Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 29. mars 2016

Vis meg bokhylla di, Bernhard Ellefsen

Litteraturbloggen snoker fortsatt i bokhylla til kjente og ukjente lesehester. Denne uka får vi lov til å kikke i reolene hos litteraturkritiker Bernhard Ellefsen. 

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: Bernhard Ellefsen

Bernhard Ellefsen er litteraturkritiker i Morgenbladet. I disse dager er han dessuten i bibliotekmiljøet kjent for å ha satt i gang en stor debatt om folkebibliotekets rolle og, innunder dette, kasseringen av bokbestandene. Vår oppsummering av debatten (og vår takk til Ellefsen) kan leses her. Som vi kan se på bildene under, er litteraturkritikeren ordentlig glad i papirbøker, men han avslører samtidig at samlingen hans må tåle en del kassering.

IMG_2271

– For et syn! Her er jo alt av veggplass brukt til bøker. Kan du fortelle litt om selve bokhylla – hvilket rom står den i, hvor har du kjøpt den, hva inneholder den, hvordan er den sortert?
– Bokhylla omkranser spisebordet i stua og er plassbygget av en lokal byggmester. Målet var – selvfølgelig – å få plass til så mange bøker som overhodet mulig. Men det må understrekes at samlingen er gjenstand for aktivt kasseringsarbeid. Mange bøker inn betyr som alltid mange bøker ut. Magasinet er å finne på kontoret, hvor det flyter bøker over alt, bøker det er uaktuelt å kvitte seg med og som stadig kommer til nytte på en eller annen måte.

IMG_2272

 – En imponerende samling amerikansk litteratur – jeg ser titler av særlig Saul Bellow og Philip Roth. Hva er det du ønsker å vise litteraturbloggens lesere her?
– Philip Roth, Saul Bellow, Norman Mailer og John Updike er forfattere jeg alltid vender tilbake til: På mange måter utgjør de gullstandarden. De utviser en fullstendig mangel på litterær berøringsangst, de blander liv og diktning og kulturelle strømninger og sine egne storslagne bevisstheter i romaner langt flere norske lesere burde stifte bekjentskap med. Alle burde ha en liten samling amerikanske 60-tallsromaner i hylla, tenker jeg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.