Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 30. august 2015

Selvhjelpsbøker ingen har skrevet (ennå)

Vil du bli søkkrik? Slik gjør du det.

Tekst: Ingela Nøding/Foto over: Jessamyn west, Flickr CC. Under: Manifest, Pax, Per Gosche, Flickr.

Selvhjelpslitteratur er fremdeles en helt enorm økonomi. Her er det mye penger å hente for oss skribenter. Et søk på emnet «personlighetsutvikling» i Deichmans katalog gir 630 treff. Vi vil stadig bli bedre mennesker. Og eksperter, faktiske eller selvutnevnte, står i kø for å hjelpe oss. I tillegg har vi alle ukeblader og magasiner som presenterer de samme velmente råd og tips i loop hver Perfekt_forside_low-500x500uke og måned. Nylig utga Forlaget Manifest boka Perfekt av Mari Grinde Arntzen, som beskriver vår stadige hang etter perfeksjonisme. I vinter oppnådde den danske psykologen Svend Brinkmann mye oppmerksomhet da han lanserte syv trinn for å bli mindre perfekt i boka Stå imot: Si nei til selvutviklingen. (Paradoksalt nok står den kategorisert under «Selvutvikling» på bokkilden.no.)

Men hva med heller å markedsføre middelmådigheten? Det halvgode? Et liv midt på treet? Ikke kapitalistisk perfeksjonisme. Ikke det enkle liv i en økolandsby. Men noe midt i mellom? Litteraturbloggen pitcher herved «Den nye selvhjelpslitteraturen». Liker du å skrive, er dette veien til raske penger. Du kan gi lesere råd som hverken leder ut i den ene eller andre grøfta. Sjekk listen over bokideer vi tror vil revolusjonere selvhjelpsmarkedet.

 

Den nye selvhjelpslitteraturen – en forretningsidé

 

Tittel: Bli en middelmådig some-bruker!

Utdrag: «Ha en Facebook-konto, men oppdater den aldri. Da er du ikke en sånn teit FB-boikotter, du får events-invitasjonene, men du viser at du synes FB er et skrytested for folk med lav selvfølelse.»

 

stilleTittel: Slipp stress: Bli moderat introvert!

Utdrag: «Introvert er det nye ekstrovert. Boka Stille : introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke fortalte oss hvor mange smarte, arbeidsomme introverte som blir oversett. Men hvor smart er det egentlig å gjøre en masse jobb, men være så stille at du ikke får cred for det? Spørsmålet blir dermed: Hvordan gjøre minst mulig vesen ut av seg og samtidig ikke være en sånn taus smartass? Kunsten er å både være lat og gå stille i dørene. De som ikke snakker, slipper ofte å gjøre noe. Alle vet at den som foreslår et tiltak blir bedt om å utføre det. Tenk på det hver gang du får lyst til å åpne kjeften.»

 

 

Tittel: Mobilen-Logg delvis av!

Utdrag: «Skaff deg en gammel Motorola fra elektronikk-innsamlingen. Sørg for at den ikke har hverken MMS-funksjon eller kamera. Gå inn for aldri å svare på anrop, bare på tekstmeldinger, tidligst et døgn etter at du har mottatt en. Send aldri SMS for å sosialisere, kun hvis det er noe du vil oppnå for deg selv. Da slipper du etter hvert at folk tar kontakt og er du ekstra heldig, svarer ingen deg heller.»

 De som ikke snakker, slipper ofte å gjøre noe.

 

Tittel: Halvgammel er det nye ung!

Utdrag: «Sminkeavvenning er første steg. Start med å droppe alt som heter concealer, foundation og pudder. Gutta må som regel vise fram alt de har av mørke ringer, kviseutbrudd, tørke og utslett. Nå kan du vise din solidaritet ved å gjøre det samme. Deretter dropper du øyesminken. Legg merke til den ubeskrivelige friheten som ligger i å kunne gni seg i øynene. Dropp alt kliss du tidligere har smurt på truten. Kjenn gleden over å slippe tanken på alt fettet du spiser via leppestift, lipgloss og leppepomade. Kyss folk og fe uten å spre pigmenter rundt i fjeset på dem. Slipp tanken på røde flekker på hake, munnviker og tenner etter endt måltid.

Snart vil folk se din faktiske alder. Det vil minske mye forvirring og misforståelser. Men behold gjerne de stilige klærne. Du vil jo ikke se ut som besteforeldrene dine heller.» (Denne boka har nok bare kvinner som målgruppe, for dette rådet tok jo menn til seg allerede tidlig på 1800-tallet.)

 

kaffedrikkingTittel: Dropp kosen, behold kaffen

Utdrag: «Vekk med kosen. Kast alt du har av pledd, puter og kubbelys. Hvis du har det koselig hjemme, kommer du deg aldri ut. Dette har eldre og mer urbane land som Japan skjønt for lengst. De slapper av på café og bar. Det er bare her i Norden vi pusser opp til krampa tar oss, for å trives bedre i vårt eget private fengsel og slippe å treffe folk vi ikke kjenner.

Puss ned. Kjenn gleden av å se huset ditt forfalle. Men ikke gjør det for å spare miljøet for unødvendig søppel, miljøgifter og produksjonsutslipp. Det er for trendy. Kom deg ut og drikk en kopp sur kaffe på «ventebordet» i nærmeste Kiwi-butikk. Da koser du deg ikke, men du ser og blir sett, uten at du trenger å snakke med noen.»

 

Kom deg ut og drikk en kopp sur kaffe på «ventebordet» i nærmeste Kiwi-butikk.

Tittel: Selvinnvikling på 1-2-3

Utdrag: «Behovet for stadig selvutvikling har gått av skaftet. Noen ganger er det bedre å bedrive selvinnvikling: resignere, gruble og plante seg selv på stedet hvil. Når det gjelder yrkesvalg, er smykkedesignere, bedriftsledere og bloggere arbeidslivets tapere. Bli kontorrotte, løsarbeider eller vikar resten av livet. Vurder et karriereskifte hvis du har et litt for kreativt yrke.

Karriere er for kynikere. Håndarbeid for nostalgikere. Sats på den blasse middelvei. Sett deg fore å bli i samme rutinepregete stilling mesteparten av livet. Ikke flytt til en bedre bolig, og sitt rett opp og ned med hendene i fanget så ofte du kan. Stillstand er den nye joggingen. Hvor lenge kan du oppholde deg uvirksom på samme sted? Uten å bedrive mindfullness eller yoga? Bli hvor du er, kjenn din lest, men ikke kjenn på nuet. La tankene fare, men ikke kroppen.

Sistnevnte råd leder oss videre til andre gode tittelforslag: «Tenk deg smålubben». Eller: «Slik blir du kvitt litt av den gode samvittigheten». Og så avslutningsvis et artikkeltips til motemagasinene: «Hvordan style crocs og allværsjakke».

 

*

pellethepoetFøler du deg ikke kallet til å starte selvhjelpslitteraturens nye tidsalder? Vil du heller høre om de virkelig gode bøkene? Sjekk ut dette lunsjtilbudet:

Bokprat på Bøler filial

Mandag 7. september

Kl.12.00

Den første mandagen i måneden inviterer Bøler bibliotek til bokprat. En av våre ansatte presenterer lesetips, og vi serverer kaffe, te og litt å bite i.

Vi åpner dørene kl. 11.50.

Velkommen!

(Foto over: Mann med kaffekopp – Jessamyn west, Flickr, CC. Bokcovre: Manifest, Pax. Lesende gutt: Per Gosche, Flickr, CC.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.