Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 26. desember 2016

Tre boktips til Boxing Day

Boktips til de sportsglade på 2. juledag!

Tekst: Peder Inge Knutsen Samdal/Foto over: Paul Townsend, Flickr/Omslag: Gyldendal, Aschehoug, Press

Hvert år forlater tusenvis av nordmenn juleselskapet for å sjekke hvordan det går med sitt engelske favorittlag. De lar ribbe være ribbe. Og de lar tantes nye oppussingsprosjekt være tantes nye oppussingsprosjekt. For mange er Boxing Day, fotballens høytidsdag i England, like viktig som julemiddagen og julegavene. Det blir simpelthen ikke jul uten engelsk fotball. Her er tre boktips til dere som ønsker å lese om fotballens hjemland i romjula.

 

Gyldendal_AuneSchau_DetVakreSpillet_v3Det vakre spillet: Engelsk fotballs historie (uten alt det kjedelige) – Thomas Aune og Aleksander Schau

Aune & Schau er et velkjent radarpar fra både radio og tv, med program som FK Fotball, som inneholder alle mulige kuriositeter fra fotballverdenen. I Det vakre spillet får leseren servert den ene ville historien etter den andre fra det engelske fotballriket. Vi blir blant annet introdusert for Hartlepools maskot, apen H’Angus the Monkey, som stilte til ordførervalg i 2002, med løfte om at alle i byen skulle få gratis bananer – og vant. Vi hører om da Paul Gascoigne tok med en struts på treningsfeltet til Tottenham. Og vi møter den skotske treneren John Lambie som angrep en av sine egne spillere med en død due. Det er med andre ord mange dyr som spiller hoved- eller biroller i denne boken. Underveis i lesningen kan man ta seg selv i å tvile på om alt som fortelles faktisk er sant, det virker altfor sprøtt, men noen få googlesøk senere, viser det seg at historiene holder vann. Det vakre spillet er fortalt med fortellerglede og stort engasjement, og det er kanskje ikke så rart, materialet tatt i betraktning. Resultatet er i hvert fall en meget underholdende bok om engelsk fotball, som selv de som ikke liker fotball vil humre godt av.

 

tribunefeberTribunefeber – Nick Hornby

Det er vanskelig å komme utenom Nick Hornby og Tribunefeber når man skal anbefale lektyre om engelsk fotball. Dette er en klassiker. En bok som virkelig kommer på innsiden av supporteren og den deilige og uberegnelige galskapen som bor i enhver supporter. I boken møter vi en Arsenal-supporter, som følger laget i tykt og tynt, og gir et genuint innblikk i livet på tribunen. Tribunefeber ble først utgitt i 1992. Siden den gang har engelsk toppfotball gått gjennom en radikal forandring. Arsenal spiller ikke lenger på Highbury, men på Emirates Stadium. Laget spiller ikke lenger i First Division, men i Premier League. Stjernene heter ikke lenger Tony Adams og Ian Wright, men Mesut Özil og Alexis Sanchez. Enorme tv-avtaler og markedsføringen av PL som et globalt produkt har endret engelsk fotball for alltid. I dag kan Tribunefeber også leses som en historie fra en svunnen tid. Da engelsk fotball var litt mer engelsk enn den er i dag. Hornby skriver med stor innlevelse og humor. Alle med et fotballhjerte vil kjenne seg igjen i denne boken.

 

RødelllerdødRød eller død – David Peace

«Et mesterverk» slo den engelske avisen The Observer fast da Red or dead kom ut i 2013. Året etter ble den lansert i norsk oversettelse av Knut Ofstad. Rød eller død er en omfattende roman om den legendariske Liverpool-manageren Bill Shankley og hvordan han omformet klubben. Shankley ledet Liverpool fra 1959 – 1974. Da han kom var klubben i andredivisjon, da han dro var klubben i toppen av engelsk fotball, med en boblende vinnerkultur som senere skulle gjøre Liverpool til et av verdens beste lag. David Peace har skrevet en historisk roman om Shankley, og det ligger et omfattende researcharbeid bak boken. En av de mest unike sidene ved den er Peaces repeterende, nærmest maniske stil. Når man blir vant til den, gir den romanen en særegen flyt. Rød eller død handler ikke utelukkende om fotball, men også om den engelske arbeiderklassen og om byen Liverpool og dens befolkning som alltid har skilt seg ut fra resten av England. Rød eller død er kalt «et mesterverk» med rette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *