Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Anniken Thorsen Intervjuer 7. juli 2017

Sommersnakk med Lisa Bjärbo og Johanna Lindbäck

Lisa Bjärbo skal sluke ny, svensk litteratur i sommer. Samtidig skriver på hun på tre ulike bokprosjekter og skal ha lang ferie med barna sine. Johanna Lindbäck leser gjerne tjukke bøker om sommeren, kanskje etter å ha startet dagen med en svømmetur på utendørsbadet i Stockholm. Sammen lager de to damene Bladen brinner, en podcast for voksne om barne- og ungdomslitteratur. Den anbefales på det varmeste!

Tekst: Anniken Thorsen/ Foto: Petter Cohen, Forlaget Oktober og Mangchou

Hva skal du lese i sommer?

Johanna: Jag gillar att gå igång på ett tema eller en författare, och att man har tid att typ plöja en backlist om man råkar snubbla över en favorit. Vet inte exakt vad jag ska läsa i sommar, för det här är alltid ganska oplanerat. Sen gillar jag också att läsa sånt som inte är svenskt för det känns alltid mer semester. Det är alltid en känsla av ledighet när jag läser norska böcker på norska. (Det här säger jag inte bara för att fjäska!) Något sånt siktar jag på.

Lisa: Jag har fått i uppdrag av Kulturrådet i Sverige att läsa in mig på höstens alla barn- och ungdomsböcker i sommar, och välja ut mina favoriter till en skrift de ger ut som heter New Swedish Books. Så jag ska tjuvläsa höstens svenska barnböcker! Men sen har jag också tänkt låna Johannas ex av Nei og atter nei av Nina Lykke. Hon säger att jag kommer att älska den, och hon har alltid rätt när hon säger så.

Nei og atter nei av Nina Lykke

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?

Johanna: Några bra svenska som har kommit ut på norska är serien om Jördis av Elin Lindell, den första heter M for mistet. Jag gillar också Supertrikset av Johan Rundberg. Läsarålder 9-12, och de handlar om vardag och relationer och har humor. Mycket bra!
Vad gör man inte av Maja Hjertzell är inte översatt till norska, men den utspelar sig en varm sommardag och är en perfekt bok. Den är för lite äldre, ungdomar 15+, och jag rekommenderar den varmt!

Lisa: För alla unga (eller vuxna) som kan tänka sig att läsa på engelska (eller svenska) vill jag tipsa om Tell Me Three Things av Julie Buxbaum. Det är en ungdomsroman om kärlek och den är så himla fin i dialogen och stämningen och situationerna. Det är som att läsa en riktigt bra romantisk komedi OCH bli kär i alla huvudpersonerna.

Har du en favorittsommerbok?

Johanna: Någon tjock? Man kan ju passa på liksom. Jag säger en vuxen nu, och den har jag läst under alla årstider, men jag är besatt av Knausgård. Hans Min kamp 1-6 vore perfekt att börja med på sommaren.

Lisa: Jag tänker orimligt ofta på en pekbok som kom för många år sen, som hette just Sommar av Sara Lundberg. Hennes målningar av sommaren är exakt så jag föreställer mig en perfekt semester: Sitta i nån eka i ett näckroshav med ena handen i vattnet, cykla längs med någon lantlig grusväg, bada i nån lagom varm sjö. Jag älskar de där bilderna.

Supetrikset

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?

Johanna: Egentligen inte, det är nog att jag läser ännu mer än vanligt.

Lisa: Jag har en tendens att fastna, och liksom plöja böcker på samma tema på sommaren. En sommar läste jag till exempel bara deckare, och vältrade mig i mord. En annan sommar upptäckte jag Jennifer Weiner, och läste alla hennes chicklit-böcker. Det är ju väldigt härligt när man hittar något man gillar och liksom har tid att gå in i det och bara … läsa mer på samma spår.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?

Johanna: Fysisk! Det är jättebra med nettbrett om man ska resa bort, men det är mycket skönare att läsa på papper.

Lisa: Alltid fysisk bok. Är typexemplet på slow learner när det gäller alla andra slags böcker, ÄLSKAR att hålla boken i handen och bläddra papperssidor.

Hva er ditt beste sommerminne?

Lisa: Från när jag var liten minns jag filten som mamma brukade ta med sig till stranden, grön och mjuk och blommig, och att jag och mina syskon fick vattenmelon och torra kex och badade i flera timmar i den smutsiga lilla insjön som vi bodde vid. Sån liten grej. Jag älskade de där dagarna.

Har du et favorittsommersted?

Johanna: Utomhuspoolen på Eriksdalsbadet i Stockholm, haha! Fast seriöst, det är så himla skönt när den öppnar för säsongen. Om man kommer dit före åtta-nio på morgonen är det mest simmare på plats (inga lekande barn än). Men jag gillar både Stockholm och min första hemstad Luleå på sommaren. Båda är väldigt fina sommarstäder.

Lisa: Förra sommaren var jag på Gotland och kom jag på att jag älskar alla ställen där man kan blicka ut över en horisont, haha! Så kanske vid ett hav? Eller en sjö? Det får gärna vara folktomt också.

Kanskje sammen

Hva er planene dine denne sommeren? Tar du helt ferie, eller blir det skriving også?
Johanna: Skriving skriving… Fast ledigt också, men jag måste nog skriva.

Lisa: Jag ska vara ledig i många, många veckor, och ha sommarlov med mina barn. Fast när de somnat på kvällen kanske jag öppnar datorn och skriver ändå? Det är så det brukar bli. Det är för roligt att skriva för att jag ska kunna låta bli någon längre tid.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?
Johanna: På norska har Kanskje sammen kommit i vår, och på svenska kommer jag med en efter sommaren. Den heter Karta för förälskade och andra vilsna. Det är en sommarbok om förälskelse.

Lisa: Jag håller på med tre böcker samtidigt nu, för olika åldrar. Den första blir en bilderbok om att dagdrömma, som jag gör ihop med Emma Adbåge. Den andra blir en kapitelbok för 7-åringar om en kille som är rädd för nästan allt, men samtidigt försöker vara cool och stor. Den tredje blir en ungdomsroman om att flytta från Stockholm till landet, vara blyg och ensam, och få panikångest. Ingen av dem är klara, men det blir de väl någon gång. Hoppas jag!

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *