Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 17. august 2016

Hengekøyeboka: Syndere i sommersol

Hver torsdag morgen i sommer har Grete Stuevold Madsbakken kommet med sommerlesningstips på Østlandssendingen. I dag, torsdag 17. august, kommer hun med sommerens siste boktips. 

 Tekst: Grete Stuevold Madsbakken/Foto over: Jen Kim (flickr.com)

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. Foto: Privat

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek. I ukene framover kan vi høre henne anbefale bøker i Østlandssendingen. Foto: Privat

Østlandssendingens programleder Hilde Nilsson Ridolas arbeidstittel for denne radiospalten var «hengekøyebok», noe vi synes er en god betegnelse for bøkene Grete har valgt ut: Kvalitetsbøker, rørende, men samtidig litt feel-good, akkurat sånn som man vil ha det i hengekøya om sommeren! Madsbakken har gitt boktips på P1 hver torsdag morgen til og med i dag, 17. august, og alle anbefalingene har blitt lagt ut i forlengede versjoner her på Litteraturbloggen.

Grete Stuevold Madsbakken er leder for Deichmans hovedbibliotek på Hammersborg. Madsbakken er utdannet litteraturviter med hovedoppgave om en roman fra 70-tallets Østerrike altfor få andre har lest og vil snakke om … Og så er hun småbarnsmor, hytteelsker og passe bedagelig anlagt i ferietider. De siste tre årene har hun sittet i Brageprisens skjønnlitterære jury og lest store mengder ny norsk litteratur.

Torsdag 17. august anbefaler Grete Syndere i sommersol av Sigurd Hoel.

Den siste boka Madsbakken anbefaler, er en av hennes favorittsommerbøker. Her kan du lese hvorfor Grete er så begeistra for klassikeren Syndere i sommersol

syndere i sommersolEn av mine absolutte yndlingssommerbøker er Sigurd Hoels Syndere i sommersol. Den leste jeg første gang på ungdomsskolen, og den har siden den gang stått for meg som den ultimate sommerskildringen.

Denne boka har alt du kan ønske av sommerstemning.

Denne boka har alt du kan ønske av sommerstemning. Sanden er kritthvit, solen steker, bølgeskvulp høres og det lukter tang fra vannkanten. Her er krabbefisking, store måltider, duften av nytrukket kaffe og diskusjoner som varer hele natten. Fortelleren maner frem en ekte ferieidyll, en slags boble romanens personer er hensatt i, og etter en uke lurer de selv på om de noensinne har levd noe annet sted.

Syndere i sommersol handler om en gjeng unge kvinner og menn som har fått låne et hus ved sjøen av en maler. De reiser alle ned uten noe større program enn å passe dette huset og å jobbe med sine avhandlinger, for de er alle studenter. I tillegg reiser de nok med noen forventninger om hva som skal skje disse sommerukene.

Handlingen er lagt til slutten av tyvetallet, og alle er opptatt av sitt iboende opprør mot tidligere generasjoner. De anerkjenner ikke forrige generasjoners veivalg og følelser som sjalusi, løgnaktighet og falskhet. De ønsker den rene kjærligheten uten den gamle elendigheten. Og absolutt verst av alt er å bli avslørt eller avsløre seg selv som en selvbedrager.

Portrett_av_Sigurd_Hoel,_1950

Sigurd Hoel. Foto: Sturlason

Boka ble utgitt i 1927 og vitner om å være skrevet i en lykkelig stund mellom to verdenskriger. Det er en tid preget av de glade tyveårene, men også av en følelse av brytningstid. Europas politiske og vitenskapelige strømninger skimtes i bakgrunnen, og gjøres virkelige gjennom de ulike romankarakterenes interesser og valg av studieretninger.

Ironien og humoren gjennomsyrer teksten.

Og så er det morsomt å lese. Ironien og humoren gjennomsyrer teksten. Den blir kanskje spesielt tydelig i personkarakteristikkene (det er jo en selvhøytidelig gjeng, dette her), som i beskrivelsen av Alf som er anarkist og derfor må lage alle reglene for oppholdet – han kan jo ikke følge regler laget av andre. Og så er de er alle sammen enige om at sjalusien er en foreldet følelse, men det er jo noe med å kjenne etter, da.

Selv om romanen er skrevet med en spesiell letthet, tar den også opp store og alvorlige tema. Alt er ikke bare idyll. Likevel: Fortelleren holder oss fast i denne sommeridyllen, sammen med disse unge menneskene som egentlig vet at de en gang vil bli innhentet av både livet og døden før de får utrettet noen ting, men som akkurat nå sitter på et svaberg og føler de aldri skal dø og at ingen problemer er for store eller for tunge.

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.