Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marie Hustad Kommentarer 9. oktober 2015

HEIM – Et sterkt festivaltema

Litteratursymposiet i Odda har valgt et nærmest uhyggelig aktuelt stikkord.

Tekst: Marie Hustad/Foto: jimmy brown (over), Niklas Lello (under)

Årets utgave av Litteratursymposiet tar for seg temaet HEIM, et ord som oser trygghet, nærhet og gjenkjennelse. Men det er også et høyaktuelt ord som gir assosiasjoner til savn, desperasjon og krise.

Enkelte oddinger opplevde å plukke opp personlige gjenstander, gjenstander fra hjemmet, opp fra fjorden. Hva er hjemmet da?

Riktig åpning

Lars Ove Seljestad slo gjennom med et brak i 2005 med Blind, en roman som startet en diskusjonen om klasseskiller, en diskusjon man kanskje trodde var lagt død på midten av 1900-tallet. Seljestad er oddingen som har flytta til Østlandet, men nå står han foran oss på Kafé Smelt, en urban kafé plassert i de gamle industrilokalene. Han har skrevet årets bestillingsverk, et essay om heimen, og det føles ganske så riktig at dette er starten på årets symposium.

”Kva er heim? Kva er det å vere heima?” Den brumlende bassen fyller kafeen, den klirrende lyden av bestikk mot tallerkenene stilner. ”Kan et menneske ha fleire heim? Eller e det bare ein heim som er heim?”

Ja, hva er egentlig et hjem? Årets tema er nesten uhyggelig aktuelt, med både nære og fjerne paralleller.

Ifjor og nå

Odda selv ble rammet i fjor, da naturen tok overhånd og oversvømte den lokale elva, flere hus gikk med, og skadeomfanget var ekstremt. Enkelte oddinger opplevde å plukke opp personlige gjenstander, gjenstander fra hjemmet, opp fra fjorden. Hva er hjemmet da?

Seljestad-Lars-Ove

”Kva er heim? Kva er det å vere heima?” spør forfatter Lars Ove Seljestad.

Det er også nærliggende å tenke på den vanskelige flyktningsituasjonen verden, og vi, er vitne til. Hvor er hjemmet for disse menneskene?

I løpet av denne torsdagen har årets festivaltema dukket hyppig opp: hjemsted og tilhørighet, både på godt og vondt, er viktig i litteraturen. Ruth Lillegraven tar seg selv (ubevisst eller ikke) i å skildre sin hjembygd Granvin i sin prisvinnende diktutgivelse Urd, Anna Kleiva leste opp fra sin diktsamling Vårar seinare, om en bygd som opplever dødsfall, akkurat som hennes hjembygd.

Hør podcast

Heim er et sterkt festivaltema, et komplekst begrep som rommer så mye, og denne festivaltorsdagen har satt en fin standard for resten av festivalen.

PS: Bokdykket med Ruth Lillegraven kan nytes i sin helhet på Drammensbibliotekets podcast, tirsdag kl.21:00.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.