Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Roy Martin Kristiansen Intervjuer 28. juni 2017

En hyllest til min beste venninne

I Deichmans leselounge på Piknik i parken fikk vi besøk av forfatterdebutanten Nora Brech. 

Tekst: Roy Martin Kristiansen/ Foto: Stine Friis Hals og Roy Martin Kristiansen

Nora har nettopp kommet med sin første bok. Billedboka Cornelia og jungelmaskinen er en vakker fortelling om nye venner, maskiner og trehytter. Nora var i naboteltet, hvor hun hadde med seg illustrasjoner fra boka som barna kunne fargelegge. Vi benyttet anledningen til å stjele henne unna og stille noen spørsmål om boka og hvordan den ble til.

Hører du på musikk når du skriver/illustrerer?

Ja! Jeg hører masse på lydbok. Jeg brukte omtrent ett år på denne boka, og kan gjerne høre nesten en lydbok om dagen. Under prosessen med Cornelia og jungelmaskinen hørte jeg masse på Stephen King. Det går fort og er veldig spennende. Siden jeg først skisser opp illustrasjonene går det lettere når jeg skal fylle dem ut, og da klarer jeg å konsentrere meg om å lytte.

Under prosessen med «Cornelia og jungelmaskinen» hørte jeg masse på Stephen King.

Hvordan kom du på idèen med jungelmaskinen?

Hovedpersonen i boka, Cornelia, er basert på min beste venninne da jeg var liten. Hun var en tøff jente. Hun døde av kreft da hun var 17, og denne boka er en hyllest til henne. I tillegg elsker jeg maskiner og en av de beste bøkene jeg visste da jeg var liten var Serafin Plym og hans makeløse mesterverk. I tillegg er trehytter noe av det beste jeg vet, så jeg fikk puttet alt i én bok.

Nora Brech viser frem sin nye billedbok "Cornelia og jungelmaskinen".Hva er din favorittbarnebok of all time?

Åå, det er et vanskelig spørsmål! Jeg er veldig glad i Gubben og katten. Og Serafin Plym, da!

Hva lar du deg inspirere av?

Veldig mye! Jeg hører veldig mye på 70-talls-musikk. Crosby, Stills & Nash er kjempebra. Jeg anbefaler alle å sjekke ut albumet Déjà Vu! Jeg hører også en del på klassisk musikk. Og jeg blir veldig inspirert av natur. Da jeg jobbet med boka gikk jeg mye i fjellet. Jeg jobber mye ut fra følelser og stemning – noe man får av musikk og natur.

Hvordan tenker du at tekst og illustrasjon utfyller hverandre når du lager billedbok?

Det var det største problemet med denne boka. Jeg jobber som illustratør i utgangspunktet, og tegningene ble ferdig lenge før teksten. Jeg skrev ca. 17 manus til boka, og teksten ble kuttet ned og kuttet ned. Jeg vil at folk skal lese mer ut fra bildene og at historien skal bli fortalt visuelt.

Hvem gleder du deg mest til å se på PiP?

Kai Gundelach!

Nora slapp heller ikke unna mini-litteraturquizen vår. Hun advarte oss på forhånd om at norsk litteratur ikke er det hun er best på, men hun hoppet i det.

Hvem vant nobelprisen i litteratur i 2016?

Bob Dylan! Senest i går delte jeg en av hans sanger med en som er nær på grunn av fin tekst. Han er en kjempegod tekstforfatter. Jeg synes han var et bra og spennende valg til prisen.

Hva heter Vigdis Hjorths siste og mye omtalte roman som kom i fjor?

Jeg vet ikke!

Hvilken norsk forfatter var nylig nominert til den internasjonale Bookerprisen?

Jeg vet ikke!

Hvilken bok åpner slik: «For hjertet er livet enkelt: det slår så lenge det kan»?

Knausgård!

2 av 4 rette! Hvor mange klarte du?

Les hvordan det gikk med de andre festivaldeltagerne her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.