Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Kommentarer 15. januar 2016

Slik leser du deg opp til kunstvåren 2016

 Kan du din Mappelthorpe? Eller er du fersking, men nysgjerrig på billedkunst? Les disse kule kunstromanene!

Tekst: Karen Hagen/Foto over: Rulia Joberts, Flickr

Det skjer mye spennende på kunstfronten i Oslo fremover. Blant annet kobles den amerikanske fotokunstneren Robert Mapplethorpe med Edvard Munch på Munchmuseet og den japanske kunstneren Yayoi Kusama kommer til Henie Onstad. Vi gleder oss! samleren_omslag, kredit Flamme-1

På Deichmanske bibliotek kan vi tilby massevis av kunstbøker av ulikt slag (ja, i dette øyeblikk bestilles det inn flere av Robert Mappelthorpe), som kan vekke eller utvide din kunstinteresse. Her har vi laget en liten liste over romaner om kunst og kunstnere, til inspirasjon før du kaster deg ut i de kommende utstillingene.

1)  Audun Mortensen: Samleren

(Foto: Flamme)

Forfatteren er selv kunstner, og har utstillinger nasjonalt og internasjonalt, blant annet på det respekterte galleriet Gagosian Gallery i New York, så her det trolig egne erfaringer fra miljøet som ligger til grunn for teksten. Vi møter en kunstkritiker som gjør omtrent hva det måtte være for å fremme sin karriere. For å få til et intervju med en mediesky, berømt kunstner, må han stjele et av bildene hennes. «Samleren blottstiller kunstverdenens indre logikk med kløkt, nerve og språklig overskudd» skriver forlaget om boka. Sjekk den ut selv!

 

Flammekasterne Kushner-Rachel_Chloe-Aftel2) Rachel Kushner: The flamethrowers / Flammekasterne

Oversatt av Kyrre Haugen Bakke. (FotoClohe Aftel og Gyldendal)

Denne romanen var dirrende het innen kunstverdenen for et par år siden. Har du ikke fått den med deg ennå, har du noe å se frem til. Norgesvennen James Wood, litteraturanmelder i The New Yorker, har sammenlignet Rachel Kushner med Gustave Flaubert. Her er det kunstmiljøet i New York på 70-tallet det dreier seg om. Den gangen «ingen» hadde penger, og folk kunne ta over områder og bo på Manhattan og være fattige og eventyrlystne. Den kunst- og motorsykkelelskende hovedkarakteren Reno forelsker seg i en eldre konseptkunstner, som er arving til et dekk- og motorsykkelimperium i Italia. Hun ender dermed opp i det anarkistiske miljøet rundt Den Røde Brigade.

 

 

Siri Hustvedt denne flammende verden3)      Siri Hustvedt: The Blazing World / Denne flammende verden

Oversatt av Bodil Engen. (Foto: Aschehoug)

I denne romanen skriver en forfatter på en posthum biografi om en fiktiv kunstner: Harriet Burden. Fortellingen belyser hvor vanskelig, eller nesten komplett umulig, det er å være kvinnelig kunstner i den mannsdominerte kunstverden. Harriet Burden iscenesetter et maskeringsprosjekt hvor hun lar noen unge mannlige kunstnere publisere hennes verker i deres navn, for slik å bevise at kunstmiljøet er mer opptatt av kjønn enn kunst. Finurlig, gjennom notatbøker, dagbøker og avisartikler, blir vi kjent med Harriet og hvor gjennomførbart prosjektet hennes utarter seg.

 

 

Stillitsen TarttDonna4)  Donna Tartt: The Goldfinch / Stillitsen

Oversatt av Hilde Lyng. (Foto: Beowulf Sheehan og Tiden)

Denne boken vant Pulitzerprisen for skjønnlitteratur i 2014. Er du ute etter en real pageturner, så velg denne. Theo Deckers mor vil vise sin sønn hennes favorittmaleri i Metropolitan Museum of Art, men blir drept øyeblikk senere av en eksplosjon. Theo overlever, og en døende mann oppfordrer ham til å ta maleriet The Goldfinch av Carel Fabritius. Vi følger Theo i det som blir et svært urolig liv, hvor han skjuler og holder hemmelig bevaringen av maleriet fordi han er livredd for å bli tatt for kunsttyveri. Dette er et forsvarsskrift for hvorfor vi behøver kunsten og kraften i ett enkelt maleri.

 

Just kids5)   Patti Smith: Just Kids

Oversatt av Brit Bildøen. (Foto: Samlaget)

Dette er ikke en roman, men en biografi , men den er så poetisk skrevet at den går rett inn på listen likevel, og er et MUST før utstillingen på Munchmuseet!

Her får vi kjennskap til hvordan to kunstnersjeler finner hverandre og sin egen kunstneriske oppvåkning i New Yorks kulturundergrunn på slutten av 1960- og inn i 1970-tallet. Vi blir kjent med miljøene rundt legendariske Chelsea Hotel, Andy Warhols The Factory og klubbene Max’s Kansas City og CBGB. En ærlig og vakker beretning om kjærlighet, vennskap og kunst.

 

 

 

 

An artist of the floating world infitity_net_paperback_15111_large

 

6) Kazuo Ishiguro: An artist of the floating world / Kunstner i Den flytende verden

Oversatt av Kari og Kjell Risvik. (Foto: Tate Publishing og Faber & Faber)

Yayoi Kusama skrev mellom 1983 og 1990 åtte romaner, men ingen er oversatt eller enkle å få tak i. Deichman har imidlertid hennes selvbiografi Infinity net som ble gitt ut av Tate Publishing i 2013.

Jeg har imidlertid plukket ut en roman om en annen, men fiktiv, aldrende kunstner fra Japan. I motsetning til Kusama opplever ikke han å få en polkaprikkete avslutning på sin karriere. Masuji Ono var en berømt maler før krigen. Han er nå pensjonert og opplever at hverken hans idealer eller tankegang gjelder lenger. «Den flytende verden» – som er navnet på det gamle gledeskvarteret med tehus, barer og geishaer – jevnes med jorden for å gi plass til ny bebyggelse. Nok et tegn til maleren om at hans tid er ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *