Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Kommentarer 23. mars 2017

Fra blogger til forfatter

De profesjonelle bloggene har utkonkurrert de første, sarte web-dagbøkene. Nå skriver proffbloggere for forlagene. Vil de komme til å ta over bokmarkedet også?

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: Frank Michaelsen

For noen dager siden varsla Facebook meg om at det var ti år siden jeg oppretta bloggkontoen. Ti år føles som en digital evighet. Men husker dere alle bloggene vi hadde før Facebook? Det gjør iallfall jeg!

Vi er ved årtusenskiftet, før smarttelefonene, før Google som vi kjenner den nå og før tjenester som Facebook, Wikipedia og WordPress som er publiseringsverktøyet vi bruker her på bloggen. Pc-ene på ungdomsskolenes datarom blir ikke brukt til YouTube, men til å sjekke ut nettsidene til String Emil, rotten.com, deiligst.no og Rate my poo, i tillegg til å spille gangster-spillet Mujaffa. Vi oppretter personlige hjemmesider på «webhoteller» som Geocities og Piczo med java-animerte bakgrunnsbilder. Hjemmesidene har gjestebøker besøkende kan legge igjen hilsener i, og vi bruker dem ellers gjerne til å skrive litt om oss selv og kanskje legge ut bilder av venner og kjæledyr.

5543843_2681698Fra dagbok til politikk til interiør
Og så kommer bloggene. Som mange vet stammer ordet blogg fra ordene web og loggweblogg, altså en slags dagbok på nett. Og som vi for eksempel kan lese i Stavanger Aftenblads artikkel «Bloggeboom på nettet» fra 2004 fungerer de fleste blogger på denne tida som en personlig dagbok: «Vanligvis er formen som i en personlig dagbok, men det finnes også blogger som kommenterer nyhetene og bruker mengder av lenker, eller rapporterer fra moderne forskning.» Og det er nettopp slik jeg husker det, fra min egen blogg i nettopp 2004 og fra andre blogger jeg leste, at de fleste var som dagbøker, hverdagslige, og noen med forsøk på å være litt litterære.

Pc-ene på ungdomsskolenes datarom blir ikke brukt til YouTube, men til å sjekke ut nettsidene til String Emil, rotten.com, deiligst.no og Rate my poo, i tillegg til å spille gangster-spillet Mujaffa.

Men som ved alt annet innen teknologien endrer bloggens funksjoner seg fort. Det blir færre og færre av disse dagbokaktige bloggene, det oppstår flere fagblogger og politiske blogger. Snart forsvinner mange av disse også, antakelig på grunn av Facebook og Twitter, som Kristan A. Bjørkelo skriver i blogghistorie-boka Gi meg en scene: «Nokre bloggarar nemner Facebook som den viktigaste årsaka til at dei slutta å blogge. Kvifor leggje lenka du fann ut i ein blogg, med nokre kjappa kommentarar til den, når du kan gjere det same på Facebook og få langt meir respons. Eller Twitter for den saks skuld.»

I samme bok leser jeg at vi fra 2005 får en eksplosjon av såkalte rosablogger, og så går tida fram til vi sitter igjen med dagens bilde: En bloggliste, altså en liste over landets mest leste blogger, bestående stort sett av såkalte mamma-, livsstil-, skjønnhet-, mat- og interiørblogger. «Rosabloggene» har forandra seg til noe mer voksent og luksuriøst, krydra med bilder så flotte at de ser profesjonelle ut.

blogglistamindre

Skjermdump fra blogglisten.no 22. mars 2017

«Rosabloggene» har forandra seg til noe mer voksent og luksuriøst, krydra med bilder så flotte at de ser profesjonelle ut.

Fra blogg til bok
Noen av de «proffe» bloggerne fra den siste tida har gitt ut bok, for eksempel Sophie Elise Isachsen og Eirin Kristiansen. Sistnevntes utgivelse, Miss Independent, fikk Dagbladet litteraturansvarlig Marie Kleve til å føle seg «som en deprimert norsklærer»Kleve mener dessuten å se en trend, at «enhver blogger med et respektabelt antall lesere, før eller siden må utgi bok.»

Men hvor har det blitt av alle de lette, morsomme hverdagsbloggerne fra starten av blogghistorien – har alle disse vokst fra bloggene og begynt å skrive bøker i stedet? Eller har de begynt med Instagram-poesi? Eller har de begynt å holde dagbøkene sine innelåst i nettopp dagbøkene?

Fra blogg til bok til begge deler
Linnéa Myhre er en av disse bloggerne som skriver fra hverdagen. Myhres arkiver på linniiie.com går tilbake til 2008. Det er spydig, sårt og humoristisk hele veien. Hun var mest aktiv i perioden 2008–2011 til hun tok en pause fra blogginga fra 2012. Nå er Myhre skjønnlitterær forfatter, hun har skrevet hele tre bøker, og hun er også aktuell som spaltist i Morgenbladet. Likevel står hun seg fortsatt som en av landets mest kjente bloggere.

Men hvor har det blitt av alle de lette, ømme, morsomme hverdagsbloggerne fra starten av blogghistorien – har alle disse vokst fra bloggene og begynt å skrive bøker i stedet?

Myhre starta så smått opp igjen bloggen i 2016, siste innlegg er fra januar i år og humoren er like treffende som tidligere. Hennes to første romaner, Evig søndag (2012) og Kjære (2014), er selvbiografiske, og bortsett fra at de er litt mørkere i tematikk og mindre humoristiske, ligner bøkene på tekstene som er publisert på bloggen. Forfatterens foreløpig siste bok, Hver gang du forlater meg (2016), er derimot en tradisjonell roman uten likhetstrekk med bloggen. Det er interessant at det altså var rundt lanseringen av den siste romanen at Myhre starta å blogge igjen.

år som har gått

Skjermdump fra strekhjerte.com

Forfatter og markedskoordinator i Flamme, Linn Strømsborg, er også en av disse hverdagsbloggerne. Strekhjerte.com går tilbake til 2006. Her får vi sarte beskrivelser av hverdagen og innlegg som er proppfulle av anbefalinger og referanser til populær- og indiekultur. Den siste tiden har strekhjerte blitt oppdatert ca. to ganger i måneden og språket og stemninga minner veldig om språket i de tre romanene hennes, Roskilde (2009), Furuset (2013) og Du dør ikke (2016). 

Disse to bloggene fra 2000-tallet er altså fortsatt i drift til tross for at bloggerne har skrevet tre bøker hver. Hvorfor fortsetter de å blogge når det finnes forlag som vil utgi tekster av dem i bokform? Oppfyller plattformene ulike behov? Er disse forfatterne avhengige av blogg for å skrive bok, eller er det ett fett hvor de publiserer? Og hva med alle disse livsstilsbloggerne, blir det slik som Kleve skisserer at alle disse gir ut bok? Og kommer de da til å ta over bokmarkedet?


Torsdag 30. mars kl. 19.00 kommer Linn Strømsborg, Linnéa Myhre og Marie Kleve for å snakke om blogging og bøker på Bøler filial. Stikkord for samtalen er: Hvordan påvirker korte nettsjangre de mer tradisjonelle tekstformene? Hvordan er det for bloggere å skrive bok, skriver de på en annen måte når de bytter format? Er det en sammenheng mellom den selvbiografiske litterære trenden og framveksten av selveksponerende sosiale medier? Kommer bloggerne til å ta over bokmarkedet?

mindre

Foto: Heidi Furre, Einar Aslaksen, Bjørn Langsem

Dette er den siste av tre samtaler i serien «Ctrl + P» om litteraturen, språket og det digitale. Vidar Kvalshaug er ordstyrer.

Ikke så kjent på disse trakter? Ta den flotte Østensjø-banen (linje 3 mot Mortensrud) ut i drabantbyene. Bøler filial ligger rett i nærheten av Bøler T-banestasjon.


Kilder

Stavanger Aftenblad 30. oktober 2004: «Bloggeboom på nettet» av Mari Hauge Aasland

Kristian Bjørkelo (red.) (2013): Gi meg en scene!: Norskblogghistorie. Humanist forl.

Dagbladet 24. april 2016: «Ukas mestselgende bok får meg til å føle meg som en smådeprimert norsklærer» av Marie Kleve

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *