Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 29. desember 2016

Årets favoritter 2016

Her er våre litteraturfavoritter fra 2016.
Godt nytt år!

Foto over: Dimitra Bekiari (flickr.com)

 

ronson uthengt3 fra Siri Traneid

Uthengt av Jon Ronson
Hva gjør du når noen utgir seg for å være deg på internett og poster de forferdeligste ytringer i ditt navn? Hvordan kommer du deg tilbake på beina etter at rykter om deg på internett har blitt delt –igjen og igjen? Er sosiale medier den nye gapestokken? I Uthengt analyserer Ronson ydmykelse og skam på internett, og viser hvordan et liv kan bli totaltforandret av å bli puttet i «den digitale gapestokken».

Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert
Norske Marie Aubert debuterer med en novellesamling som er vanskelig å legge fra seg og enda vanskeligere å glemme etter man har lest den. Historiene kjennes ekte, og språket virker naturlig.

Du av Caroline Kepnes
Caroline Kepnes debuterte med denne psykologiske thrilleren i 2015, og boken ble i 2016 oversatt til norsk. Den handler om Joe som faller pladask for en kunde som er innom bokhandelen han jobber i. Han gjør det enhver forelsket person ville gjort: Googler navnet på kredittkortet hennes og bruker informasjonen han finner om henne på sosiale medier til å konstruere det perfekte «tilfeldige» møte. Joe transformerer seg sakte men sikkert til hennes drømmemann ved å absorbere informasjonen på sosiale medier. Men hva skjer når drømmekvinnen fremdeles er opphengt i eksen?

 

houm jane ashland3 fra Katrine Judit Urke

Jane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolai Houm
Jeg har, i anmeldelsen jeg skreiv tidligere i høst, allerede avslørt allerede avslørt at jeg mener Houms siste bok er årets beste roman. Når jeg nå prøver å oppsummere hvorfor jeg liker romanen, kommer det bare ut altfor mange adjektiv: rørende, underholdende, smart, spennende. Boka er rørende fordi hovedkarakteren Jane er midt i den verste sorgen en kan tenke seg, men så er hun samtidig så morsom. Og slik blir boka underholdende også. Smart er den både på grunn av Janes intelligens og sarkasme og på grunn av elegant metatekst; Houm utnytter det at Jane er forfatter på svært snedig vis. Spennende er boka fordi Houm bruker nesten hele teksten på å nøste opp hva som har skjedd med Jane, hva som er bakgrunnen til sorgen.

Ungdomsskulen av Heidi Furre
Heidi Furre er helt jevngammel med meg, så jeg kjenner meg veldig igjen i Ungdomsskulen som rett og slett handler om å gå på ungdomsskolen. Vond, morsom, sår og sjarmerende liten bok som fikk meg til å både le og gråte. Den består av mange korte scener som på én måte er uavhengige av hverandre. Furre starter kapitlene midt i handlinga, men alt henger selvsagt sammen også. Slik blir dette på en måte som et kronologisk fotoalbum. En ordentlig skjønn bok som jeg håper flere enn meg kjøper til bestevenninna si.

Til døden av Hilde Lindset
Hilde Lindsets tredje novellesamling Til døden, har ekteskapet som «prisme». I første novelle blir vi observatører i et bryllup; Lindset beskriver detaljert og elegant middagsritualet. Jeg blir nysgjerrig på brudeparet, her er det noe som ikke stemmer helt. Og slik fortsetter det, det skrapes elegant på overflatene til alt fra nygiftede til skilsmisseklare par. Tekstene handler selvsagt ikke bare om ekteskap, men like mye om de indre, ensomme krisene.

I en tidligere omtale av denne boka skreiv jeg at det gleda meg stort at Lindset nå blir betrakta som en av våre største novellister. Nå ser jeg annerledes på det; jeg synes ikke hun har fått i nærheten av den oppmerksomheten hun fortjener. Les!

 

PJ Harvey3 fra Thor Arne Sæterholen

Døden og andre tiggere av Anne Helene Guddal
Dikt med mening!

Jeg ber om å bli invadert,
for å kunne tro på krigen.
Jeg frykter freden mer.
Freden slår med myke never,
slik et barn blir slått
av velmenende foreldre.

The Hope Six Demolition Project av P.J. Harvey
Popmusikk med mening!

I året Bob Dylan fikk Nobelprisen i litteratur, tillater jeg meg å velge ut en plate. Sterke tekster, nærmest anti-krigsdikt, inspirert av Harveys reiser i Afghanistan, Kosovo og USA, pakket inn i dypt original popmusikk.

Spejl, skulder, blink av Dorthe Nors
Vi som fra før av elsker Helle Helle og Naja Marie Aidt har fått en ny dansk favoritt.

Hovedpersonen i boka, Sonja, er middelaldrende og sliter med å få tatt lappen. Det er egentlig ganske mye i livet hennes som ikke er på plass. Hun føler en avstand til venner og familie. Ensomheten truer.  Spejl, skulder, blink er en eksistensiell krise forkledd som underholdning.

Boka utgis på norsk til våren.

 

Innbundet3 fra Thea Trøen Bjertnes

Elskere av Mattis Øybø
Elskere er en av de mest tankevekkende romanene jeg har lest i år. Det er 22. juli 2011. Mikkel Ege skal møte elskerinnen sin, men hun dukker ikke opp der de pleier å møtes. Kort tid senere finner han ut at hun er død.

Mattis Øybø mestrer å skildre stemningsskifter. Et eksempel er da Mikkels sønn ikke har kommet hjem til avtalt tidspunkt. Mikkel kjører rundt i byen for å lete etter ham, og på Ullevål sykehus finnes det en ung person, hardt skadet, hvis beskrivelse stemmer overens med sønnen til Mikkel. Så ringer telefonen, og Mikkel skjønner at sønnen hans er uskadet.

Denne boka anbefaler jeg til alle som liker å lese om relasjoner!

Dammyr av Victoria Kielland
Dammyr handler om Aurora, ei ung jente i Fredrikstad. Romanen har en detaljrikdom som er fascinerende å dykke ned i. I tillegg skriver Victoria Kielland bemerkelsesverdige setninger. Jeg håper lesere som liker å bli utfordret plukker opp denne boka.

Voldens historie av Édouard Louis
Histoire de la violence ble utgitt både på fransk og norsk i år. Denne romanen skildrer en ung mann i tida etter at han er blitt voldtatt. Romanen er sterk å lese. Den psykologiske rammen fungerer godt.

 

org_Simon og homo sapiens-agendaen høy

3 fra Roy Martin Kristiansen

Paper Girls av Brian K. Vaughan
Året er 1988, det er Halloween og jorda er selvfølgelig i ferd med å bli invadert av noen skumle vesen. Midt oppi dette havner fire tøffe tolv år gamle jenter som er ute på avisruta si.

Er du en av dem som elsket tv-serien Stranger Things og sitter igjen med et tomrom mens du venter på sesong 2? Da er Paper Girls obligatorisk. Den samme nostalgiske, Stephen King-aktige stemningen med haugevis av popkulturelle referanser gjennomsyrer også Brian K. Vaughans nye tegneserie.

Vaughan er også mannen bak mesterverket Saga, og igjen har han klart å skape en engasjerende, intelligent og deilig forvirrende science fiction-serie. Jeg ser frem til å bli bedre kjent med de fire avisjentene!

Simon og homo sapiens-agendaen av Becky Albertalli
Når man jobber som ungdomsbibliotekar pløyer man gjennom mye ungdomslitteratur. Da er det deilig når man finner den boka som får en til å drømme om å være seksten år igjen. Simon og homo sapiens-agendaen er en av de bøkene.

Simon går på high school og en dag blir han «outet» på skolens sladreside på nettet. For Simon er ikke det verdens undergang, han skulle ut av skapet likevel, men han er redd for at Blue også skal bli outet. Blue er den mystiske gutten Simon har chattet med i lengre tid. De har blitt godt kjent med hverandre på nettet, men Simon vet ikke hvem Blue er i virkeligheten. Han vet bare at han er dypt inne i skapet og at de går på samme skole. Ting blir komplisert når Simon plutselig blir skolekjendis.

Becky Albertalli har skrevet en morsom, rørende og romantisk feel good-bok. Når vi i tillegg får et fengende soundtrack er det ikke annet å gjøre enn å kose seg.

Rosalie Lightning av Tom Hart
I 2011 mistet tegneserieskaper Tom Hart sin to år gamle datter uten forvarsel. Sjokket og sorgen som Hart og hans kone gikk gjennom brukte han som inspirasjon til å lage Rosalie Lightning. Det har blitt en sterk grafisk roman om det korte livet til datteren deres og om tiden etter hennes død. Skildret gjennom sjarmerende, morsomme og usigelig triste illustrasjoner har dette blitt en av årets sterkeste leseropplevelser for meg. Jeg utfordrer deg til å lese denne uten å felle en tåre i løpet av de siste sidene.

 

Les også:

Anmeldelse av Jane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolai Houm

Intervju med Heidi Furre og Anders Kvammen, forfatter av den Bragepris-vinnende tegneserieromanen Ungdomsskolen

Omtale av tre novellesamlinger fra 2016 med beslekta tematikk: Til døden av Hilde Lindset, Få barn av Geir Nummedal og Menn uten kvinner av Haruki Murakami

Samtale på Øya-festivalen mellom oversetterne av PJ Harveys Den opne handa 

Intervju med Kjartan Fløgstad om arbeiderdebatten og Édouard Louis

 

One Response to Årets favoritter 2016

  1. Pingback: Rått og sårt : Norske bokblogger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *