Søk Meny Lukk
Lukk
Av: heidiw Intervjuer 30. juni 2017

Sommersnakk med Alexander Løken

Ungdomsbokforfatter Alexander Løken har flere tips til sommerens lesestoff.
Foretrekker du å lese tegneserier, krim eller kanskje en klassiker i varmen?

Tekst: Heidi Westgaard Sætre/ Foto: Moment Studio/ Omslag: Cappelen Damm og Gyldendal Norsk Forlag

I 2015 vant Alexander Løken historiens første Bokslukerpris med debutboka Trollskallen, som foregår langt inne i et norsk fjellandskap med troll og mystiske skapninger. Nå er han aktuell med De døde ser deg. Her kan du bli med til et hypermoderne Japan, til et overvåkingssamfunn hvor noen er ute etter å misbruke kreftene til både spøkelser og åndemanere. Løken har sansen for overnaturlig spenning, og har flere boktips til de som liker grøss og gru i sommersola.

Alexander Løken_dedøde Cappelen Damm

Hva skal du lese i sommer?
Som vanlig har jeg en haug med halvleste bøker på nattbordet som jeg tenkte å pløye meg gjennom i sommer, hvis småbarnsfar-tilværelsen tillater det. Først ut er to bøker jeg har fått i gave: The Gunslinger i The Dark Tower-serien til Stephen King og Jeg ser deg av Clare Mackintosh. Én krim og én fantasy, som er de sjangerne jeg leser mest. I tillegg skal jeg lese en klassiker: Fluenes Herre av William Golding. Jeg kjenner handlingen godt, fra film og generell populærkultur, men jeg kan ikke huske å ha lest den. Jeg måtte faktisk kjøpe den brukt på finn.no for å få tak i den på norsk. I tillegg til disse bøkene har jeg vært så heldig å få forhåndslese Vega, en dystopisk ungdomsthriller fra debutanten Elin Viktoria Unstad, som utgis av Cappelen Damm til høsten.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?
Jeg syns at flere, også voksne, burde lese norske ungdomsbøker. Og et godt sted å begynne er med de nominerte til Uprisen 2017. Jeg vil da spesielt fremheve de som skriver innenfor «mine» sjangere fantasy og dystopi: Fangarmer av Tore Aurstad, Galderstjerna av Asbjørn Rydland, og I morgen er alt mørkt – Når historien slutter av Sigbjørn Mostue. Ellers syns jeg alle har godt av å prøve seg på klassikerne, som for eksempel Fluenes herre, som jeg skal lese.

Jeg har et sterkt minne fra ungdommen av at jeg satt ute i hagen og leste

«Sandman» av Neil Gaiman. Og da jeg var student og bodde på Grünerløkka, pleide jeg å stikke innom Deichmanske, nærmere bestemt Serieteket i andre etasje, og låne med meg tegneserier som jeg leste i en av de nærliggende parkene.

Har du en favorittsommerbok?
For å være helt ærlig så er mine beste leseopplevelser om sommeren knyttet til tegneserier. Jeg har et sterkt minne fra ungdommen av at jeg satt ute i hagen og leste Sandman av Neil Gaiman. Og da jeg var student og bodde på Grünerløkka, pleide jeg å stikke innom Deichmanske, nærmere bestemt Serieteket i andre etasje, og låne med meg tegneserier som jeg leste i en av de nærliggende parkene.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?
Nei, det er til en hver tid litt tilfeldig hva som ender opp på leselista mi, så jeg bruker mest sommeren til å komme ajour med lesingen.

Har du et favorittsommersted?
I barndommen pleide vi å leie hytte i Stavern, og nå har faren min (tilfeldigvis?) flyttet ned dit. Det er få steder som gir meg den sommerroen som å stå der på svabergene og stirre utover havet, og kjenne lukten av forskjellige ting som egentlig bare lukter salt. Det er en god grunn til at det har blitt en klisjé.

Alexander Løken_Fluenes herre

Hva er planene dine denne sommeren?
En rolig Norge-sommer, med turer til venner og familie rundt omkring. Hvis været tillater det håper jeg å få dratt på strendene her i Asker hvor vi bor, og ellers blir det nok minst en uke på hytta på fjellet.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?
Jeg prøver å ta helt ferie når jeg først har det, siden det som forfatter kan være litt vanskelig å skille mellom jobb og fritid noen ganger. Men ideer klarer jeg ikke å stoppe, så notatboken (dvs. mobilen) er aldri langt unna.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?
Hvis alt går etter planen kommer det noe nytt på nyåret. Jeg har kommet inn i en fin syklus med ny bok i januar/februar. Nå liker jeg ikke å røpe for mye på et så tidlig stadium, men jeg holder meg til ungdom og det litt skumle og overnaturlige. Og så har jeg som tidligere tegneserietegner nylig børstet støv av blyanten og lekt med tanken om noen prosjekter der jeg kombinerer tekst og illustrasjon. Så det er bare å vente og se!

PS: Vi kan opplyse om at Fluenes herre selvfølgelig kan lånes på Deichmanske bibliotek.

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

One Response to Sommersnakk med Alexander Løken

  1. Anonym says:

    Hei Aleksander løken du var i Svarstad for noen år siden og snakket om ormegget nå går jeg på ungdomsskolen og vil at du skal vise en bok du har laget plz alle i min klasse vær snakker om bøker i et sett det hadde vært fint om du kom

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.