Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 19. juni 2015

Slik er livet som fersk forfatter

Seks debutantnavn. Upubliserte, nypubliserte og publisert i fjor. I går gjestet de Deichmanske hovedbibliotek.

Tekst: Ingela Nøding/Foto: Vidar Kvalshaug

I går hadde NRKbok og NRK p2 invitert seks spennende debutantnavn til Deichmanske hovedbibliotek: Maria Navarro Skaranger, Bjørn Vatne, Anders Brenno, Amalie Kasin Lerstang, Marita Hansen og Tiril Broch Aakre. Sammen utvekslet de erfaringer rundt det å være fersk forfatter.

debutantene2

F.v. Amalie Kasin Lerstang, Marita Hansen, Maria Navarro Skaranger, Bjørn Vatne og Anders Brenno.

Sorg og humor

Det var stor spennvidde i stemning og samtaletema under radiotimen debutantene hadde til rådighet. Marita Hansen kommer med en roman på Cappelen Damm våren 2016. Hun fortalte om erfaringer med angst og depresjon og leste fra sitt upubliserte manus for publikum. Det var et sterkt og rørende utdrag hvor hun beskriver øyeblikket kjæresten dør på en skitur.

Anders Brenno på sin side debuterte i år med diktsamlingen Vampire Yeah, en utgivelse inspirert av blant andre Edgar Alan Poe og obskure punkband. Brenno fortalte til humring i salen om hvordan han år etter år sendte inn nye dikt til forlaget sitt og stadig fikk gode tilbakemeldinger, men også den avventende beskjeden: «Skriv litt til du, du er fortsatt ung».

debutantene3

Tiril Broch Aakre (t.v.) har jobbet både som poet, konsulent og oversetter i bransjen for hun romandebuterte i år med den kritikerroste romanen Redd barna. Hun mener debutanter fikk en god del oppmerksomhet tidligere, men at det er blitt betydelig stillere rundt utgivelser nå enn før. -Det er mange diktsamlinger som ikke blir anmeldt i det hele tatt, sa hun.

Les Deichmanbloggens kommentar om redusert antall bokanmeldelser i Norge her.

Oppmerksomhet og status

De ferske forfatterne diskuterte også debutantens status i bokbransjen, og fordeler og ulemper ved å få lite eller mye omtale i media. Maria Navarro Skaranger har fått mye oppmerksomhet rundt sin utgivelse Alle innvandrere har lukka gardiner , men fortalte at hun fant det mye mer givende å delta på litterære sammenkomster enn å gi intervjuer til media.

Et spørsmål som stadig kommer på banen under intervjuer med ferske skribenter er: Når kan man begynne å kalle seg forfatter? Hvor mange utgivelser må du ha bak deg før det føles riktig? Bjørn Vatne, som nylig har gitt ut romanen Vi skal velge våre ofre, påpekte forskjellen mellom å være ung og ny i musikkbransjen og i bokbransjen. -Må du utgi tre album for å kalle deg musiker? spurte han retorisk.

Få med deg hele sendingen fra debutantmøtet på mandagens utgave av «Kulturhuset» på NRK p2 kl.13.00. 

Her kan du lytt til en grovredigert versjon av programmet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.