Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Astrid Werner Anbefalinger 24. august 2015

BOKSITATET- Om å reise

Gode forfattere er ofte gode observatører. Noen ganger formulerer de ord man aldri glemmer. Innleggene «BOKSITATET»  inneholder noen av våre favoritter.

Tekst: Astrid Werner/Foto: UN Photo-Mark Garten, Flickr og Aschehoug

FrøkensmillaJeg husker fremdeles første gang jeg satt meg ned med Peter Høegs bok med den rare tittelen. Grønland og inuitter var en helt fremmed verden. Sitatet under grep meg med en gang jeg hadde lest det, og fikk meg til å bla tilbake og markere siden ved å legge inn en lapp. Tanken om at det å reise sjøveien var en bevegelse beslektet med det å stå stille, var en åpenbaring og en helt ny tanke for meg:

«For Europa symboliserer havet det ukjente, og det å seile er reisen og eventyret. Det er en tanke uten forbindelse med virkeligheten. Å seile er den bevegelsen som kommer nærmest å stå stille. Å oppleve at man flytter seg, krever landkjenning, det krever faste punkter i horisonten og ispukler som forsvinner under meiene, og synet av fjell sett over napariaq, stenderen bak på sleden, isformasjoner som vokser frem og passeres og synker i horisonten.»

Fra: Peter Høeg – Frøken Smillas fornemmelse for snø (1994)

Har du et favorittsitat fra en bok? Legg det gjerne inn i kommentarfeltet under, eller send oss på epost: deichman.litteratur@kul.oslo.kommune.no

Hvis du vil, kan det være vi publiserer det her på Litteraturbloggen!

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.