Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 14. juli 2016

Hengekøyeboka: Kvelningsfornemmelser av Chimamanda Ngozi Adichie

Hver torsdag morgen i ukene framover kommer Grete Stuevold Madsbakken med sommerlesningstips på Østlandssendingen. Forlengede versjoner av anbefalingene kan du lese her på Litteraturbloggen.

 Tekst: Grete Stuevold Madsbakken/Foto over: bowenmurphy (flickr.com)

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. Foto: Privat

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. I ukene framover kan vi høre henne anbefale bøker i Østlandssendingen. Foto: Privat

Østlandssendingens programleder Hilde Nilsson Ridolas arbeidstittel for denne radiospalten var «hengekøyebok», noe vi synes er en god betegnelse for bøkene Grete har valgt ut: Kvalitetsbøker, rørende, men samtidig litt feel-good, akkurat sånn som man vil ha det i hengekøya om sommeren! Boktipsene kan høres på P1 hver torsdag morgen til og med 17. august, og de legges ut i forlengede versjoner her på Litteraturbloggen samme morgen.

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg. Madsbakken er utdannet litteraturviter med hovedoppgave om en roman fra 70-tallets Østerrike altfor få andre har lest og vil snakke om … Og så er hun småbarnsmor, hytteelsker og passe bedagelig anlagt i ferietider. De siste tre årene har hun sittet i Brageprisens skjønnlitterære jury og lest store mengder ny norsk litteratur.

Torsdag 14. juli anbefaler Grete Kvelningsfornemmelser av Chimamanda Ngozi Adichie

Denne ukas anbefaling er en novellesamling – perfekt for deg som trenger noen pustepauser i sommerlesningen. Men selv om dette er små tekster, gjør de stort inntrykk, ifølge Madsbakken. Les hvorfor her:

KvelningsfornemmelserNoveller og fortellinger er helt perfekte å lese om sommeren. Og gjerne historier som raskt tar deg med til et helt annet sted. Chimamanda Ngozi Adichies novellesamling Kvelningsfornemmelser gjør nettopp det.

Skildringene av personene rommer hele liv. Her er glede, urettferdighet, stolthet, kjærlighet.

Adichie-Chimamanda-Ngozi_Fotokreditering-Gyldendal(1)

Chimamanda Ngozi Adichie. Foto: Okey Adichi/Gyldendal

Gjennom tolv noveller hvor handlingen utspiller seg i USA og i Nigeria blir gapet mellom ulike virkeligheter synliggjort. Vi blir vitne til motsetninger mellom enkeltmennesker som virker tiltrekkende, men kanskje mest av alt skaper en avstand det er umulig å overkomme. Vi får et innblikk i noe helt annet enn det vi er vant til, i spenningen mellom ulike verdener som kolliderer eller utfyller hverandre.

Noen ganger er reisen du foretar uten at kroppen har forlatt sofaen (eller hengekøya) den som setter størst spor.

Novellene handler om makt og maktforhold mellom kvinner og menn, mellom de som undertrykker og de som undertrykkes. De handler om ulike former for frihet og ufrihet. Og så er det (heldigvis) ofte friheten, eller kanskje den enkeltes verdighet, som går seirende ut – selv om prisen kan være svært høy.

Når jeg leser disse novellene har jeg hele tiden en følelse av at det er noe som står på spill. Det er ikke bare fordi novellene oppleves virkelighetsnære med sine sosiale og politiske kommentarer, men også fordi personene vi treffer fremstår som så ekte og så sårbare og formbare av omgivelsene. Skildringene av personene rommer hele liv. Her er glede, urettferdighet, stolthet, kjærlighet. Og novellene utforsker blant annet hva som skjer når individ blir konfrontert med oppfatninger de ikke kan kjenne seg igjen i.

Språket det er skrevet i er akkurat fremmed nok til at jeg for en stund er med til et annet sted, men samtidig nært nok til å insistere på at dette også angår meg. Det er spennende skjebner som tegnes opp og gjennom novellene blir vi så vidt kjent med mange vi gjerne skulle tilbragt mer tid sammen med.

Novellene til Adichie er noveller som virkelig tar deg med til et annet sted. Og noen ganger er reisen du foretar uten at kroppen har forlatt sofaen (eller hengekøya) den som setter størst spor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *