Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ingela Nøding Kommentarer 24. november 2015

Grønt maktspill i årets bøker

I dag kjente jeg mild avmakt i møte med naturen. I årets bøker beskrives maktspillet mellom natur og menneske.

Tekst: Ingela Nøding/Bildet over: Oljemaleriet «Tiger i en tropisk storm eller Overrasket!» (min overs.) av Henri Roussau fra 1891

Jeg kom nettopp i lokalavisa for å ha kjørt bilen i grøfta i dag morges. Når man flytter på landet i Norges ulendte og grisgrendte terreng må man regne med dårlig føre og såpeglatte veier. Man er plutselig prisgitt naturen. Elementene. Vind, vann og is. Alt det vi prøver å bienes historierydde bort og holde på plass i byene. Mange av årets norske bøker handler også om hav, skog og klima. Det ville, det vakre, det vi kan påvirke, men ikke kontrollere. Lørdag kan du bli kjent med noen av disse utgivelsene.

Skremmende naturskildringer

Det er mye å velge blant hvis man vil fordype seg i nye bøker med grønt tema. NRK.no skrev nylig om den både trygge og innvaderende skogen i Britt Karin Larsen og Ida Hegazi Høyers bøker. Årets Pulitzerpris for sakprosa ble tildelt Elizabeth Kolberts Den sjette utryddelsen, boka som beskriver hvordan verdens økosystemer trues av utryddelse. I dag fikk vi vite at Maja Lunde fikk årets Bokhandlerpris for romanen Bienes historie. Den skildrer nok et skremmende naturscenario: biedød. Det er spennende å se hvordan forfattere tar tak i ulike sider av klima- og miljøspørsmålet og lar det belyse menneskets rolle i en større sammenheng. Man får lyst til å høre dem tenke høyt rundt dette. Hva kan litteratur og refleksjon bidra med i en tid som krever handling?

Les vårt intervju med Maja Lunde fra i sommer her.

Spennende sjanse

Da er det godt å vite at nettopp navn som Maja Lunde gjester «Årets bøker», NRKboks rykende ferske bokfestival som avholdes her på DeFloraDanicaichmanske hovedbibliotek. Festivalen feirer årets bokutgivelser. Dermed blir den aktuelle forfatteren intervjuet sammen med en annen skribent som er i vinden: Morten Strøksnes. Han er forfatteren av Havboka, «et fullendt verk som spenner over fire årstider» ifølge Dagens Næringsliv. Sjansen til å få et spennende innblikk i litterære trender har vi med andre ord denne helgen.

Flora og fauna

Mye av de øvrige festivalprogrammet handler også om natur. Her er noen smakebiter:

– Roy Jacobsen beskriver sjø, krig og kystkultur i sin nye roman Hvitt hav. Han kommer og leser høyt på lørdag.

– Inger Elisabeth Hansen skriver om flora og fauna i sin ferske, Bragepris-nominerte diktsamling Å resirkulere lengselen. Avrenning foregår.  Hansen kommer og leser poesi med sin like bokaktuelle poet-ektemann Torgeir Scjerven på lørdag.

– Deichmans ekspert på våre eldste samlinger, Astrid Werner, inviterer inn i Deichmans urskog: bokmagasinene. Der viser hun vår grønne, litterære historie gjennom en vakker utgave av verket: Flora Danica (1761-1884).

Jeg hørte nylig en forsker på radio si at Hollywood har ødelagt vår forståelse for hvordan en miljøkatastrofe arter seg. Hvis den ikke skjer fort, klarer vi ikke å oppfatte alvoret. Da er det en fryd å oppleve hvordan litteraturen kan trekke linjer både bakover og framover i tid og vise det komplekse, skjøre, vakre og brutale forholdet mellom menneske og natur. Så er det opp til oss å avgjøre hva vi gjør med den innsikten.

Les hele programmet og meld din interesse for festivalen her:

FB_banner_nrk_bok_festival2

 

Bokomslag: Aschehoug.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.