Søk Meny Lukk
Lukk
Lene Ask
Av: Anne Thoresen Intervjuer 11. august 2017

Sommersnakk med Lene Ask

Smaker makrell i tomat bedre på sommeren enn ellers? Det er i hvert fall røde fingermerker i nesten alle bøkene Lene Ask leser i ferien!

Tekst: Anne Thoresen/ Foto: Julie Pike/ Omslag: Aschehoug og Pelikanen

Lene Ask har mange mange flotte historier på samvittigheten, og du må gjerne komme til oss og låne dem i sommer. I fjor kom hun med sin første roman for ungdom: Det hjelper ikke å blunkeDet gleder meg at det bare er et par måneder til hun kommer med en ny ungdomsroman.

Mine beste minner er lukter. Som lukta av jasmin-blomster, syriner eller furutrær om kvelden. Det er lukta av meitemark, saltvann, tåke og noen som fyrer i peisen selv om det er midten av juli.

Hva skal du lese i sommer?
Akkurat nå leser jeg Svar på brev fra Helga av Bergsveinn Birgisson. En fantastisk bok som jeg anbefaler. Ellers har jeg ingen konkrete leseplaner. Jeg leser etter innfallsmetoden. Det er ofte bøkene som finner meg og ikke omvendt.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?
Om sommeren synes jeg lesing først og fremst være lystbetont. Selv liker jeg å lese store bøker om sommeren. Store i den forstand at de har en historie som strekker seg i lange linjer og med handling som river deg med. Jeg leste nettopp Svøm med de som drukner av Lars Mytting. Jeg plukket den tilfeldig opp på flyplassen da jeg skulle til Rogaland på en ukes forfatterturne. Jeg skulle bo på Obrestad fyr og grudde meg litt til ensomme kvelder på fyret. Men med selskap av denne boka følte meg ikke alene i det hele tatt.

Anne fra Bjørkely

Hva er din favorittsommerbok?
Her må jeg nok si Anne fra Bjørkely av Lucy Maud Montgomery. Jeg leste den da jeg var 11 år og med familien på hotellferie i Telemark. Det var fint vær og alle var ute og padla i kano og bada. Jeg lå bare i senga på hotellrommet og leste.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?
Jeg leser like variert som ellers, bare mer.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?
Om sommeren må jeg ha en fysisk bok. Bøkene får alltid litt hardere medfart om somrene. Sidene blir fulle av sand fra da du trodde du skulle få lest litt på stranda, eller så glemmer du boka ute i regnet over natta. Nesten alle bøkene jeg leser om sommeren har forresten fingermerker med makrell i tomat.

Hva er ditt beste sommerminne?
Mine beste minner er lukter. Som lukta av jasmin-blomster, syriner eller furutrær om kvelden. Det er lukta av meitemark, saltvann, tåke og noen som fyrer i peisen selv om det er midten av juli.

Svar på brev frå Helga

Har du et favorittsommersted?
Det må bli i Ryfylke i Rogaland.

Hva er planene dine denne sommeren?
I sommer skal jeg først en uke til Island og så skal jeg flytte til Nesodden.

Tar du helt ferie, eller blir det skriving også?
Det blir helt klart litt skriving om jeg klarer å lure meg unna alle familieaktivitetene. Jeg liker ikke å ha ferie om det betyr at jeg ikke kan jobbe litt også.

Når kan vi vente neste bok fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?
Neste bok kommer i september. Det er en ungdomsroman som heter Det du ikke sier, er sant. Den handler om Kamran som er i midten av en søskenflokk på tre. Han har en syk storesøster som ikke tåler bråk og en lillesøster som ikke kan være stille. Det er liksom ikke rom for Kamran. Kanskje det er derfor han begynner å gjøre rare ting, som å sette seg inn i bilen til en fremmed mann. Dette får konsekvenser og Kamran erfarer hvordan en historie kan begynne å leve sitt eget liv, helt uavhengig av hva som faktisk er sant.

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.