Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bodil Aga Aandstad Intervjuer 18. august 2017

Sommersnakk med Hanna Gustavsson

Den svenske tegneserieskaperen Hanna Gustavsson liker å ligge i skyggen når hun leser.
I sommer skal hun gjøre akkurat det, samt bade, spikke og høre på radio. 

Tekst: Bodil Aga Aandstad/ Foto: Selma Grönlund/ Omslag: Aschehoug og Bonnier Carlsen

Hva skal du lese i sommer?
Jag har svårt att koncentrera mig på text och läser därför sällan böcker, trots att jag älskar det. Men jag har en stor hög med påbörjade böcker som väntar på att bli lästa och som jag ser fram emot att läsa i sommar: Lubiewo av Michal WitkowskiThe queen of Whale Cay av Kate Summerscale och Just Kids av Patti Smith.

Hvilke bøker anbefaler du andre å lese i sommer?
En bok som är väldigt bra och viktig är Gå bara -min flykt från Somalia till Sverige av Abdi Elmi och Linn Bursell.

Har du en favorittsommerbok?
Stål av Silvia Avallone, det är nästan en fysisk läsupplevelse, man kan känna varje doft av allt som beskrivs och det är väldigt mycket svettig sommarstämning i boken. En bra och mysig sträckläsningsbok är annars Middlesex av Jeffrey Eugenides eller Momo eller kampen om tiden av Michael Ende.

Leser du andre typer bøker om sommeren enn ellers?
Nej, men FLER böcker.

Foretrekker du nettbrett eller fysisk bok om sommeren?
Om jag läser en roman vill jag läsa i pappersform!

Har du et favorittsommersted?
Stockholm, jag är uppväxt där och jag älskar att det går att cykla och bada överallt.

Hva er planene dine denne sommeren?
Jobba, tälja pinnar, lyssna på radio, bada och ligga i skuggan och läsa.

Tar du helt ferie, eller blir det òg skriving?
Jag kommer vara ledig några veckor men mest jobba, både med min nya bok och på mitt extrajobb så jag klarar hyran.

hanna gustavsson_ lisbet och sambakungenNår kan vi vente nytt materiale fra deg? Og kanskje du vil røpe litt av innholdet?
Jag har illustrerat en barnbok som nyligen kommit ut i butik, Lisbet och sambakungen heter den och är skriven av Emma Karinsdotter.
Jag jobbar också med en ny grafisk roman som är en verklighetsbaserad berättelse om en kvinna som på 1980-talet byggde en ark av skrot i Newark utanför New York, förhoppningsvis kommer den ut någon gång under 2018.

I år som i fjor publiserer Deichmans litteraturblogg «Sommersnakk», en intervjurekke med barne- og ungdomsbokforfattere. Hver fredag forteller de om sommerplaner, gode sommerminner og lesefavoritter. Kanskje får du noen gode lånetips? God sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *