Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Anbefalinger 15. februar 2017

De beste engelske ungdomsbøkene fra 2016

Har du noen gang tenkt på hvor mange bøker som blir gitt ut hvert år? Bare er en brøkdel av disse blir formidlet i media, i bokanmeldelser og på biblioteket. Mange titler forsvinner under radaren, og en god del av disse er engelske bøker som ikke blir oversatt til norsk. Her får du en oversikt over engelske ungdomsbøker som ble mine favoritter i 2016.

Tekst og foto over: Siri Johnsrød Traneid/Bokomslag: Scholastic Press, Scholastic Fiction, Little, Brown&Atom, Bloomsbury, Faber&Faber, Knopf Books.


2016 har vært et fantastisk år litterært, og her på Litteraturbloggen har vi formidlet så mye vi kan av nye bøker, serier og forfattere. Deichmans boktips for ungdom fokuserer ofte på norske bøker og utenlandske bøker som er blitt oversatt til norsk, men det finnes masse spennende engelsk ungdomslitteratur på bibliotekene som kan gi deg en like god litterære opplevelse som norske og oversatte bøker.

Vennskap

runEt vennskap utvikler seg mellom to eller flere personer som trives i hverandres selskap og ofte har noe til felles. Noen ganger oppstår vennskap uten at de involverte har felles interesser eller like bakgrunnshistorier. I Run av Kody Keplinger ser vi et eksempel på dette. Boken handler om Bo som kommer fra en vanskelig familie og svaksynte Agnes som opplever å bli skjermet fra omverdenen av overbeskyttende foreldre. Disse to ungdommene blir bestevenninner mot alle odds, og en kveld når Bo havner i trøbbel bestemmer de to jentene seg for å rømme sammen.

En annen bok fra året som har gått som omhandler vennskap er Rebel, Bully, Geek, Pariah av Erin Jade Lange. Her møter vi den tatoverte rebellen Andi, bøllen York som plager de fleste, nerden Boston som drømmer om å begynne å studere på et prestisjefylt universitet og Sam som alltid gjør seg usynlig i sosiale omgivelser. Disse fire guttene har lite til felles, men når de plutselig befinner seg i en stjålet bil på flukt fra politiet, må de trosse sine forskjeller og samarbeide.

Det finnes mange ulike typer vennskap, og i J.J. Howards ungdomsbok Sit, stay, love skildres vennskapet mellom dyr og menneske. Cecilia jobber frivillig hos dyrebeskyttelsen hvor hunden Potato blir bragt inn til, og forelsker seg øyeblikkelig i den lille mopsen. Dessverre blir Potato adoptert av den populære gutten Eric før Cecilia rekker å blunke. Eric har planer om å trene Potato til å vinne konkurranser, og siden Cecilia har skapt et tillitsbånd til hunden trenger han hennes hjelp.

Kjærlighet

2016 har gitt oss mange kjærlighetshistorier, og flere av dem handler om hvordan kjærlighet kan gjøre en blind. I boken Crush av Eve Ainsworth møter Anna drømmetypen Will og faller pladask. Will er perfekt i Annas øyne, og han vil at hun bare skal være hans og ingen andres. Det er jo ikke så rart å ville det når man er kjærester, men hva skjer når Will prøver å holde Anna borte fra vennene og musikken? Boken stiller spørsmålstegn ved hvordan en kjæreste crushskal oppføre seg.

Our Chemical Hearts av Krystal Sutherland gir leseren et innblikk i den første kjærligheten fra et mannlig perspektiv. Tenåringen Henry har aldri vært forelsket før, og når det endelig skjer, forelsker han seg ikke i den stereotypiske jenta han hadde forestilt seg å falle for. Grace går med stokk, bruker gutteklær og det virker som hun aldri dusjer. Under et samarbeid om å gi ut skoleavisen faller Henry for Grace, og boken viser hvordan forelskelse gjør blind. Henry ser bare de gode sidene til Grace, og forelsker seg derfor i en illusjon av den mystiske jenta. Denne boken blir utgitt på norsk i løpet av våren, og jeg gleder meg til å lese den norske oversettelsen.

I 2016 var det ti års jubileum for Twilight-serien hvor Bella forelsket seg i vampyren Edward. Deres episke kjærlighetshistorie har blitt beskrevet i flere bøker og filmatisert med Kirsten Stewart og Robert Pattinson i hovedrollene. For å markere jubileet, har forfatteren Stephenie Meyer utgitt Twilight: Life and Death, som er en gjenfortelling av den samme historien, men denne gangen er det en tenåringsgutt som flytter til tettstedet Forks og forelsker seg i en mystisk kvinnelig vampyr.

Berømmelse

Flere av fjorårets bøker har fokusert på det å være berømt – både frivillig og mot sin vilje. Accidental Superstar av Marianne Levy er en av disse bøkene. Den handler om Katie som blir superstjerne etter at en video av henne som synger på rommet sitt går viralt. Boken handler om hva som skjer når man blir kjendis på kort tid, og hvordan det kan påvirke hverdagen.

cuckooEn annen jente som får hverdagen snudd på hodet er sytten år gamle Nina som blir tilbudt jobb på turnéen til det populære bandet The Point i boken Love Song av Sophia Bennett. Hun takker ja til å være den nye assistenten til vokalistens forlovede, selv om hun vet at forloveden er bortskjemt og full av divanykker. I Cuckoo av Keren David møter vi tenåringsskuespilleren Jake som har en rolle i Englands største såpeserie. Problemet er bare det at karakteren hans gikk opp trappen til rommet sitt for seks måneder siden og kom aldri tilbake igjen. Boken viser hvordan det kan gå når man er ung, mister jobben og har en familie som er økonomisk avhengig av deg.

I Girl vs. Boy Band av Harmony Jones er det den sjenerte jenta Lark som er hovedpersonen. Hun får ut mye frustrasjon ved å skrive sanger om livet sitt, skolen, forelskelser og familien. Larks mor er direktør i sitt eget plateselskap, og nå skal det britiske boybandet Abbey Road bo sammen med familien hennes mens de lager sitt første album. Boybandet sliter med egne problemer, og Lark vikles inn i rampelyset når et av bandmedlemmene plagierer en av Larks låter og gir den ut som sin egen.

Identitet

holdingSelv om de fleste ungdomsbøker handler om identitet og det å finne seg selv på en eller annen måte, er det noen bøker som fokuserer mer enn andre på press og krav fra samfunnet for hvordan man skal se ut, prestere og oppføre seg. If I was Your Girl av Meredith Russo er en slik bok, og ble en av mine favorittbøker fra 2016. Boken handler om den nye jenta på skolen som ønsker å passe inn og være normal. Problemet til Amanda Hardy er at hun er livredd for at klassekameratene hennes skal finne ut av hvorfor hun byttet skole. Hva vil de si når de finner ut at Amanda Hardy ikke finnes, og at det egentlig er Andrew Hardy hun er født som?

En annen av årets bøker, Holding up the Universe av Jennifer Niven, handler om indre og ytre identitet. Vi møter Libby, en overvektig tenåringsjente som ingen legger merke til, og skolens kuleste gutt Jack som alle legger merke til. Boken viser vennskapet som blomstrer opp mellom Libby og Jack, og om det å se menneskers personlighet i stedet for bare deres utseende.

Fantasy og spenning

strange starMonstre, tidsreiser og stormfulle netter er noe av det vi møter i spenningsbøkene fra året som har gått. The girl from everywhere av Heidi Helig er første bok i en ny fantasy-serie om Nix. Faren hennes kan seile gjennom tid og sted, og har muligheten til å besøke både ekte- og fantasisteder så lenge han har et kart foran seg. På sine mange reiser har de plukket opp forskjellige mennesker og slik fått sin egen lille familie på båten, men faren til Nix er besatt av å finne et kart som kan ta ham tilbake til hans store kjærlighet, Nix’ mamma, selv om dette kan utslette Nix’ eksistens for godt.

Think Twice av Sarah Mlynowski er en annerledes spenningsbok, og fortsettelsen av Don’t Even Think About It. I den første boken ble leseren introdusert for et knippe elever som fikk telepatiske evner etter å ha tatt en vaksine mot forkjølelse, mens i bok nummer to holder disse evnene på å forsvinne. Har de muligheten til å få dem tilbake?

Strange Star av Emma Carroll begynner med at en fremmed jente dekket av merkelige arr hamrer på døra til Lord Byron en stormfull natt i 1816. Hun leter etter sin søster, og er redd for at hun har blitt forfulgt hit. Bokens handling minner om Frankenstein av Mary Wollstonecraft Shelley, og blir dermed en god måte å introdusere barn og unge for gotisk litteratur på.

Hva jeg gleder meg til

lifeJeg ser frem til et nytt år fylt med nye bøker, og gleder meg til å lese Life in a Fishbowl av Len Vlahos. Den handler om familien til Jackie som sliter med å få endene til å møtes på grunn av farens uhelbredlige kreft og store legeregninger. Jeg har også store forhåpninger til Amy Wilsons A Girl Called Owl om en jente som plutselig en dag oppdager merkelige mønstre på huden sin. Og A Quiet Kind of Thunder av Sara Barnard, en fortelling om vennskapet mellom stumme Steffi og den nye gutten på skolen som viser seg å være døv. Becky Albertalli, forfatteren av den fantastiske Simon og Homo Sapiens-agendaen (les vår omtale av den her) kommer også ut med en ny ungdomsbok i år. Denne heter The Upside of Unrequited, og handler om Molly som blir betatt fort, men aldri tør å si det til den hun liker. Men det jeg gleder meg mest til i år er de bøkene som jeg kommer til å lese ved en tilfeldighet. For det er som oftest dem jeg ender opp med å like best.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.