Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 15. mars 2016

Vis meg bokhylla di, Maja Lunde

Litteraturbloggen snoker fortsatt i bokhylla til kjente og ukjente lesehester. Nå er vi hjemme hos Maja Lunde.

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: Maja Lunde

Maja Lunde er forfatter. Siste utgivelse er Snill, snillere snillest, nr. 3 i humorserien Verdens kuleste gjeng. For mange er nok Lunde mest kjent for romanen Bienes historie som hun ble tildelt Bokhandlerprisen for i 2015. Til tross for store bokhyller har ikke Maja Lunde så god plass som hun kunne ønska seg, og hun behandler derfor boksamlingen etter samme prinsipp som vi gjør i biblioteket: Når noe skal inn, må noe ut.

20160117_110810 20160117_111059 20160117_111033

– En stor og fin og klassisk bokhylle. Kan du fortelle litt om selve hylla – hvilket rom står den i, hvor har du kjøpt den, hva inneholder den, hvordan er den sortert?
– Dette er en helt streit Billy fra Ikea. Den står på soverommet, og er det første jeg ser når jeg våkner om morgenen. Det er et bra syn å våkne til, selv om den er veldig kaotisk og bærer preg av å være i konstant bruk, og fullstendig uten system. Jeg skulle gjerne hatt en enda større bokhylle, drømmer om et bibliotek, slik at jeg kunne beholdt alt jeg kjøper, men det har vi ikke plass til, dessverre. Derfor går nesten like mye inn som ut. Fordi bokhylla egentlig er for liten, er det også bunker med bøker overalt i resten av huset. Jeg leser gjerne i mange bøker på en gang, og disse ligger stablet både på nattbordet, i stua og på skrivebordet mitt.

20160117_110829

– En tilsynelatende ærverdig tobindsutgave av Don Quijote – hva er historien bak den?
– Jeg fikk disse bøkene av bestefaren min, og de er noe av det kjæreste jeg eier. Verdens første roman i illustrert praktutgave fra 1916. Det er bøker med stor B, rett og slett. Jeg har ikke giddet å sjekke hva de er verdt, for jeg kommer aldri til å selge dem.

20160117_111137– To nobelprisvinnere sammen med de noe yngre forfatterne Jennifer Egan og Lars Petter Sveen. Hvilken bok er det du vil vise oss her?
– Jeg er en alteter når det gjelder bøker, leser både klassikere, samtidsromaner og sakprosa. Her har noen av de siste jeg har lest havnet ved siden av hverandre. De har ikke andre likhetstrekk enn at de alle er bøker jeg har satt stor pris på, og som jeg kommer til å beholde.

20160117_111420 20160117_110918– Og her står det bøker av og om Simone de Beauvoir på rekke og rad. Hva er ditt forhold til Beauvoir?
– Den totale mangelen på system i hylla har også noen fordeler. Bøkene lever sitt eget liv i hylla, de blir tilfeldig plassert ved siden av hverandre, og noen ganger pares bøker som kler hverandre godt. Som Beauvoir med Sandel. Beauvoir leste jeg i en jafs som ganske ung, og bøkene satt i meg lenge.

20160117_110909– Dette er tretten bind av 20. århundre-serien til Gyldendal, stemmer det? Har du alle sammen? Hvilken er din favoritt fra det 20. århundre? 
– Vi har ikke alle, dessverre, men et noe tilfeldig utvalg. Jeg har heller ikke lest alle, men har det på en bucket list over ting jeg vil gjøre før jeg dør. Å peke ut en favoritt er umulig, men Sylvia Plaths Glassklokken gjorde stort inntrykk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.