Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Kristine Holmeide Dalane Anbefalinger 8. april 2016

Varme dager og slemme jenter

Snart er det sommer. Da kan alt forandre seg.

Tekst: Kristine Holmeide Dalane/Foto: Jippi

Det er sommerferie. Du gleder deg masse til det du skal finne på mens du har fri, men menneskene rundt deg behandler deg plutselig som et medlem av en fremmed art. Kan vi skylde på hundedagene? Eller kanskje på puberteten?framside

Annes sommer er bratte knauser og blikkstille sjø, Guns n’ Roses på CD-spilleren og hesteplakater fra Penny-klubben på veggen over senga. Sånn var tidlig ungdomstid på nordvestlandet på den tida Hundedagar er satt til. Når jeg leser denne tegneserieromanen, kjenner jeg igjen mye av dette fra min egen barndom, og det vil nok ikke alle gjøre. Men du kjenner deg kanskje igjen i tida hvor gleden din over tilværelsen knuses av bråvoksne skolevenninner?

Slemme jenter

Anne, Mariell og de andre jentene er i den samme tidlige fasen av puberteten, med tilsynelatende små forskjeller i alder. Plutselig er alt et sosial spill, og Anne opplever at hun ikke kan regne med å ha Karianne på sin side sånn som før. Hun sniklytter gjennom dører og gløtter gjennom vinduer for å prøve å forstå, men hun får ikke kontroll på verden der ute. Mye av det som skjer er grelt og skjærer i hjertet.

Mye av det som skjer er grelt og skjærer i hjertet.

Det er i det hele tatt lett å få medfølelse med Anne. I fortellingen får vi stadig vekk se henne fremstilt med senket hode og unnskyldende, nedslått blikk. Her kjenner jeg veldig godt igjen følelsen av å være sårbar og usikker.

Kva gjer eg no?

Anne blir trukket i ulike retninger. Foreldrene til Anne vil se det uskyldige barnet, mens venninnene prøver å presse henne til å modnes. Turbulensen Anne opplever resulterer i at hun selv også gjør andre vondt for å forsøke å kjenne seg akseptert et sted, og ting skjer som snur hele situasjonen på hodet. Hvordan har egentlig Anne det med seg selv når sommeren nærmer seg slutten?

Blyantunivers

Hundedagar er tegnet med blyant i en myk og nær stil – du kan til og med se noen utviskinger her og der, noe jeg liker godt. Rommene, antrekkene og naturen har mange detaljer som det er gøy å sitte lenge og se på. Jeg falt spesielt for de store illustrasjonene av naturen og bydga der Anne bor. Anja Dahle Øverbye skaper et univers der Anne som ung og kreativ jente passer godt inn. Arbeidet hennes kan du forresten kanskje ha sett på bloggen Hjartesmil.

Dette er Anja Dahle Øverbyes første tegneserieroman, men hun er allerede i gang med ny bok. Du kan følge arbeidsprosessen hennes på bloggen Haustlauv. Hundedagar er løst basert på hennes egen oppvekst.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *