Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Kristine Holmeide Dalane Intervjuer 19. august 2016

Sommersnakk med Ida Jackson

Ida Jackson er aktuell med ungdomsromanen Danielle. I sommer har hun armene fulle med nyfødt baby, og velger seg derfor lydboken.

Tekst: Kristine Holmeide Dalane/Foto: Erik Dyrhaug/Omslag: Penguin og Aschehoug

Hva skal du lese i sommer?

Jeg skal lese så mye jeg greier! Jeg har en helt fersk baby (8 uker gammel!) og lesing er luksus og livets vann mellom byssing og bleieskift. Planen er å høre klassikere jeg ikke har lest på årevis på nytt – denne gangen på lydbok. Hamsun og Ibsen står først i køen. Det er gledelige gjensyn.tothelighthouse

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Om folk ikke har rukket å lese dem ennå: Ferrantes Napolikvartett, selvfølgelig. Jeg har ikke kost meg sånn med en opphauset bokserie siden Harry Potter. Ellers kan jeg ikke få anbefalt Maggie Nelsons The Argonauts nok. Den holdt meg gående gjennom de siste ukene av svangerskapet mitt, og er en litteraturteoretisk utforskning av hennes svangersskap samtidig som partneren hennes opererer vekk brystene og begynner på testosteron. Den er ikke for alle, men for alle som er opptatt av feminisme, kropp og kjønn burde den være øverst på leselisten. Sist, men ikke minst: Jeg fikk latterkrampe og intense sommerminner av Sigurd Hoels Syndere i sommersol. Den er så full av sexisme, rasisme, fascisme og Freud, og likevel føles den mer samtidig enn det meste annet jeg har lest fra tidsepoken: Hvis Girls hadde blitt produsert i 1927 eller noe sånt.

Har du en favorittsommerbok?

Jeg har to: To the Lighthouse av Virginia Woolf og Farlig midtsommer av Tove Jansson. Det blir liksom ikke sommer uten.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Tja. Jeg leser ikke jobbrelaterte bøker, hvertfall. Og jeg har ofte leseprosjekter – typ ”alle bøkene av forfatter X” eller ”alle nominerte til pris Y fra i fjor”. I fjor sommer rakk jeg tredve Terry Pratchett-bøker på en ferie, det var utrolig morsomt.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Det er lydboken som er sommerformatet for meg. Da kan du plukke blåbær og lese på en gang. Og siden jeg har armene fulle av baby, er papirboken død for meg på ubestemt tid. Skal du amme og lese på en gang, er det mye mer praktisk med Kindle.

Har du et favorittsommersted?

Norsk skjærgård med svaberg og brennmanet. Hvaler, Nøtterø, Sørlandet – det spiller ikke så stor rolle, men det må være saltvann.

Hva er planene dine denne sommeren?danielle

Amme, skifte bleier og se på ungen vokse.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?

Hahahaha! Hvis jeg klarer å få klemt inn litt skriving når babyen sover, er det dét som blir ferie, skal jeg si deg!

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?

Neste bok er også litt babyavhengig. Men Danielle er første bok i en serie på fire bøker, en om hver av tenåringene i vennegjengen, så jeg har en roman om Ellinor liggende i kladd. Den kommer til å handle om depresjon, forelskelse og flyktningekrisen.

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *