Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Kommentarer 14. mars 2017

Morgenstund har dikt i munn

I helgen ble poesien feiret på Hamar, og tirsdag 21. mars er det verdens poesidag. Hva er det egentlig med diktformen som vekker oss?

Tekst: Cathrine Strøm

Poesien. Når oppdager man den? Når man ligger i mørket som barn og hører: «Sov sødt, Barnlille, Lig rolig og stille. Saa sødelig sov som Fuglen i Skov, som Blomsterne blunde i Enge»? Eller når man kommer litt forsinket inn på Nordisk Poesifestival på Hamar en tidlig lørdagsmorgen i mars, finner en plass bakerst i en (overraskende) fullstappet salong, og får høre setningene over – halvt sunget, halvt hvisket over høyttalerne – på mykt dansk, som del av et fremragende foredrag av dikteren Pia Juul?

Ikke engang lyden av den milde, stødige stemmen til Pia Juul kan alene forklare hva som nok en gang ga meg dette øyeblikket av poesi-kick.

Det gikk i alle fall opp for meg igjen, som en plutselig innsikt i den riktignok halvvåkne tilstand jeg var i: Hva det er med poesien. Altså, hvorfor jeg er så opptatt av denne sjangeren, og hva det er jeg leter etter når jeg leser og lytter til poesi. Det var slett ikke bare ordene i den gamle, grundtvigske vuggesangen, ei heller bare rytmen eller rimene, eller konteksten den ble fremført i. Ikke engang lyden av den milde, stødige stemmen til Pia Juul kan alene forklare hva som nok en gang ga meg dette øyeblikket av poesi-kick. Hva var det så?

Men først: Hva er det med poesiformidling og tidlig morgengry?

NRK P2 sender sitt diktprogram Diktafon lørdagsmorgener kl. 7 (ja takk til podkaster!). Nordisk Poesifestival er ikke snauere enn at de starter lørdagsprogrammet sitt kl. 10 med arrangementet: «Hva er poesi? Innlegg ved poetene Tone Hødnebø, Pia Juul og Eiríkur Örn Norðdahl.» Selv om disse er blant Nordens aller fremste poeter, var jeg forberedt på å måtte gjøre entré inn i et glissent lokale når jeg (etter buss for tog) endelig var fremme på Hamar i strålende vårsol. Men det var som nevnt fullt hus, og folk responderte aktivt på foredragene med latter og mm’ing. Så signalet til arrangørene er tydelig: Tidspunktet spiller (nesten) ingen rolle. Gi oss litt god poesi, så kommer vi.

«I diktet skal det skje så mye som mulig på så liten plass som mulig,» sa årets utvalgte festivalpoet Øyvind Berg i en samtale litt senere på dagen når han skulle beskrive diktningen sin.

Wærness-Gunnar

Poeten Gunnar Wærness. Foto: Ole D. Hesledalen

«Boka bør helst leses i ett strekk, som et langdikt, en helhet,» sa poeten Nils Chr. Moe-Repstad om sin 750-sider (!) lange diktbok Wunderkammer i arrangementet etter.

Les vårt intervju med Moe-Repstad om Wunderkammer her.

«Poesien er en idiolekt som finnes begravd i alle språk, men poesiens universalitet finnes ikke. Behovet for poesi, og måten den uttrykkes på er grunnleggende forskjellig fra kultur til kultur. Det nytter ikke å komme til Kenya og tro at poesien skal redde deg,» sa Gunnar Wærness etter sin syngende diktfremføring akkompagnert av det zimbabwesiske instrumentet mbira.

Det enkle svaret på hva poesi er, finnes neppe. Men hvorfor treffer den oss? Denne gangen hadde tidspunktet kanskje likevel noe med saken å gjøre for min del. Jeg tenker på den følelsen man får når noe kommer litt uforvarende på en, og er litt utenfor tida, kanskje litt utidsmessig, litt odd og veldig vakkert – med andre ord litt eksepsjonelt. Du kan ikke helt forklare hva det er. Eller for å si det med Pia Juul: «Hvad er poesi? Jeg ved det ikke. Ingen ved det. Eller alle ved det, de ved det bare endnu ikke.»

*

Poesi-sirkel

Leser du også dikt? Vil du snakke om det du leser med andre? Nå starter Deichman egen lesesirkel for poesi – Sirkel, sirkel. En gang i måneden møtes lesesirkelen på Deichmanske bibliotek, Grünerløkka for å snakke først og fremst om nyere norsk poesi, men det er også rom for diktning fra andre land og fra andre tider. Første bok ut blir Mona Høvrings Ekornet og den vaklevorne brua.

Tid: Onsdag 15. mars kl. 14-15

Sted: Deichmanske bibliotek, Grünerløkka

 

*

Poesi-fest

OPS! Oslo Poesisentrum har også i år en poesifest i samarbeid med Deichmanske hovedbibliotek. Dyktige poeter, publiserte og upubliserte, musikere og sangere, performance artister, stevere og skuespillere skal på scenen og fremføre dikt. Årets tema er: kjærlighet.

Tid: Lørdag 1. april, kl.18.00

Sted: Deichmanske hovedbibliotek

 

 

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.