Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 19. mai 2016

Mitt første bokprosjekt: Mari Tveita Stagrim

«Dagboka er den beste venn du kan få». Debutant Mari Tveita Stagrim har bladd i sine gamle bekjennelser.

Tekst og foto: Mari Tveita Stagrim/Forfatterportrett: Ingrid Pop

Alle nyanserVi har bedt debutant Mari Tveita Stagrim dele fra sin barndoms skriblerier. Stagrim kommer fra Nesodden og utga høsten 2015 novellesamlinga Alle nyanser av sinne. Siden hun er en interessant, ny litterær stemme, ba vi om et innblikk i hennes skrivende fortid.

Det fikk vi. Dermed skal du nå få se utdrag fra forfatterens gule skrivebok der hun skreiv dikt over flere år. Boka inneholder både glede og smerte og et eget dikt til venninnen Aase.

Dette skriver hun til oss:

Den første boka der jeg bare skrev dikt var en lodden, gul skrivebok som jeg fikk av søsteren min etter å ha vunnet filipine i jula. Jeg hadde nettopp fylt elleve, og sidene er fylt med dikt som jeg skrev over flere år. Jeg hadde vært en ivrig dagbokskriver i lang tid, og det første diktet var derfor dedikert til dagboka mi: image2 Jeg var som mange andre på samme alder glad i enderim. Med ulikt hell prøvde jeg meg frem, og det tok en stund før det fungerte. Etter en periode med enderim prøvde jeg meg på engelsk. Jeg leverte dette diktet til engelsklæreren min i 8. klasse, og var uendelig stolt: image3 Tilbakemeldinger fra lærere var viktig, og det var enormt motiverende! Jeg prøvde meg også på nynorsk, men kan vel trygt si at det ikke var noen suksess. Kan se ut som jeg glemte å sjekke ordboka. Du skal ikkje skjula dine triste tårer Du skall ikkje visa at du gret Du skal ikkje være beskjeden, og skjula dine meiningar og du skall ikkje sei at du er betre enn du er   Etter hvert ble skrivingen mer eksperimentell, det er bare å tolke i vei! Hes, jeg er hes! Hvorfor? – Jeg vet ikke


Smerten hopper opp og biter meg i hjertet.

Sitt, smerte! – Ligg, smerte!

Men smerte vil ikke adlyde.


Å lage merker på kroppen med strykejern, er ikke lurt tenkte den blomstrende jenta,

for så å varme opp kjelen istedenfor.

  I boka står også et dikt til venninnen min Aase, hun er fortsatt er en av mine beste venner, og fortjener vel å få dette diktet nå, etter alle disse årene. Så vær så god, Aase, dette er det jeg tenkte om vennskapet vårt da jeg var 13 år: Et ekte smilStagrimMariTveitaSTOr Å sitte sammen deg, ved ensomhetens mørke tjern betyr mer for meg enn du tror Å se deg smile med all din ynde og se deg slappe av med meg gjør meg glad. Når du lytter til mine tragiske og sårende ord, uten å snu deg bort, så hjelper du meg til å smile utvendig, og kanskje til og med innvendig At du er min venn, Betyr mye mer for meg enn du tror, fordi da kan jeg være meg.    

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *