Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 25. september 2015

Brennende aktuell

Dagens gjesteskribent jobber på Nasjonalbiblioteket og har funnet fram et originalmanuskript fra nettjenesten Bokhylla.

En gammel roman kan gi oss fornyet blikk på flykningkrisen.

Tekst: Rebecca Boxler Ødegaard/Foto: Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket ordner for tiden privatarkivet etter forfatteren og samfunnsdebattanten Ebba Haslund (1917-2009). Blant mange titalls manuskripter ligger skuespillet «Trollmannen og heksen». Det ble aldri oppført, men Haslund skrev det om til romanen: Hvor går du, Vanda? som kom ut i 1960. Nesten glemt fortjener Hvor går du, Vanda? å bli dratt fram i lyset igjen.

Første norske innvandrerroman

Romanen er fengslende lesing og skremmende aktuell. Den har blitt kalt både første norske innvandrerroman og kunstnerroman, men handler framfor alt om en ung kvinnes søken etter seg selv – med de spesielle utfordringene og forventningene hun som flyktning og immigrant i Norge står overfor.

Manuskriptet (2)

Flukt fra krig

Det er 1950-årene. Vi møter familien Pancras, far, mor, og tre barn på overgangen til voksenverdenen. Familien har flyktet fra krig og leiropphold og bor nå i trygghet i Norge. Forfatteren lar oss ikke vite nøyaktig hvor familien kommer fra (sannsynligvis fra et sted i Øst-Europa), og hun lar fortiden stikke hodet fram bare i små glimt. Det gjør romanen tidløs og aktuell. Men vi får vite at familien har opplevd det verste. De har mistet barn og søsken og må starte helt på nytt. I all elendigheten er de heldige: En rik norsk forretningsmann og mesen holder en beskyttende hånd over familiemedlemmene, særlig Vanda. Framtiden ser lyst ut.

Ingen enkle svar

Romanen er finstemt og fasettrik. Den skildrer varsomt de velmenende, men i sine forestillinger fastgrodde, norske hjelperne på den ene siden, og den stolte, men skrekkslagne og helt avhengige kunstnerfamilien på den andre. Det er enkeltmenneskene forfatteren er opptatt av. Og når enkeltmennesket røskes opp med røttene, finnes det ingen enkle svar.

Hvor går du, Vanda? er nok en mye bedre tittel en Trollmannen og heksen.

 

 Hvor går du, Vanda? er digitalisert av Nasjonalbiblioteket og kan leses i sin helhet i nettjenesten Bokhylla her.

Bildene viser det originale skuespill-manuskriptet.

Skuespillmanuskriptet kan bestilles opp til Spesiallesesalen for privatarkiv, ta kontakt gjennom denne andressen: spesiallesesalen@nb.no

 

siste manuskriptside (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *