Søk Meny Lukk
Lukk
Monika Steinholm
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 14. juli 2017

Sommersnakk med Monika Steinholm

Monika Steinholm har skrevet to ungdomsbøker med handling fra Troms, og bok nummer tre kommer til høsten. Mens vi gleder oss til den, kan vi varme opp med tegneserieromaner i sommer, foreslår Monika.

Tekst: Goro Helene Aarseth/ Foto: Martin Grimsbo/ Omslag: Gyldendal Norsk Forlag, Kartago Förlag

Har du et minne om en sommer-leseropplevelse som har satt spor i deg?
Vi var på bilferie i England en gang. Da satt jeg i baksetet og leste den ene engelske grøsserboka etter den andre. Jeg slukte dem, og ble nok litt flinkere i engelsk i løpet av den sommeren.

Finnes det en perfekt sommerbok, og hva kjennetegner i så fall den?
Jeg kan ikke nevne en perfekt sommerbok på stående fot, men Den perfekte sommerboka må ta ordentlig tak i deg. Den må få deg til å glemme alt annet. Få deg til å ligge våken til det er altfor sent. Og ikke minst, den må få deg til å sitte igjen med en følelse av at du er et litt annet menneske etter at du er ferdig med den.

584444997531b84b3b28035883088768

Hva skal du lese i sommer?
I sommer skal jeg lese The Night Circus av Erin Morgenstern, Nøkken av Nathan Hill og Den röda vintern av Anneli Furmark.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?
I sommer anbefaler jeg å lese en tegneserieroman hvis du ikke har prøvd det før. For eksempel Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen. Blå er den varmeste fargen av Julie Maroh. Blacksad av Juan Días Canales (på engelsk). Dessuten har Anneli Furmark mange fine. De finnes på svensk og er kanskje ikke så lette å få tak i butikken, men prøv et bibliotek.

Har du en favorittsommerbok?
Jeg leste Anansi boys av Neil Gaiman på ferie en gang. Av en eller annen grunn så har den festet seg som et veldig godt sommerminne. Enda det ikke egentlig er en «typisk» sommerbok.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?
Det er ikke alltid jeg har like mye tid til å lese som jeg skulle ønske, så jeg velger ofte bort tykke bøker. Men om sommeren føler jeg at jeg kan ta meg tid til også de med litt flere sider.

Foretrekker du nettbrett, fysisk bok eller lydbok om sommeren, – og hvorfor?
Jeg foretrekker pocket om sommeren; de veier ikke så mye i kofferten. Som en liten forsikring pakker jeg nok lesebrettet i tilfelle jeg går tom for lesestoff.

Bokcover til tegneserien Den roda vintern

Har du et favorittsommersted?
Somrene i Tromsø er ganske kalde, så jeg reiser helst til et sted der det er godt og varmt. Hellas og Portugal er fint.

Hva er planene dine denne sommeren?
I sommer skal vi til Kreta én uke. Ellers blir vi nok mest i nærheten av Tromsø.

Tar du helt ferie, eller blir det óg skriving?
Sommeren i år blir mest avslapping, men også litt skriving. Av en eller annen grunn blir det alltid litt skriving. Jeg klarer ikke helt å la være.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?
Neste bok kommer i slutten av august. Den skal hete Under snøen. I den samles trådene fra Fuck verden og Nærmere kommer vi ikke. Boka er delt i to deler. Handlingen i den første delen holder seg til Gunn og Niklas (fra Fuck verden). Del to skal handle om Jens og Edor (fra Nærmere kommer vi ikke). Handlingen er satt til et par uker i desember, og jeg tror boka kan bli fin å lese som oppladning til jul. Men den er ikke så julete at den ikke kan leses om sommeren og våren også. Under snøen blir den siste boka om Gunn, Niklas, Jens og Edor, tror jeg.

Les også Litteraturbloggens omtaler av bøkene til Monika Steinholm, Fuck verden (2015) og Nærmere kommer vi ikke (2016).

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *