Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 11. august 2016

Hengekøyeboka: Den vidunderlige kjærlighetens historie

Torsdagene i sommerferien kommer Grete Stuevold Madsbakken med sommerlesningstips på Østlandssendingen. Forlengede versjoner av anbefalingene kan du lese her på Litteraturbloggen.

 Tekst: Grete Stuevold Madsbakken/Foto over: Matt Seppings (flickr.com)

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. Foto: Privat

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. I ukene framover kan vi høre henne anbefale bøker i Østlandssendingen. Foto: Privat

Østlandssendingens programleder Hilde Nilsson Ridolas arbeidstittel for denne radiospalten var «hengekøyebok», noe vi synes er en god betegnelse for bøkene Grete har valgt ut: Kvalitetsbøker, rørende, men samtidig litt feel-good, akkurat sånn som man vil ha det i hengekøya om sommeren! Boktipsene kan høres på P1 hver torsdag morgen til og med 17. august, og de legges ut i forlengede versjoner her på Litteraturbloggen samme morgen.

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg. Madsbakken er utdannet litteraturviter med hovedoppgave om en roman fra 70-tallets Østerrike altfor få andre har lest og vil snakke om … Og så er hun småbarnsmor, hytteelsker og passe bedagelig anlagt i ferietider. De siste tre årene har hun sittet i Brageprisens skjønnlitterære jury og lest store mengder ny norsk litteratur.

Torsdag 11. august anbefaler Grete Den vidunderlige kjærlighetens historie av Carl-Johan Vallgren.

Dersom du skal lese én kjærlighetsroman i sommer, bør du velge denne! Iallfall ifølge Madsbakken. Les hvorfor her:

Den+vidunderlige+kjærlighetens+historie+(P)+-+Carl-Johan+Vallgren++

Bokomslag: Tiden forlag

Den vidunderlige kjærlighetens historie av Carl-Johan Vallgren er en fantastisk kjærlighetsroman.

Den handler om Hercule Barfuss som blir født en stormfull vinternatt på et bordell på begynnelsen av 1800-tallet. Han er alvorlig vanskapt og vekker helt fra fødselen alles avsky. Men ikke bare har han et uvanlig og grotesk utseende, han er i tillegg både døv og stum. Og det blir sagt at han trosser naturen ved i det hele tatt å leve. Men Hercule har en helt spesiell evne: han kan lese andres tanker og han kan snakke inn i andres hoder. En evne som skremmer og gjennomskuer og skaffer ham fiender fra første levenatt.

Men Hercule er ikke den eneste som blir født denne novembernatten. I rommet ved siden av kommer Henriette, en velskapt pike, til verden. Mellom dem eksisterer det allerede fra denne natten et helt spesielt bånd. Og det er den altomsluttende kjærligheten mellom disse to romanen handler om og som er romanens drivende kraft. For de skilles selvfølgelig fra hverandre og Hercule legger ut på en reise for å finne henne igjen.

Hercules reise gjennom Europa blir også en reise i 1800-tallets store kontraster

Carl-Johan-Vallgren

Carl-Johan Vallgren. Foto: Lars Tunbjörk

Hercules reise gjennom Europa blir også en reise i 1800-tallets store kontraster: grådighet og humanisme, fattigdom og enorm velstand, romantikk og realisme, religion og vitenskap. Allerede ved beskrivelsen av fødselen settes religion og vitenskap opp mot hverandre, nærmest gjennom sine egne vrengebilder. Og gjennom hele romanen speiles de store strømningene i Europa i hendelser som skildres og i karakterer vi møter.

Inn i romanen flettes kunst, kultur, litteratur og vitenskap. Hercule har i seg en veldig musikalitet, og han spiller orgel med føttene. I tillegg fremheves skjønnheten i tegnspråkets fire dimensjoner.

Selv er Hercule en utstøtt, og gjennom hans møter med andre blir både det verste og det beste i dem synlig. De som ser forbi hans frastøtende ytre og ikke lar seg skremme av hans evne til å lese andres tanker og snakke inn i andres hoder, blir gode venner og fortrolige. Han møter mye godhet, men 1800-tallets verden er ikke rettferdig, og godhet belønnes ikke alltid.

Og språket er rett og slett like vakkert som kjærligheten mellom Hercule og Henriette.

Kjærlighetshistorien er svært godt fortalt. Gjennom formuleringene antydes at det alltid ligger noe mer bak selv de enkleste ord og handlinger. Og språket er rett og slett like vakkert som kjærligheten mellom Hercule og Henriette.

Skal du lese én kjærlighetsroman i sommer, da anbefaler jeg denne.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.