Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 30. august 2017

Kulturpolitikerens lesevaner: Rødt

I forbindelse med stortingsvalget sjekker vi ut lesevanene til kulturpolitikere fra de største partiene. Hva leser de? Hvor mye peiling har de egentlig på bøker? Og bruker de biblioteket?

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: André Løyning/Bokomslag: Kolon

I dag er det 1. nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, som svarer. Martinussen er svært kulturinteressert; som del av politikerjobben er hun sjef for «Popvenstre», en festival i Oslo som i tillegg til politisk debatt rommer musikk og litteratur. Rødt-politikeren leser mye, gjerne gode noveller og tegneserier.

Hvilken bok var den siste du leste?
Jeg er inne i en svensk tegneserie-periode, og la nettopp fra meg debutboka til den polsk-svenske tegneserieskaperen Daria Bogdanska, Wage Slaves. Det er en selvbiografisk fortelling om å være ny i et land, om arbeidslivet, økonomi og kjærlighet. Daria er fanget i det høyst virkelige byråkratiske kaoset som arbeidsinnvandrere fra Europa møter. Arbeidstillatelser, kontrakt, ID-papirer og skattenummer kommer ikke i rett rekkefølge, og når pengene tar slutt ender hun opp med å ta svart arbeid på en indisk restaurant i Malmø. Hun har en tydelig strek, og forteller historier fra en del av samfunnet som vi ofte snakker om men sjeldent hører fortellinger fra. God kunst gjør nettopp det; gir oss innblikk i problemstillinger fra et annet perspektiv enn vårt eget. Det er en bok jeg vil anbefale alle å lese, uansett hva man i utgangspunktet mener om arbeidslivet og slikt.

DaleJanKristofferArbeidsneverSTORHvis du skal velge én bok å anbefale til Litteraturbloggens lesere, hvilken velger du da?
Jeg har lenge hatt en soleklar anbefalings-favoritt i Ingvild Rishøi si novellesamling Vinternoveller, som var min inngangsport til å se byen jeg er innflytter i, Oslo, på en helt ny måte. Til å se fattigdommen i det resten av landet alt for ofte forenkler til elitenes by. Men denne våren har jeg fått en ny favoritt, og siden det er ei nyere bok som kanskje færre har lest er det den jeg må anbefale: Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale. Det kan kanskje virke litt påtatt at politikere på venstresida anbefaler litteratur som i stor grad skildrer arbeidslivet, men jeg er ikke den eneste som syns Dale skriver utrolig godt. Han vant nettopp Tarjei Vesaas’ debutantpris for boka, og jeg vil anbefale alle som setter pris på gode noveller å lese den. Den gjør det noveller gjør best: Gir et kort og intenst innblikk i en historie du så gjerne skulle visst mer om.

Leser du andre bøker under valgkampen enn ellers?
Jeg har en tendens til å bli en smule stressa når det er valgkamp, så det er ikke tida til å slappe av med gode, lange historier som tar plass. Men å lese noe annet enn aviser, notater og rapporter er veldig viktig hvis man skal bevare en sunn sinnstilstand. Jeg løser det ved å enten lese noveller, essay eller kanskje helst tegneserie-essay. I år kommer det til å gå mest i det siste tror jeg. Den svenske serieskaperen Liv Strömquist er en stor favoritt, og hennes tegneseriebøker er korte snutter som tar opp både lette og vanskelige tema på en utrolig skarp og morsom måte. Hennes siste bok Uppgång och fall har et par skikkelig gode passasjer hvor hun rett og slett raljerer non-stop uten å se seg tilbake. Perfekt for travle tider!

Kjøper du bøker eller låner du på biblioteket?
Da jeg vokste opp i Kirkenes var biblioteket mitt favorittsted, jeg tror jeg har lånt alle bøkene i poesiavdelinga der selv om jeg til tider ikke skjønte bæret. Nå har jeg litt bedre råd, ei stue med bokhylle i og syns det er stas å ta en tur på Tronsmo for å kjøpe bøker av forfattere jeg vil støtte.

Hvilken litterær karakter beskriver deg best?
Her må jeg melde pass. Gleden av å lese handler ofte om at det er noen helt andre enn meg jeg leser om, som har helt andre ting å fortelle. Jeg får nok av meg selv i virkeligheten rett og slett, så når jeg leser litteratur ser jeg ikke etter meg selv i karakterene. Dølt svar. Beklager det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.