Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Kommentarer 4. oktober 2017

Afrikas år?

I morgen 5. oktober kl. 13 får vi vite hvem som blir tildelt Nobels litteraturpris for 2017. Donald Trump står på Unibets liste over kandidater. Her er noen kjappe tanker om alt dette. 

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: Bokvennen (over), Jean Malek/Bokomslag: Press og Bokvennen. Skjermdump fra Unibet

Det er stadig slik at vi står der som spørsmålstegn når nobelprisvinneren i litteratur blir avslørt. Jeg hadde aldri hørt om Tomas Tranströmer, Mo Yan (eller Yo Man, som vi kalte ham) eller Patrick Modiano før de fikk tildelt prisen.

Blir det Margaret Atwood i år? Foto: Jean MalekJeg har titta på Unibets Odds-liste og testa meg selv i hva jeg veit om de forskjellige foreslåtte kandidatene. Og om verdenslitteraturen generelt, jeg orienterer meg mest om de norske bøkene. Og hva jeg veit om denne prisen – jeg har tidligere år aldri gått ordentlig inn på hvem som har vunnet før og hvem som er hete kandidater. Og så må vi jo prøve å gjette hvem som blir årets vinner, da.

Hvorfor eller hvordan det har seg at Donald Trump og Kanye West ligger på lista, på henholdsvis 44. og 46. plass, vet jeg ikke. Det er om ikke annet moro å forestille seg deres takketaler. Men jeg har holdt meg unna bunnen av lista. Av de 46 forfatterne på Unibets liste har jeg holdt meg til topp 20.

Jeg var selvsagt forberedt på ubalanse i kjønnene på denne lista, men jeg synes det er litt voldsomt at 17 av 20 er menn. Og i Norge er jo kvinnelige forfattere de kvalitativt beste, for å si det litt sleivete.

Jeg er også overraska over hvor amerikanere der er, jeg innbilte meg at amerikanske romaner var tingen for de som elsker stor litteratur. Og ingen russere! Jeg trodde russisk litteratur var det beste, men Dostojevskij, Tsjekhov og Tolstoj døde jo alle rundt 1900, så kanskje det ikke er slik lenger. At her er mange europeere er ikke overraskende, men at så mange av dem er østeuropeere, er for meg uventa; det er ikke disse jeg har lengst framme i bevisstheten, kanskje av den enkle grunn at jeg sitter i Norge, men likevel. Kundera og Kafka er kanskje de eneste østeuropeerne jeg har lest, men nå skjønner jeg at det kan være lurt å sjekke ut flere.

unibetKanskje alle på lista burde sjekkes ut, iallfall de 20 øverste? Her er mine kommentarer til alle 20 satt opp i Unibets rekkefølge.

1. Haruki Murakami
Hvert år krysser jeg fingra for at Murakami ikke får prisen. Det gjør jeg i år også. Jeg har kun lest Kafka på stranden, og den likte jeg skikkelig dårlig. Mange sier at jeg burde prøve flere bøker av ham, for eksempel Norwegian Wood, men jeg veit ikke om jeg gidder. Jeg bare anser ikke Murakami som en forfatter som er verdig verdens største litterære pris, jeg nekter å tro at han er så bra.

2. Ngugi Wa Thiong’o
Jeg tipper det blir kenyanske Thiong’o som får prisen i år. Når vi ser på oversikten over de som har fått tildelt prisen tidligere, ser vi jo knapt noen afrikaner i det hele tatt. Forrige afrikaner var Coetzee i 2003, og før det må vi tilbake til Gordimer 1991, og begge disse er jo hvite sørafrikanere. Men slik tenkte jo mange av oss i fjor også, at det måtte det bli en afrikaner, og da kom jo Bob Dylan og rappa prisen.

Elven som skiller3. Amos Oz
Det er et par navn på lista som gir meg en impuls à la: «Hæ, har ikke han fått prisen før, da?». Amos Oz er ett av dem. Så kanskje det er like greit at han får den i år. Litt sprekt er det jo også at han er israeler.

4. Margaret Atwood
En av de smarteste jeg veit om skreiv til meg i dag at det umulig kan bli to kanadiske voksne kvinner på fem år. Siden hun er så smart pleier hun å ha rett, så jeg hører alltid på henne. Dermed blir det ikke Atwood i år. Men hun har vel noen år igjen å leve så det ordner seg nok seinere.

5. Adonis
Er dette han arabiske poeten? Ja, det er det! Syrisk! Kanskje det blir han, da? Han skiller jo seg litt ut i denne gjengen. Enten han eller Thiong’o.

6. Yan Lianke
Det er bare fem år siden Mo Yan (eller Yo Man) fikk prisen så det er vel kanskje ikke så sannsynlig med en kinesisk forfatter igjen allerede nå.

7. Claudio Magris
Sorry, Claudio, men deg har jeg ikke hørt om før. Italiensk romanforfatter, ikke så spennende kandidat, overfladisk sett.

8. Jón Kalman Stefánsson
Island har vel bare Haldor Laxness på nobelprisvinnere-lista fra før. Hadde vel vært greit for dem med en til.

9. Javier Marías
Jeg har en god følelse for boka Forelskelsene og jeg elsker det norske omslaget. Jeg har ikke lest den, da. Men har troa på at denne spanjolen er ålreit!

10. Jon Fosse
Han fikk jo nettopp Nordisk råds litteraturpris, så han kan vel vente noen år før han eventuelt får Nobelprisen.

forelskelsene-111. Sigurjón Birgir Sigurðsson
Dette er altså forfatteren som er bedre kjent som Sjón og som var årets Future Library-forfatter. Stefánsson får selskap fra en til islender, altså, det er bra. Men er Sjón kanskje litt for ung for denne prisen?

12. David Grossman
Han her kjenner jeg ikke fra før. Han er israelsk og skriver romaner, gjerne om Midtøsten-konflikten. Det kan være et forfatterskap som er verdt å sjekke ut, om ikke annet.

13.  Ismail Kadaré
Kadaré høres ut som nok et navn som allerede har fått Nobelprisen. Men jeg roter muligens litt og blander navnet med Imre Kertész. Men jeg tenker uansett her som med Amos Oz, at kanskje Kadaré like greit bare kan få prisen så er vi ferdig med det.

14. Laszlo Krasznahorkai
For et navn. Jeg har aldri hørt om ham før. Mon tro om han bruker et pseudonym? Et kjapt søk viser at det gjør han ikke. Videre forstår jeg det slik at han skriver bøker som er like tunge som navnet hans.

15. Tom Stoppard
Enda en jeg aldri har hørt om før. Dette er en produktiv tsjekkisk dramatiker. Han har også skrevet en rekke filmmanus, blant kjente filmer er Brazil (1985) og Shakespeare in love (2002).

16. Gerald Murnane
Australsk forfatter. For meg helt ukjent fra før.

17. Ko Un
Sørkoreansk poet som har opplevd litt av hvert! Munk er han også.

18. Joyce Carol Oates
Ja, hvorfor ikke? Eller blir det litt samme greia som med Atwood som ikke kan vinne når en annen voksen amerikansk kvinne, Alice Munro, vant for bare fire år siden?

19. Philip Roth
Ja, jo, hvorfor ikke?

20. Doris Kareva
Aldri hørt om før. Estisk poet.

Konklusjon

Jeg tror at  Ngugi Wa Thiong’o eller Adonis får Nobels litteraturpris 2017. Jeg har kanskje mer lyst til at det skal bli Milan Kundera, men det er det ikke så mange som tror lenger, så han kom ikke med her. Det blir fryktelig spennende i morgen! Del gjerne med oss hvem du tror kommer til å vinne.


Les også:

Islandsk superstjerne til Future Library

Mestermøtet

Menn gir ut mest, men damene er best 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *