Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 7. desember 2017

Deichmans julekalender: 7. des.

Marte Storbråten Ytterbøe på Hovedbiblioteket anbefaler The Little Stranger av Sarah Waters.

Bokomslag: Virago

6697Hva passer vel bedre i adventstiden enn litt grøss og gru? Jeg har en selv en hang til grufulle historier i jula, og leser haugevis med spøkelseshistorier foran peisen mens jeg gomler frenetisk på sandkaker og peppernøtter. Hvis jeg blir bittelitt redd før jeg går og legger meg er det bare en bonus.

Sarah Waters er en av de forfatterne jeg følger nøye med på og jeg blir nesten litt stressa før bokutgivelsene hennes. Hun kombinerer gjerne skeive kjærlighetshistorier med historiske romaner, og hun utforsker nennsomt kjønn og seksualitet i fortellingene sine. The Little Stranger er derimot en ganske så klassisk grøsser med gotiske elementer. Her får du altså ikke den typiske Waters-romanen, men forandring fryder! Fortellingen er satt til etterkrigstiden i Storbritannia, og vi følger vår helt som kommer til et forfallent gods kalt Hundreds Hall hvor skumle hendelser selvsagt utspiller seg.

Det jeg liker spesielt godt med The Little Stranger, er ikke bare alle spøkelsene og poltergeistene, men også tidsepoken. Det finnes jo knapt noe mer melankolsk enn britisk etterkrigstid hvor hovmodet virkelig står for fall. Lengselen etter en svunnen tid og de gamle herregårdene som forfaller, selve symbolet på britisk brytningstid. Det er noe fascinerende og betagende ved dette. Hundreds Hall står faktisk så sentralt i denne historien at jeg vil våge meg til å påstå at det er godset som er hovedpersonen i The Little Stranger.

Dette er boken for deg som liker The Woman in White av Wilkie Collins, Henry James eller Shirley Jackson. Boken finnes også på norsk med tittel Den lille fremmede (oversatt av Preben Jordal). 

I årets julekalender trekker vi ut gode, røde bøker fra hyllene. Hver dag i advent gir vi tips til nye leseopplevelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *