ved å skrive drivende god krim. I påska snakker Jørn Lier Horst om Caveman i New York, men først kan du møte han på Deichmanske bibliotek, Furuset filial.

Tekst: Julie Berge Larsen /Foto: Jesper Magerøy, Gyldendal Norsk Forlag

-Ensomhet er vår tids største tabu, vi har fått et kaldere samfunn. I min siste bok Hulemannen ligger offeret alene i sin egen stue i fire måneder før han blir funnet. Du kan si at drapsgåten her er bilde på noe annet, forteller den kritikerroste krimforfatteren og tidligere etterforskeren Jørn Lier Horst.

-Med krim når du et bredere publikum. Sjangeren er et godt talerør.

-Hva vil du oppnå med dine bøker?

-Målet med mine tekster er å gi leseren en spennende historie der en forbrytelse blir løst. Samtidig er det viktig for meg å få fram at samfunnsstrukturene, som er årsaken til forbrytelsene, ikke blir løst på siste side. Det skal være mer enn krim, en dybde, mener han.

«Det er viktig for meg å få fram at samfunnsstrukturene, som er årsaken til forbrytelsene, ikke blir løst på siste side.»

-Min bakgrunn i politiet gjør det lettere å skrive samfunnsrealistisk og samfunnskritisk. Jeg vil at leseren skal sitte igjen med ettertanke.

Kan du si noe om handling og tema for din neste voksenkrim?

-Den heter Blindgang og kommer i juni. «Blindgang» er et politibegrep og handler om en retning på en sak som etterforskerne er blinde for, en vei inn i saken de ikke ser, eller som i dette tilfelle: noen i politiet ikke vil se. En tematikk som har blitt aktuell gjennom Monika-saken, der enkeltpersoner ikke har vært villige til å se at de har gjort feil og at det finnes andre muligheter enn det som er konkludert, mener den tidligere etterforskeren.

-Leserne er jo vant til at Wisting [etterforskeren i Horsts bøker, red. anm.] bygger opp en solid straffesak, men denne gangen er det annerledes. Nå må han bruke all sin kunnskap og erfaring på å plukke fra hverandre en sak som andre allerede mener er opp og avgjort. Men selv om oppbygningen er annerledes, er det en lett gjenkjennbar Wisting-krim.

«-Jeg er selv veldig kresen og har lest mye dårlig krim.»

-Hva er en god krimbok for deg?

-Jeg er selv veldig kresen og har lest mye dårlig krim. God krim har troverdige karakterer som er trygt forankra i et like troverdig plot. Du skal kunne synke ned i selve teksten.

-Hvem inspirerer deg?

Morder uten ansikt av Henning Mankell har forma meg som politimann og forfatter. Den fikk meg til å forstå at man som politi skal og kan utgjøre en forskjell. Jeg leste boka på politihøyskolen, forteller Horst engasjert.

-Hva er det du liker best ved å være krimforfatter?

-Å ha et fritt yrke er det beste med å være forfatter. Ikke å være avhengig av andres kalendre, å kunne fylle dagen selv. Det er noe helt eget å kunne få lov til å bruke tida si på å konstruere et puslespill eller tannhjul av spennende historier, sier den prisbelønte forfatteren fornøyd.

-Hvilke tilbakemeldinger får du fra dine lesere?

-De beste tilbakemeldingene får jeg av de unge leserne. På veggen min her på kontoret henger en tegning av en salamander som ligner på forsiden på min bok Salamandergåten og der står det «Til Jørn Lier Horst. Fra din største fan.» Sånt blir man rørt av, sier Horst.

«-De beste tilbakemeldingene får jeg av de unge leserne.»

-Og dine råd til kommende krimforfatterspirer?

-Mine beste råd til kommende forfatterspirer er å lese mye, sette seg et mål og ikke la seg distrahere. Du må ofre mye tid og krefter. Jeg anbefaler Stephen Kings bok «On Writing» som er en lettlest bok om hva det krever å bli forfatter.

-Og hva skal du i påska?

-Eh… Jeg har ingen spesielle påsketradisjoner. Det blir som regel kystpåske i Stavern der vi får den første smaken av vår og det som kommer. I år skal jeg faktisk til New York og ha en del møter om Hulemannen, eller Caveman, som akkurat er gitt ut på engelsk. Jeg får kombinert business og pleasure.

– Hva kan du anbefale oss av påskekrim?

– Anbefalinger til påskekrim er mine favoritter Sjöwall og Wahlöö, Mankell og Connelly. Om du ikke skal lese sistnevnte, må du få med deg TV-serien basert på hans bøker som kommer snart, avslutter Jørn Lier Horst.

Ønsker du krimstemning før påske, kommer Jørn Lier Horst på krimkveld tirsdag 17. mars klokka 18.00 på Deichmanske bibliotek, Furuset filial. Alle er velkomne, det vil bli servert kvikklønsj, appelsiner og kaffe.

Comments are closed.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.