Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 16. august 2015

E-boklån – Trinn for trinn

Hørt om å låne ebøker? Hva kan du låne? Og hvordan? Les dette og kom igang!

Tekst: Ingela Nøding/Foto over: Maximilian Schönherr, Wikimedia. Under: Mike Licht, Flickr

Kanskje kan du alt om eboklån for lengst. Ifølge utlånsstatistikken gjør du ikke det. Eventuelt kan kanskje be om hjelp av dine foreldre eller besteforeldre. Samme statistikk viser nemlig at mange eldre låner ebøker. Alternativt kan du lese disse ti trinnene til suksess. (Eventuelt kan du si deg fornøyd etter «Trinn 6».)

KindleTrinn 1:

Registrer deg som låner på Deichmanske bibliotek. Du kan enten starte med å fylle ut vårt registreringsskjema her:

https://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?mode=visnylaanerskjema

eller ta med deg legitimasjon med foto og gå direkte til en av våre filialer. Oversikt over dem og deres åpningstid finner du her:

https://www.deichman.no/filialer

Trinn 2:

Kjøp eller lån en platform å lese på. Enten Iphone, Ipad eller Android.

Trinn 3:

Gå på App Store eller Google Play.

Søk opp appen eBokBib og last den ned.

Ikonet ser slik ut:

logoEbokBibTrinn 4:

Logg deg inn med lånenummeret ditt (det står bak på kortet, husk å ta med alt som står der inkludert stor N og *null*null* før nummeret)

Deretter PIN-koden (fire tall du har valgt selv da du fikk lånekortet)

Trinn 5:

I menyen nederst kan du trykke på «Finn e-bøker» og bla blant (idag) 906 ebøker. Du blar ved å dra fingeren over skjermen mot venstre. Finner du en bok du er nysgjerrig på, trykker du på den og du får opp litt informasjon om boka samt knappen «Lån boka». Trykker du på den, vil boka bli lastet ned til platformen du bruker.

Trinn 6:

Når du vil begynne å lese en bok du har lastet ned, trykker du på «Mine e-boklån» nederst til venstre. Trykk deretter på ønsket bok og bla fram og tilbake i den ved å trykke på skjermens høyre eller venstre side. Vil du lukke boka, trykker du midt på skjermen og deretter øverst til venstre. Trykker du midt på skjermen får du også muligheten til å bla raskt i boka (ved å dra sirkelen nederst på skjermen mot høyre). Du kan endre lysstyrke (trykk på sol-ikonet) eller skrifttype- og størrelse (trykk ikonet «Aa»).

Trinn 7:

Tilbake i hovedmenyen kan du trykke på «Anbefalinger» nederst til høyre og få opp lister over bøker anbefalt av norske bibliotek.

Trinn 8:

Vil du søke opp bøker for en spesiell aldersgruppe, med et spesielt tema, hva som er nytt, ledig eller poplulært? Eller ønsker du bare bøker på nynorsk eller bare på bokmål? Gå tilbake til «Finn e-bøker» og trykk på de tre strekene øverst til venstre. Da får du opp alle disse valgmulighetene og flere til.

Trinn 9:

Lær deg følgende: Lånetid er 14 dager. Du trenger ikke levere boken, du får heller aldri purringer, for den leverer seg selv. Om du likevel vil levere den før forfallsdato, eller om du ikke har lest ferdig og vil fornye lånet, trykker du «Mine eboklån» og drar fingeren horisontalt over boka. Trykk deretter «Forny» eller «Lever».

Trinn 10:

Som en ekstra bonus har du mulighet til å laste ned såkalte «frie ebøker» som du kan ha til odel og eie hvor lenge du vil. Dette er gamle norske bøker som ikke er rettighetsbelagte lenger. Her kan du gå på skattejakt og finne alt fra Krag til Collett.

Voilà! Du er herved en vaskeekte eboklåner.

Har du spørsmål? Noe som ikke fungerer? Finn svar på vanlig spørsmål her:

http://ebokbib.no/faq.php

Bor du ikke i Oslo? Kontakt ditt nærmeste folkebibliotek for å forhøre deg om hvordan du skal gå fram for å låne ebøker. Alle fylker i Norge har et eboklån-tilbud.

Her kan du se noen bøker som er ledige å låne idag:

detfinnesingenhelhether inne

 

 

ordpåsventepåfuglen

24 Responses to E-boklån – Trinn for trinn

 1. Magnus Holm says:

  Siden jeg er både forfatter og leser, har jeg forsåvidt minst to hatter i denne saken. Jeg er dermed den første til å innse at e-boklån er en komplisert sak med mange sider. Dermed blir det nødvendigvis ei hard nøtt å knekke, både for forlag og bibliotek. Likevel må jeg nesten få komme med et lite hjertesukk:

  (Når)blir det mulig å lese lånte e-bøker på en dertil egna platform? Det er mulig det bare er jeg som er kravstor, men personlig synes jeg det er håpløst å lese noe særlig lenger enn to sider på nettbrett, og telefon er fullstendig uegna til lesing av noe mer enn en standard avisartikkel.

  Som forfatter har jeg ingen problemer med å forstå at det må legges noen begrensninger på lånte e-bøker. Ellers blir det jo fullstendig meningsløst å kjøpe e-bøker. Likevel burde det da være mulig å få til en løsning hvor bibliotekbøker kan leses på ordentlige lesebrett.

 2. Ingela Nøding says:

  Hei og takk for kommentar! Skjønner at du synes å lese på mobil kan bli smått, men leser gjerne mer om hva du synes fungerer dårlig på nettbrett?

  Grunnen til at man ikke kan lese lånte ebøker på Kindle, Kobo eller Kibano er så vidt jeg vet at disse er låst til kun å vise bøker kjøpt på visse bokhandler, eksempelvis Amazon. Eller kanskje du vet om noen lesebrett som ikke er det? Tar gjerne imot tips som kan sendes videre.

  Spørsmålet er jo kanskje om det hadde gått an å få til en avtale med Amazon og andre bokhandler om at eBokbib kunne brukes på disse brettene. Akkurat dette kan jeg svært lite om, men aner meg at det kan være vanskelig å få til fordi disse aktørene ikke får så mye igjen for en sånn avtale.

  • Kjetil Hetta says:

   Dette er tydeligvis mulig å få til i usa.

   På Amazons hjemmeside opplyses det at 11000 biblioteker der tilbyr utlån til kindle, se https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=200747550

   • Ingela Nøding says:

    Men da er det vel snakk om bøker på engelsk. Det er litt ulikt utvalg av e-bøker til låns rundt om i Norge, men eksempelvis i Oslo er e-bøkene som lånes ut norsk litteratur innkjøpt via Kulturfondet. De er ikke tilgjengelige via Amazon.

  • Tove Finne Røed says:

   Nei, det er ikke slik at man kun kan lese bøker kjøpt på Amazon el. Jeg kjøper e-bøker i norske nettbokhandlere og kan hente dem inn til mitt Kindle lesebrett. Kindle er mye mer behagelig å lese på, ikke så skarpt lys og størrelsen er akkurat passe til å putte i veska. Men jev låner bøker i bibliotekene også.

 3. Pingback: Ny ebok-modell: Hva betyr den for deg? | Area 51

 4. Pingback: Ny ebok-modell: Hva betyr den for deg? | Area51 - testsite!

 5. Pingback: Ny ebok-modell: Hva betyr den for deg? | Bibliotekartikler.no

 6. Geir Ingebrethsen says:

  Jeg kjøper ebøker på ebok.no, ark.no, aschehoug.no, og flere andre tilbydere. Alle bøkene kan overføres til Kindle som «documents». Hva er problemet for Deichman?

  • Ingela Nøding says:

   Dette har med rettigheter å gjøre. P.g.a. begrensninger Amazon legger på Kindle er det ikke mulig for oss å utvikle en løsning mot Kindle. Det samme gjelder for andre proprietære løsninger. Operativsystemet på leser må være iOS eller Android for å kunne bruke eBokBib-appen.
   E-bøkene i eBokBib er kryptert og sikret mot misbruk (f.eks. kopiering, flytting til andre plattformer m.m.). Sikring av e-bøkene var en forutsetning for at eBokBib kunne formidle nye kulturfondbøker.
   Når det gjelder salg av norske e-bøker og overføring til Kindle, har vi ikke oversikt over hva slags avtaler nettstedene du nevner har gjort med Amazon.

 7. Nina bjurbeck says:

  Jeg har lånt flere bøker men sliter med søket. Det rr vanskelig å søke på forfatter eller boktittel. Søker jeg boktittel får jeg en lang liste med titler som inneholder et av ordene jeg har søkt på. Jeg søkte også på nadine gordimer men fikk opp en mengde irrelevante bøker. Hvis det ikke er noen bøker av henne bør man heller fra 0 treff.

  • Katrine Judit Urke says:

   Hei og takk for kommentar. Det er ikke Deichmanske som utvikler eBokBib selv om vi tilbyr utlån av e-bøker via appen. Ta gjerne en titt på nettsidene til eBokBib, her er en liste med spørsmål og svar: http://ebokbib.no/faq.html og du finner også kontaktopplysninger til dem der, så kan du kontakte dem dersom du ønsker å gi dem tilbakemelding.

 8. Odd-Hallvard Yksnøy says:

  Hei

  Har kjøpt meg Pocketbook touch HD, fordi denne skulle være kompatibel med det meste av ebøker og protokoller. Men Får ikkje lasta ned app fra biblioteket, så eg kan låne bibliotekbøker.

  Har ikkje lyst til å lese på nettbrett, då det blir slitsamt for auga i lengda.

 9. Ulf Holt says:

  Vet ikke om dette er rette forum, men kan noen fortelle meg om det er mulig å endre skriftstørrelse når jeg leser en bok. Blir litt smått for meg, noen ganger.
  Er på ferie i utlandet, og kan derfor ikke kontakte Deichman

  • Katrine Judit Urke says:

   Hei og takk for kommentar. Det er ikke Deichmanske som utvikler eBokBib selv om vi tilbyr utlån av e-bøker via appen. Ta gjerne en titt på nettsidene til eBokBib, her er en liste med spørsmål og svar: http://ebokbib.no/faq.html og du finner også kontaktopplysninger til dem der, så kan du kontakte dem dersom du ønsker å gi dem tilbakemelding.

 10. Olav says:

  Hei, har dere vurdert å begynne å bruke overdrive feks? Det er en app som brukes av mange biblioteker, og som finnes på en del dedikerte eboklesere (bl.a. Kobo). I likhet med mange andre synes jeg det er ganske bakvendt at man ikke kan lese e-bøker fra biblioteket på ordentlige eboklesere. Leseopplevelsen på en iPad og en ordentlig ebokleser som Kindle eller Kobo kan rett og slett ikke sammenliknes. Det blir neppe mulig å bruke Kindle for e-bøker fra biblioteket, men kan ikke skjønne at ikke overdrive skal funke?

  • Katrine Judit Urke says:

   Takk for innspill om e-bøker. Deichman jobber med å utvide tilbudet av e-bøker. Vi prioriterer å få til avtaler for norske e-bøker først, men vi vurderer også Overdrive. Det er fint å få tilbakemedling på at Overdrive er et ønsket tilbud. Det tar vi med i vurderingen. Vi håper vi få på plass et bedre tilbud i løpet av sommeren.

   • Lars says:

    Hei. Det kunne vært interessant å høre mer om hvordan dere ligger an i prosessen. Om dere fortsatt vurderer Overdrive el.

   • Aleksander H says:

    Jeg er også veldig nysgjerrig på hvorvidt vi er noe nærmere å få tilgang til overdrive. Hadde vært fantastisk å kunne låne ebøker som jeg kan lese på en Kobo. Elektronisk blekk er helt fantastisk for lesing.

    • Nora Nordskar Hoel says:

     Hei Aleksander! I dag lanserer vi vårt Overdrive-samarbeid, hvor du kan lese e- og lydbøker i Libby. Overdrive har ikke rullet ut sin mulighet for å bruke kindle/andre lesebrett utenfor USA, så enn så lenge kan du kun lese gjennom appen eller direkte i nettleser. Du finner et eget innlegg om det publisert her på Litteraturbloggen i dag.

     Nora, Deichman bibliotek

 11. Linda says:

  Jeg håper også at Overdrive blir et alternativ!

 12. Ola says:

  Hei.
  Henger meg på andre sine kommentarer her når det gjelder lesebrett og overdrive eller lignende løsning. Det er virkelig synd og for å være ærlig lite forståelig for meg at vi i Norge, som ellers skal være så digitalt avanserte sammenlignet med andre land, ikke har en løsning for å kunne lese på dedikerte lesebrett.

  USA og Singapore (mm.) tilbyr utlån gjennom overdrive, Tyskland gjennom Onleihe og Hong Kong gjennom ebsco, for å sammenligne de landene som er meg bekjente. Alle sammen gjør det i epub format som kan overføres og leses på kompatible lesebrett, som f.eks. Kobo og Pocketbook.

  I tildelingsbrevet står det at brukeren og brukeropplevelsen skal være utgangspunktet for virksomhetenes arbeid med digitalisering. Vel, både salg og bruk av lesebrett og ebøker (eks. gjennom ebok.no) fortsetter å vokse voldsomt.

  Appen ebokbib som eksisterer i dag er kjempe fin for å ha sagt det. Men ikke som eneste alternativ til ebøker, da begrenser den dessverre bruk og adopsjonen av Deichmannske sitt ebok tilbud.

  Med vennlig hilsen,
  Ola

 13. Ragnhild says:

  Legger også inn ønske og etterspørsel etter at de norske bibliotekene gjør det mulig å låne bøker til amazone slik at man kan bruke lesebrett som kindle. Det er jo nettopp lesere som skaffer seg lesebrett bibliotekene burde være ute etter å tilfredstille som kundegruppe, da disse er opptatt av til å investere i en god leseropplevelse og leser suppas mye. Dette vil absolutt øke denne gruppens tilgang til norsk litteratur. Håper det prioriteres høyt og kommer på markedet snarest. Norske bøkers pris er ikke alltid så konkurranusevennelig som amazon sitt brede utvalg i engelsk litteratur heller,

 14. Lars says:

  Jeg støtter dere som ytrer et ønske om å låne ebøker på dedikerte lesebrett, som f.eks. Kobo el.. Kobo har implementert Overdrive i sine lesebrett, som igjen gjør det mulig å låne bøker fra bibliotek. I Norge er det kun Stavanger folkebibliotek som har valgt denne løsningen. Jeg skulle ønske flere folkebibliotek vurderte denne eller tilsvarende løsninger. Nettbrett og mobiltelefoner gir i min verden mindre gode leseopplevelser. Jeg kan lese i timesvis på et lesebrett, men prokrastineringens og bakgrunnsbelysningens monster har gjort ebokbib til en app hvor bøkene forblir halvleste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.