Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bodil Aga Aandstad Intervjuer 20. mars 2015

Søstre med vonde hemmeligheter

Hva skjer med søstre som ikke lenger klarer å fortelle hverandre om det forferdelige i sine liv?

Tekst: Bodil Aga Aandstad/Foto: Frank Michaelsen

Neha Naveen har debutert med en bok som innledes med hinduistisk religion, og som fortsetter med gutter som dør eller slår og søstre som har hemmeligheter for hverandre.

Forfatteren forteller at romanen Stupekontroll handler om to indisk-norske tvillingsøstre som alltid har vært gode venner. 

– Nå har de bodd et år fra hverandre, og når de møtes igjen har de noen ganske kjipe hemmeligheter. De klarer ikke dele dem med hverandre fordi de er redde for hva den andre skal si. Det går ikke så veldig bra, fordi begge skjønner at den andre holder noe hemmelig.

 Det er ganske voldsomme hemmeligheter de har?

– Ja, jeg er glad jeg ikke har opplevd det selv, for å si det sånn, sier Naveen og ler.

Neha Naveen leser fra "Stupekontroll".

– Chi kommer hjem fra et studie-opphold i London. Da har hun med seg hemmeligheten om at en gutt hun kjenner har blitt påkjørt, og at det kanskje ikke bare er et uhell.

«- Sist gang jeg leste dette, på boklanseringen, var det en som besvimte.»

Naveen leser fra begynnelsen av romanen, der Chi ser Simon bli påkjørt av en buss. Naveen lener seg fremover. Leser. Ungdommene rundt oss, i tweens-sonen på hovedbiblioteket, lytter. Føler med den ene søsteren, Chi, som ser på at gutten hun har vært med blir påkjørt av en buss. Og det er ikke en drøm.

– Sist gang jeg leste dette, på boklanseringen, var det en som besvimte. Det var kanskje ikke på grunn av boka, men… Det kan jo hende?

Skal ikke se bort fra det! I det du leste, møter vi Chi og Simon. Chi sin tvillingsøster, Pari, har et litt annet forhold til en gutt, Mio. Kan du fortelle om det?

– Det første kapittelet om Pari handler om at hun blir slått ned av kjæresten sin. De krangler utenfor et konsertlokale. Pari har funnet ut noen kjipe ting om kjæresten og prøver å slå opp. Han blir sint og slår henne ned.

 

Neha og Bodil

 

I prologen har du en beskrivelse av en skikkelse som er er veldig viktig for begge jentene: Kali Maa?

– Kali Maa er en morsom gudinne fra hinduismen. Hun er en ganske skummel gudinne, og den mest kjente myten er den jeg beskriver i boka. Egentlig er hun en fredelig gudinne som heter Devi, men når det kommer demoner, tilkaller de Kali Maa ut av Devi. Devi er fredelig og snill, mens Kali Maa er krigsgudinnen som dreper demoner.

«Kali Maa tar det litt av for. Hun dreper alle som er rundt henne.»

Kali Maa tar det litt av for. Hun dreper alle som er rundt henne. Det kan bli farlig å tilkalle henne. Jeg syntes dette var et morsomt spill, fordi disse tvillingsøstrene er også på den måten. Pari er snill, rolig og tilbakeholden, mens Chi er agressiv og deltar i noen slåsskamper i løpet av boka.

 Basic CMYKHar du hentet noe inspirasjon fra egne søskenforhold?

– Jeg har to søstre. Jeg vil si at eldstesøsteren min er mye tøffere enn meg. Hun står opp for seg selv fortere enn det jeg gjør. Hun er jo journalist og litt tykkhuda, mens jeg kan grine av alt og ingenting. Men vi har mange felles interesser. Hun skriver bøker hun og.

«Pari er pinglete og tror at ingen noen gang kan like henne. Når en gutt først viser interesse, så blir hun sammen med ham selv om han er en dust.»

Jeg merker meg godt historien med Mio, gutten som slår ned Pari. I begynnelsen virker han litt som en stereotypisk slem gutt som slår ned kjæresten sin? 

– Jeg ville Mio skulle være en person man ikke kunne bli glad i. Pari er pinglete og tror at ingen noen gang kan like henne. Når en gutt først viser interesse, så blir hun sammen med ham selv om han er en dust. Mio slår ned Pari, fordi hun vil slå opp med ham da han har ligget med en annen jente. Da får hun nok og gidder ikke mer. Han er bare en bad guy. Han liker å være sammen med Pari bare for å sjefe.

Tror du mange kjenner seg igjen i dette?

– Jeg håper ikke mange kjenner seg igjen i å ha en kjæreste som slår deg ned fordi du slår opp. Men jeg tror det kan være mange som føler seg pressa til å ha sex, det tror jeg.

Chi har samleie med Simon uten at hun er forelska? 

– Ja, hun vil bare ha sex, hun. Hun vil sjekke hva det er. Hun står litt på andre siden siden av saken: Hun har en gutt som vil ha noe mer, mens hun vil bare ha sex. Som jeg også tror veldig mange gjør: kjenner at de er klare, og det trenger ikke være noe baluba rundt det.

«Hun har en gutt som vil ha noe mer, mens hun vil bare ha sex.»

Er det disse forskjellene som gjør at Chi og Pari ikke klarer å fortelle hverandre ting og støtte hverandre?

– Jeg tror det egentlig er fordi hver av søstrene er veldig opptatt av at den andre skal være stolt av dem, og at hemmeligheten kommer til å gjøre noe med hva den andre synes. Grunnen til at de ikke forteller hverandre noe, er at den andre kommer til å bli skuffet og at vennskapet kan bli ødelagt.

Chi blir bare mer og mer overbevist om at hun er dårlig person, og det er ikke så lett å akseptere. Da er det ikke lett å dele dette med noen man er glad i og som kan komme til å ikke akseptere en.

Du har kalt boka Stupekontroll. Chi og Pari pleide å stupe sammen? 

– Før de flyttet fra hverandre pleide de å gå å stupe. Jeg kan ikke stupe. Jeg har prøvd mange ganger, men jeg får det ikke til. Kanskje er det derfor jeg lot dem gjøre det. Chi og Pari er naturtalenter. Så fort de flyttet fra hverandre, sluttet de. De får ikke til å stupe alene.

 

 Møt Neha Naveen på Stovner bibliotek mandag 23.mars kl. 18.00! 

 

YouTube sitt forhåndsvisningsbilde

*

Etter praten på tweens-sonen blir Naveen med «bak kulissene» på Hovedbiblioteket. Oppe på et av galleriene blir vi stående og snakke om hva biblioteket skal brukes til når det flytter til Bjørvika. Jeg forteller henne om en tegning jeg har sett, der hele midtsalen er fylt av vann og en dame stuper uti.

– Å ja, det hadde jeg likt! Det trengs flere bad i Oslo, men det er ingen som tar opp den tråden når de prater med meg om boka mi. 

Det gjorde ikke jeg heller. Men det er aldri for sent å snike den inn et sted.

 *

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *