Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Anne Thoresen Intervjuer 24. juli 2015

Sommersnakk med Arild Stavrum

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Her forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Forfatter og tidligere fotballspiller Arild Stavrum sitt beste sommerferieminne er helt ferskt, og involverer sønnen hans, en merkelig krydret bratwurst og et Barca-flagg.

Tekst: Anne Thoresen/Foto: Sverre Aurstad

I år kom tredje og siste bok i Arild Stavrums serie om småguttespilleren Mikkel. Denne gang utspiller handlingen seg på Norway cup – og det er mye som står på spill for Mikkel. I forbindelse med denne nye boka er Arild Stavrum en selvskreven gjest på Deichmans eget cupbibliotek på Ekebergsletta under årets Norway Cup.

Og så er det noe med det å sitte foran et utebål, kvelden lys nok til å lese.

Hva skal du lese i sommer?

Sommer er uten tvil den store lesetiden. Jeg leser selvsagt året rundt, men har jo tross alt litt ekstra tid når det blir sommerferie. Og så er det noe med det å sitte foran et utebål, kvelden lys nok til å lese. Akkurat nå leser jeg mursteinen Jeg er pilegrim, av Terry Hayes. Den er spennende i sommersola. I alle fall de første 300 sidene. Ellers står John Irving og Ian McEwan på leselisten. Den kan komme til å endre seg. Bøkene er kanskje ikke lange nok … 9788202455637

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

De som ikke har lest Luke Rhineharts Terningmannen bør gjøre det.

Hva er din favorittsommerbok?

Den er skikkelig tykk, og vanskelig legge fra seg. Den må ha et stort driv, gjerne korte og mange kapitler. Slik at man hele tiden bare må lese ett kapittel til.

 Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Sommeren er det eneste tidspunktet da jeg kan finne på å lese om grilling.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Sannheten er vel at jeg egentlig ikke bryr meg. Jeg vet det kanskje er ”riktig” å svare at det er noe med det å holde en bok, og at det aldri kan bli det samme med et nettbrett. Det er ren romantisk svada. Alt grunner ned til historien. Er den bra, glemmer man tid, sted og om man leser den på papir, elektronisk eller risset inn i berget. Jeg har ikke tall på det, men jeg har en ren subjektiv oppfatning av at flere på T-banen i London leser bøker på nettbrett enn i Norge, og at vi her hjemme i større grad tyr til mobilen som tidtrøyte.

Hva er ditt beste sommerminne?

Jeg kunne ha valgt blant mange ferieturer, for eksempel til Australia, Fiji, USA eller Vietnam, men jeg må si at det å se Champions League-finalen live i Berlin i sommer, sammen med sønnen min, var ganske spesielt. Etterpå satt vi i mørket, utenfor Olympiastadion, og spiste hver vår litt merkelig krydret bratwurst, mens vi diskuterte kampen. Sønnen min holdt intenst med Juventus. De tapte. Etter kampen kom en fra Barcelona og ga ham et flagg. Da var det greit at Barca vant. Da var Barca tilgitt.

Har du et favorittsommersted?

Mens jeg svarer på disse spørsmålene sitter jeg på en vingård i Portugal. Det er et lite paradis, med stjerneklar himmel, frosker som kvekker beroligende, og vin – det kan de.Terningmannen_35831f07b52e432fa8b35b86b79e6c59

Hva er planene dine denne sommeren?

Vi skal være i Portugal i nesten tre uker. Med en liten avstikker til Spania. Dette mest for å spise Pata negra, verdens beste skinke. Grisene lever av eikenøtter. De dagene spiser vi kun på steder med skinker i taket.

Tar du helt ferie, eller blir det skriving også?

Det surrer en historie rundt i hodet mitt, som jeg nesten har fått tak i. Snart, men ikke på vingården og ikke med skinker i taket, setter jeg meg ved tastaturet igjen.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Jeg er akkurat ferdig med bok nummer 3 i barnebokserien om Maradona og tre unge fotballspillere. Jeg har jobbet utelukkende med disse det siste drøye året. Når jeg nå går i gang med ny bok er planen å skrive en roman, krim, for voksne. Den vil tidligst være klar høsten 2016. Alt jeg vet er at den skal være spennende og ikke handle om fotball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.