Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bodil Aga Aandstad Intervjuer 29. juli 2016

Sommersnakk med Mats Strandberg

For mange er Mats Strandberg kjent som en av forfatterene bak Engelfors-trilogien. Visste du at Mats er så glad i hekser at han var en tur i  Salem, USA i sommer? 

Tekst: Bodil Aga Aandstad/Foto: Mats Strandberg/Bokomslag: Minotaur, Norstedts

Hva skal du lese i sommer?

Massor! Jag har en hel hög med gammalt och nytt. Allra mest ser jag fram emot att läsa Elizabeth Hands nya bok om Cass Neary, Hard Light, och Elisabeth hardlightÖstnäs Krigstid.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Jag kollade lite snabbt igenom mitt Instagram-konto för att se vilka böcker jag läst och tyckt om den senaste tiden och kan rekommendera: Geek Love av Katherine Dunn, Dept of Speculation av Jenny Offill, The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood, Lair of Dreams (uppföljare till fantastiska The Diviners) av Libba Bray, The Elementals av Michael McDowell och On Chesil Beach av Ian McEwan.

Har du en favorittsommerbok?

Ingen som jag återvänder till, jag läser sällan om böcker, men jag tycker om att läsa ett par gamla Agatha Christie på sommaren.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Nej, jag läser alltid väldigt blandat. Men om jag är uppe i en arbetsperiod – som jag kommer att vara i sommar – så läser jag oftast på engelska, och gärna biografier. Det kan vara svårt att läsa en bok i den genre jag själv skriver i, medan jag skriver. Då blir det svårt att koppla bort ”jobbhjärnan”, jag börjar alltid analysera texten.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Jag läser alltid fysiska böcker, jag vill ställa upp dem i bokhyllan därhemma när jag är klar med dem. Min bokhyllor är det bästa i min lägenhet.

Min bokhyllor är det bästa i min lägenhet.

Har du et favorittsommersted?

farjanJag tycker väldigt mycket om att vara i ett område som heter Österlen, i södra Sverige. Där finns det vita sandstränder och vacker natur.

Hva er planene dine denne sommeren?

Jag kommer att skriva mycket i sommar, men jag kommer att bo hos vänner i Vermont i USA och jobba därifrån. Medan vi är där så tänkte jag åka till Salem ett par dagar. Rena drömmen för någon som älskar häxor så mycket som jag.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Min senaste bok, skräckromanen Fergen, kommer ut i Norge den 22. september på Juritzen förlag! Det är lite som Stephen King på en färja mellan Sverige och Finland. Hela boken utspelar sig under 12 timmar. Det finns inget sätt att ta sig i land, och det finns inget sätt att kontakta omvärlden. Mycket sprit, massor av blod! Boken har gått väldigt bra i Sverige och Danmark, så det ska bli superkul att se hur det går i Norge. Förhoppningsvis får jag komma till Oslo på besök när den släpps.

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.