Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Wera Birgitte Holst Anbefalinger 22. desember 2016

Deichmans julekalender: 22. des.

Sylvi Linge Hermansson på Hovedbiblioteket anbefaler bildeboka Den bortkomne tingen av Shaun Tan.

Den bortkomne tingen (The lost thing) av den prisbelønte forfatteren og illustratøren Shaun Tan er historien om gutten Shaun som liker å samle flaskekorker til flaskekorksamlingen sin. En dag, mens han samler flaskekorker ved en strand, oppdager han en merkelig skapning som synes å være dels en kanne eller industrikjele, dels en krabbe og dels en blekksprut. Eller noe annet.

Shaun tenker at skapningen er gjenglemt og virker litt fortapt, så han tar den med hjem. Men både foreldrene og alle andre stiller seg helt likegyldige til «tingens» skjebne – den er simpelthen bortkommen og tilhører ingensteds. Etter lang tids leting finner Shaun likevel et utopisk land av tapte ting, hvor han etterlater «tingen». Men hører den, eller noen andre, egentlig til der?

Fantastisk? Absurd? Ja, det er akkurat det som gjør fortellingen så uendelig vakker; den gir rom og mulighet til egne refleksjoner og tanker både for voksne og barn. Kanskje om hvordan vi forholder oss til det ukjente og hvordan vi søker tilhørighet? Eller kanskje om noe helt annet. Hvis du velger å se den filmatiserte animasjonen, som for øvrig fikk Oscar for beste kortfilm i 2011, vil du i tillegg få oppleve verdens vakreste fortellerstemme.

På Deichman har vi bildeboka på norsk og engelsk. Vi har også filmen på dvd.

I årets julekalender trekker vi ukjente bøker frem fra mørket. Hver dag i advent gir vi tips til nye leseopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *