Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 20. desember 2017

Vis meg bokhylla di, Karen Hagen

Hjemme hos Notoddens biblioteksjef Karen Hagen lages det av og til små utstillinger i bokhylla. Nå for tida er det Frida Kahlo som er framhevet. Karen har mange helter og heltinner, noen av dem har hun faktisk selv gitt ut bøker om på Grapefrukt forlag. Bli med oss hjem til en ekte bokelsker! 

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Karen Hagen

Karen Hagen jobba på hovedbiblioteket til Deichmanske i mange år og alle husker henne som en svært dyktig, hyggelig og raus kollega. 1. august i år dro hun tilbake til hjemstedet sitt, bluesbyen Notodden, for å bli biblioteksjef. I tillegg driver Karen Grapefrukt forlag, seneste utgivelse er Lee Miller: A Life With Food, Friends & Recipes som hun snappa rettighetene til rett foran nesa på det store engelske forlaget Thames & Hudson.

1 lesekroken

– Oi, du har visst et eget bibliotek! Hva slags rom er dette egentlig; blir det kun brukt til lesing?
– Det hadde vært deilig om det var det, men det er en del av stua vår. Men det er en dagseng til der, så mye plass til å lese.

– Flott hylle, kan du fortelle litt om den – hvor har du kjøpt den, hva inneholder den, hvordan er den sortert?
– Vi ønsket oss hylle fra gulv til tak. Mannen min tegna den og vi hadde en snekker til å sette den opp. Hyllen var egentlig ment å være mye mer usymmetrisk, men tror det ble litt for rart for snekkeren, så den ble ikke helt etter tegningen, men vi er veldig glad i den som den er likevel. Av og til lager vi små utstillinger i noen av hyllene – akkurat nå er det en mini Frida Kahlo-utstilling der.

Bokhylla inneholder ganske mye forskjellig og er ganske kaotisk: Arv, kjøp og gaver, det er noen grove kategorier som kokebøker, musikkbiografier, reisebøker, historie og kunst – ellers er mye hulter til bulter, behøver ikke være så systematisk her hjemme, har jo det på jobben.

2 kim gordon girl in a band

– Her gjemmer du deg bak en biografi om og av Kim Gordon fra Sonic Youth. Hvilket forhold har du til artisten og boka?
– Jeg har mer forhold til Kim Gordon som kunstner enn musiker, egentlig. Denne boka skrev hun jo rett etter bruddet med Thurston Moore. Hun summerer opp livet frem til da – om å være girl in a band – og reflekterer over det nye livet foran seg hvor hun skal finne sin nye identitet i en alder av noen og 60 – klok, sårbar, sterk bok.

3 Francesca Premoli-Droulers writer's houses– Her har du lagt fra deg Kim Gordon og gjemt deg bak ei bok som heter Writer’s Houses. Hva slags bok er dette?
– Det er en sånn bok det er fint å bla i av og til. Den presenterer hjem til forfattere som Hemingway, Duras og Woolf.

4 i will never forget you kahlo grimberg

– Her dukker Frida Kahlo fram bak noen andre karer. Du leser mye biografier, eller? Hva handler denne boka om? Og hvem er de karene (eller damene?) som står foran og passer på?
– Det kommer helt an på om det er noen eller noe som interesserer meg, da liker jeg å lese biografier – det er noe med levd liv. Og: Er de godt skrevet er det som å lese en roman. Denne her handler om Frida Kahlo og fotografen Nikolas Muray. De figurene foran er gamle mexikanske figurer. Vi gifta oss i Mexico City og har en del ting, naturlig nok, derfra på grunn av det.

6 alice b toklas kokebok med omslag– Du driver jo Grapefrukt forlag som blant annet har utgitt Alice B. Toklas kokebok på norsk. Hva er det med boka som fascinerer deg så mye at du bestemte deg for å gå hele veien med å få den oversatt og utgitt?
– Jeg hadde lest Alice B. Toklas selvbiografi, som er fornøyelig lesing, hørte om kokeboka og ville lese den, fant tilfeldig ut at den ikke fantes på norsk, men var oversatt til svensk, dansk, finsk og et hav med andre språk, leste den, likte den kjempegodt – igjen noe biografisk, en blanding av biografi og kokebok, skrevet på en morsom, personlig måte, tenkte at den burde jo finnes i en norsk utgave også, søkte litt på nettet, oppdaget at det var en mann i San Francisco som arrangerte et 100 års jubileum; «100 Years, 100 Roses» for året da Gertrude Stein og Alice B. Toklas møttes, tenkte at det måtte være et bra år for en norsk utgave, tok kontakt med Hans Gallas i San Francisco, som senere er blitt en ordentlig god venn, han kjente rettighetshaver i New York og plutselig satt jeg på London Book Fair og skrev kontrakt med det franske agentfirmaet, og et halvt år etter var det lansering på restauranten Bagatelle. På bildet er det førsteutgavene av den engelske og amerikanske utgaven, sammen med den norske.

5 alice b toklas kokebok

– I høst har jeg gitt ut en ny bok om fotografen Lee Miller, Lee Miller: A Life with Food, Friends and Recipes av hennes barnebarn Ami Bouhassane, også en blanding av biografi og kokebok. Den fikk jeg rettighetene til rett foran nesa på det store etablerte engelske forlaget Thames & Hudson. Godt å endelig få den ferdig og se den i bokhylla – håper flere enn meg har lyst til det også!

The Cover - Lee Miller

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.