Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 26. april 2016

Vis meg bokhylla di, forlegger

Litteraturbloggens aller siste bokhylleintervju er med Bjørn Aagenæs. Takk for følget! 

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: Bjørn Aagenæs

Bjørn Aagenæs er forlegger i Kolon forlag. Bildene hans rommer blant annet et lite optisk bedrag.

1

– Kan du fortelle litt om selve hylla – hvilket rom står den i, hvor har du kjøpt den, hva inneholder den, hvordan er den sortert?
– Denne hyllen står i hallen, den er håndlagd og stod i leiligheten da jeg kjøpte den. Bokhylla inneholder en broket samling av bøker og tidsskrifter og DVD-er. Her finnes en del årganger av litterære tidsskrifter som Vagant, Vinduet, N+1, Paris Review, OEI, Kritik og Kritiker pluss diverse kulturtidsskrifter som Samtiden og Fanfare, samt filosofibladet Agora.  Dessuten inneholder hyllen en samling 1600-tallslitteratur – Cervantes, Montaigne, Rabelais, Shakespeare m.m. –  en hobby fra studietiden da jeg skrev hovedoppgave om diktene til John Donne. De to nederste hyllene er min samling bøker om forleggeri, om redigering, bokbransje, gode forleggere, forlag osv. Inneklemt mellom alt det finnes noen fotoalbum og ymse.

2

– Her får vi sett litt nærmere på den originale løsningen jeg la merke til: Liggende bøkene der en av dem altså er bretta rundt selve hylla. Er dette av estetiske eller praktiske årsaker?
– Hmm … jeg tror det må være en tilfeldighet eller et optisk  bedrag – iallfall ingen tanke bak. De liggende bøkene er bare for å få plass til dem.

34

 

– Her ser vi kanskje på en annen hylle? Står det andre typer bøker her enn i den første hylla?
– Bildene over viser to ulike hyller. Den øverste hyllen viser litt av samlingen med stort sett skjønnlitterære bøker, fra Elias til Hitler, sortert på etternavn. Mange av disse bøkene er bøker jeg ikke har lest, eller ikke er ferdig med å lese, eller tekster jeg føler jeg bør lese på nytt. På den andre siden er det mange bøker som ikke er med i hyllen; jeg pleier fx å gi bort nye bøker jeg har lest og mange bøker havner på loftet etter lesning/gjennomlesning – i påvente av mer bokhylleplass.

Den øverste hyllen viser litt av samlingen med stort sett skjønnlitterære bøker, fra Elias til Hitler, sortert på etternavn.

Hyllen under er en ny mixtum compositum, som består dels av bøker fra antikken, dels av nye bøker jeg har fått i hus og som skal sjekkes ut, dvs. leses og dels av bøker om religion og noen om skrive- og talekunst. Store deler av denne hyllen er med andre ord under konstant utskiftning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *