Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Åshild Svartis Tema 21. januar 2016

Han har skrevet biografien til en «verdenskjendis»

En hyperaktuell bok om naturfag, for dem som strøk, og dem som bare vil vite mer.

Tekst: Åshild Svartis/Foto: Cappelen Damm

«Karbon er livets sentrale element, og det meste av livsprosessene i oss og omkring oss involverer karbon i en eller annen form.«

CDet er ingen tilfeldighet at denne boka kommer nå. «Plantens framtid avhenger av vår omgang med C,» skriver Hessen og er klar på at klimaforandringene fordrer en forståelse av karbonets utallige forhold og evige runddans, og vår inngripen i denne. Ut fra disse premissene har så naturfagseksperten sammenføyd et stykke lesestoff om livets og dødens gass som kan treffe nysgjerrigperer av alle slag heime.

Han sier selv at deler av teksten nok vil favorisere realfagsinteresserte, men at det er fullt mulig og lov til å hoppe over disse partiene uten å miste det store bildet. Det har han jammen rett i. Lange kjemiske formler er fortsatt et fremmedspråk for meg, men gjennom Hessens bok får jeg langt større innsikt i naturens intrikate systemer.

Avansert slektsforskning
Magasinert solenergi, trilobitter, plastikk, sot, nylonstrømper, stjernestøv, oss; fellesnevneren er karbon. At alt henger sammen med alt er nesten umulig ikke å tenke på. Boka er tredelt der de første to, «C i alt» og «C i kretsløpet» er grundig, men likevel slentrende vitenskapshistorie. Oppdagelser, kartlegging og anvendelse av karbonforbindelser er først til stor nytte, men så, etter hvert, kommer vrangsida av det hele for en dag.

Siste delen, «Fotavtrykket» er en kort avrunding med tanke på hvordan handtere dette uføret den uvettige omgangen med C setter oss i. Dette er hyperaktuelt, og det er her diskusjonene kan fortsette. Om «den store balansen mellom fotosyntese og celleånding, det å bygge og det å brenne».

Klimafestivalen §112
Den drøyt ukeslange og landsomfattende Klimafestivalen pågår i disse dager. Også Hovedbiblioteket huser arrangement i den forbindelse. Kom innom for eksempel i kveld og sjekk ut Pecha Kucha-happeningen med klimaløsninger for bygg og by, samt bedring av karbonbudsjettbalansen for øye.

Her kan du se Hessen i aksjon, da han holdt innledning til debattmøte om 4-graderssamfunnet i regi av Norsk Klimanettverk tirsdag 19. januar:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=UUx3sJ9AB6I[/youtube]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.