Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Intervjuer 26. juni 2015

Sommersnakk med Maja Lunde

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Tekst: Kjersti Elise Lien/Foto: Gyldendal og Kagge

Først ut i årets Sommersnakk er Maja Lunde. På CV’en hennes finner vi blant annet bøkene Over grensen og Verdens kuleste gjeng. Til høsten kommer hun med sin første roman for voksne og med en etterlengtet oppfølger om Verdens kuleste gjeng. Det blir nok en travel høst for Lunde!

Over-grensenHva skal du lese i sommer?
Har en liste så lang som et vondt år. På den står blant annet Margaret Atwoods Maddaddam, José Saramangos En beretning om blindhet, Vigdis Hjorths Leve posthornet, Cormac McCarthys Blodmeridianen, Maria Berg Reinertsen biografi om Henriette Schønberg Erken, og mange flere. Jeg må vel bare innse at jeg ikke rekker gjennom alle.

«-Ferie for meg er å rekke å lese lenge om gangen. I hverdagen blir det bare korte strekk.»

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?
Dickens Store forventninger. Det er ingenting tungt og gammelmodig med Dickens, og denne er etter min mening hans beste. Ellers er Vi var familien Mulvaney av Joyce Carol Oates en bok jeg trygt kan anbefale både sommer og vinter.

Og så må jeg vel være så freidig at jeg anbefaler mine egne barnebøker til unge lesere: Verdens kuleste gjeng, som er en humorbok i Pingles dagbok-landskap, og Over grensen, en barneroman fra andre verdenskrig om fire barn som rømmer sammen til Sverige.

Har du en favorittsommerbok?
Ikke en. Mange. Irving, Murakami og Oates er forfattere jeg gjerne tar med meg på ferie.

Lverdenskulestegjengeser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?
Nei. Jeg leser bare mye mer. Ferie for meg er å rekke å lese lenge om gangen. I hverdagen blir det bare korte strekk.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?
Ferie for meg er å slippe å sitte foran en skjerm, å slippe å ha noe som er drevet av elektrisitet for å fungere. Jeg er en stor fan av papir, særlig om sommeren når solkrem og sandete barnehender jo helt klart er en faktor.

Hva er ditt beste sommerminne?
Det er så mange. Ofte er de knyttet til varme sommerkvelder. Hvor ungene løper rundt og leker, og man spiser god mat, og vet at man ikke skal noe som helst dagen etter.

Har du et favorittsommersted?
En grøftekant full av markjordbær. Og den kan jo være mange steder. Jeg foretrekker land og strand fremfor by om sommeren. Vill natur gjør meg så lykkelig at jeg blir en av de masekoppene som hele tiden må fortelle unger og mann om «hvor fantastisk vi har det nå» og «se, for en utrolig utsikt!». Unger er jo som kjent ikke veldig opptatt av fine utsikter.

«-Unger er jo som kjent ikke veldig opptatt av fine utsikter.»

Hva er planene dine denne sommeren?
Litt Norgesferie, deretter noen dager i Danmark med venner, og så setter vi kursen for to uker i Sør-Frankrike. Der har jeg ikke vært siden en interrail lenge før jeg fikk barn, og gleder meg!

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?
Helt ferie. I fem strake uker. Fra skrivingen, vel og merke. Hjernen tar aldri ferie, og det dukker ofte opp ganske mange ideer i løpet av sommerukene.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?
Det blir en travel høst. Verdens kuleste gjeng 2 kommer i begynnelsen av august. Og i slutten av august kommer min første voksenroman, Bienes historie. Det er en roman om bienes død, hvor jeg skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk, til en fremtid hvor biene er døde. I bunnen ligger tre historier om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg og om menneskenes sårbarhet. Jeg har jobbet intenst med boka i to år og er skjelven med tanke på at den nå skal ut i verden.

Sjekk ut Lundes egen nettside her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.