Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Kommentarer 4. juni 2017

En ny ungdomstrend?

Flere ungdomsbøker som har blitt omtalt på litteraturbloggen den siste tiden har inneholdt lyriske virkemidler. Er vi vitne til en ny trend?

Tekst: Siri Johnsrød Traneid / Foto: Rolf Marriott/ Bokomslag: Bloomsbury, Cappelen Damm, Philomel Books

Prosalyrikk: den nye trenden?
Å blande prosa og poesi har vært et populært virkemiddel i litteraturen lenge. I Norge var det Knut Hamsun som utviklet denne skrivestilen, og i den siste tiden har vi sett en økning av bruk av prosalyrikk eller diktromaner i engelske ungdomsbøker. Enten så blandes dikt inn i bokens handling, eller så er bokens innhold en serie av dikt som sammen utgjør en historie. Noen bøker har handling på rim, mens andre handlinger foregår over frie vers. Noen forfattere velger å gå for tegnsetting, mens andre velger å ikke bruke tegn i det hele tatt.

I know
the odds are all against me
and I know
you might not feel this way too
but I know
I would rather die trying
to know
if I could mean something to you
– David Levithan, The Realm of Possibility

9788202504724

Poesi er ikke farlig
Lyrikk blir ofte nedprioritert av mange unge lesere fordi ungdommen ser på det som tungt, vanskelig å forstå og frykter for å analysere innholdet feil. Det de ikke vet er at poesi ofte er laget for å få frem følelser, og det er ikke noen fasitsvar på hvordan man skal analysere, forstå eller føle etter at man har lest et dikt. En forfatter som prøver å vise hvordan dikt er åpne for tolkning er Anders Lindquist. Gjennom ungdomsboken Min grusomme hemmelighet viser han hvor vanskelig det kan være å være ung og samtidig like poesi. Mens hans bok er skrevet som en roman med dikt flettet inn i teksten, benytter andre forfattere, som Sarah Crossan og Cordelia Jensen, seg av versform gjennom hele boken.

Sarah Crossan – dronningen av versform
I løpet av de siste årene har irske Sarah Crossan slått igjennom som dronningen av versform. Crossan, som ifølge Twitter liker «dikt og sånn», har gitt ut flere bøker i poesiform som The Weight of Water, One og årets We Come Apart som ble utgitt sammen med Brian Conaghan. For bestselgeren One, som vår skribent uttrykte stor begeistring for, vant hun den den prestisjefylte litteraturprisen Carnegie Medal i 2016. Carnegie Medal er en britisk pris som gis ut hvert år til en engelsk barne- eller ungdomsbok. Prisen deles ut av den britiske bibliotekforeningen Chartered Institute of Library and Information Professionals (CILIP), og det er bibliotekarer som nominerer finalistene og sitter i juryen. Dette er første gang i prisens historie at en roman skrevet i frie vers vinner, selv om Crossan tidligere har vært nominert med The Weight of Water.
9780803739260_NearlyGone_JKT.indd

Andre forfattere å merke seg
Det er ikke bare Sarah Crossan som gjør suksess med bøker skrevet på versform. Amerikanske Cordelia Jensen kom i 2015 ut med boken Skyscraping: a novelBoken er resultatet av en rekke dikt Jensen skrev i oppveksten da faren hennes ble rammet av AIDS og etterhvert døde av sykdommen. Diktene ble senere utarbeidet og satt sammen til en historie. Cordelia Jensen kommer ut med en ny poesiroman, The Way the Lights Bend, i 2018, og det er bare å glede seg.

It seems her kiss
sprinkle the magic
diamond dust
on my fear
and
my panic.
– Brian Conaghan, We Come Apart

Jacqueline Woodson skriver i Brown Girl Dreaming om hvordan det var å vokse opp som afroamerikaner på 1960-tallet. Boken høstet mange gode anmeldelser for sin prosalyrikk, og Woodson fikk flere priser. Nå skriver forfatteren for det meste romaner, men benytter seg fremdeles av lyriske virkemidler i sine ungdomsbøker.

David Levithan, kjent for bøker som Hver dag og En annen dag, ga i 2004 ut boken The Realm of Possibility. Der lekte han seg med prosalyrikk, og fortalte historiene til tyve forskjellige tenåringer som gikk på samme skole. Hver monolog var skrevet i fri vers, og lyrikken passet bra å beskrive elevenes indre monolog, følelser og tanker.

Hvorfor lese bøker skrevet på versform?
Bøker skrevet på vers ser som regel annerledes ut enn andre bøker. Det er lite tekst og mye luft på sidene. Versform gjør at kapitlene er korte og boken blir lett å lese. Til tider blir det også mer intenst å lese korte, velformulerte setninger som står alene på en side. Det lille som blir sagt er viktigere, og gir en større mening for leseren. Bøker skrevet på versform anbefales til lesehester som trenger en pause fra lange ungdomsromaner, til de som vil prøve noe nytt og til dem som er glad i lyrikk. Bøkene kan også anbefales til de som ikke er så glad i å lese, og med sine korte setninger og kapitler kan de virke motiverende for de umotiverte.

Så får vi se da – om prosalyrikk er kommet for å bli.

 

Videre lesing
Les vår omtale av Sarah Crossans Én her.
Les vår omtale av Sarah Crossan og Brian Conaghans bok We Come Apart her.
Les vår omtale av Cordelia Jensens bok Skyscraping her.
Les vår omtale av Anders Lindquist Min grusomme hemmelighet her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *