Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Kommentarer 20. april 2016

Leseprestasjonsangst

Noen bøker tør jeg bare ikke å lese.

Tekst og foto: Katrine Judit Urke

Jeg hadde gleda meg i over et år til Johan Harstad skulle gi ut ny roman og hadde forhåndsbestilt den og observert i nettbokhandelen over tid at tittelen endra seg, at det flotte bokomslaget dukka opp og ikke minst at utgivelsestidspunktet ble forskjøvet ganske mye. Men jeg visste at jeg venta på noe bra, så jeg klarte å roe meg ned, til tross for høyt adrenalinnivå.

Praktisk-estetisk støvsamler
Max, Mischa & Tetoffensiven ble utgitt i november i fjor. Jeg henta den på postkontoret, tok den med hjem, pakka den ut, bar den opp trappa og fant ut at den var for tykk til å få plass i bokhylla med sine 1082 sider. Så jeg satte boka på toppen av bokhylla og der har den stått siden. Nå fungerer den som et slags stativ for deler av uglesamlinga mi.

IMG_1514

IMG_1516

 

Angst og depresjon
For noen år tilbake skreiv tidligere kollega Ann-Sofi et innlegg på Litteraturbloggen om å være noe hun kaller lesedeprimert. Det handler om å være inne i en periode med lite leselyst. Tilfellet mitt med Johan Harstads bok er for så vidt beslekta, men handler like mye om frykt som mangel på lyst: Jeg har rett og slett ikke turt å lese boka. Vi kan kalle det leseprestasjonsangst.

Noen burde brukt dem til å slå hodet mitt til fornuft, for jeg har alvorlig store klassikerhull.

«Alt dette gjør Johan Harstads bok …»
Max, Mischa & Tetoffensiven fikk jo (iallfall til dels) ekstremt gode kritikker, og jeg er selvsagt redd for å bli skuffa. Seinest for ei lita uke siden publiserte Litteraturbloggen intervjuer med noen av landets fremste litteraturkjennere som skulle velge seg en norsk roman fra de siste fem årene som har overraska dem. Anne Merethe K. Prinos valgte Harstads roman og begrunna blant det annet slik: «[En roman] kan fremkalle latter og gråt, refleksjon og tvil, glemsel og erindring, forståelse og empati, utålmodighet og irritasjon. Alt dette gjør Johan Harstads bok om Max, Mischa og Tetoffensiven».

Hjelp!

Og så er jeg jo redd for å lese den, min favorittforfatters monsterbok, på feil tidspunkt. Det er mye som kan gå galt. Kan hende formatet også bidrar til å skremme – boka har jo ikke plass i veska.

IMG_1515

Skumle klassikere 
På bildet ved siden av ser vi to andre eksempler på min leseprestasjonsangst: Pessoas Uroens bok og Dostojevskij, egentlig generelt, men her representert ved Forbrytelse og straff. Dette er bøker jeg har hatt i hylla i sikkert åtte år, men ennå ikke lest. Noen burde brukt dem til å slå hodet mitt til fornuft, for jeg har alvorlig store klassikerhull.

Hva med dere, kjære Litteraturblogg-lesere – hvilke bøker gir dere angst? De Store Klassikerne? Eller kanskje boka mora di har snakka så varmt om og gitt deg i gave? Eller kanskje kjærestens favorittbok, den boka du virkelig må like (og ikke minst skjønne)? 

Kommenter gjerne under!

4 kommentarer til “Leseprestasjonsangst”

  1. HildeSol sier:

    Russiske klassikere gir meg litt angst. Jeg har et par avbrutte forsøk bak meg, og en stadig trykkende følelse av at «det burde jeg» – jeg liker jo å tro at jeg er et belest menneske… Og bøker andre gir meg med ordene «Denne elsket jeg – det vil du også gjøre» – tenk om jeg ikke liker den? Her kan jo vennskap stå på spill…

    (Men jeg blir litt trist av at du ikke tør lese Johan Harstad – for den elsket nemlig jeg…)

    1. Katrine Judit Urke sier:

      Jepp, de russiske klassikerne … Jeg må innrømme at jeg har jo starta på Forbrytelse og straff et par ganger, men så har den ikke fenga like mye som jeg skulle ønske. Gruer meg til å forsøke igjen, men jeg skal gjøre det! Og ja, skummelt når folk anbefaler deg sitt hjertebarn! Seriøst, hva gjør man hvis man ikke liker boka bestevennen/kjæresten/søstera/bestemora/mora di E L S K E R, da? Det er nesten verdt et blogginnlegg i seg selv, kjenner jeg.

      Takk for oppmuntringen til å lese Harstad. Jeg SKAL gjøre det! Snart! I sommer! Og gleder meg egentlig veldig!

  2. Hilde sier:

    Jeg er nok mest redd for å lese de bøkene andre anbefaler, særlig når jeg vet at de har andre litterære preferanser enn meg, og får jeg bøker i gave av dem da blir jeg nokså lese-engstelig. Ellers kan jeg meddele at jeg også lider av en slags aversjon mot bestselgere, som «alle» elsker… Vi har vel alle våre særheter sånn sett?

    1. Katrine Judit Urke sier:

      Jah! Er helt med deg! Lenge leve særhetene … 😉

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.